Hlavní obsah

Nejlepší kamarádka? Vážně?!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Opravdová kamarádka je učiněný pokladFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít v životě opravdovou kamarádku, které se můžeme se vším svěřit, vyplakat se, vždycky s ní počítat, zazvonit u ní třeba o půlnoci... To je velký dar, stejně důležitý, jako mít správného životního partnera. Jak ale takovou kamarádku najít a co udělat, když nás přeci jen zradí?

Článek

Skutečně dlouholeté, nebo dokonce celoživotní přátelství dvou žen, prochází podobnými etapami jako vztah mezi partnery. Přeskočí sympatie, následuje poznávání a po nějaké době důvěra. I v jejich kamarádství se mohou objevit podobné obláčky nebo krize jako v manželství, a i když příčiny jsou jiné, jejich překonávání má podobné postupy. I v přátelství nastane chvíle, kdy se kamarádky musí rozhodnout, jestli chtějí v kamarádství pokračovat, nebo ho skončit.

Jak si tedy poradit, když kamarádka ublíží...

Černá zrada

V kontaktu s kamarádkou se nevyhnete ani tomu, že pozná vašeho manžela či partnera. Může se vám potom stát, že na svém polštáři objevíte její vlasy, najdete jeho milostný dopis, nebo ho přistihnete, jak si s ní užívá v restauraci a vám řekl, že nemá peníze a jde k lékaři... Máte pocit naprostého propadu - najednou přicházíte o dva lidi, kteří měli ve vašem životě zásadní funkci. Jak vám to mohli udělat?

Co s tím:Těžká chvíle. Oba zneužili vaši důvěru, nejspíš nestojí za nic ani jeden z nich... V tomhle případě asi není praktické řešení. Nemůžete jim už věřit. Vybavte si všechny jeho špatné vlastnosti - jak nenatřel lavičku, pohazuje ponožky, sní, na co přijde... Všechno to, co jste mu tolerovala, teď bude muset snášet ona. Nejspíš jediné zdravé řešení je, nechat je, ať si to spolu pěkně užijí. Ona mu nebude vařit, žehlit, bude vyžadovat dovolenou v exotice. Horší pomstu už asi nevymyslíte. Oba budou mít, co chtěli a vy jim neuděláte nic - jen to, že získají, po čem tak toužili. No a vy si najdete daleko lepšího partnera a férovou kamarádku. Vyhrála jste!

Krize ze zneužívání

Ve skutečném přátelství by měly být vyrovnané investice v tom, kdo kolik věnuje času té druhé, kdo si častěji něco půjčuje, potřebuje hlídat děti či psy, kdo potřebuje víc vypovídat své problémy. Když tyhle vstupy do přátelství začnou být na jedné straně výrazně víc vyžadované a neochotně poskytované, stává se z jedné z přítelkyň spíš vykořisťovatelka, a to je špatně.

Co s tím:Pokud máte pocit, že se něco takového - zneužívání vztahu - děje vám ze strany kamarádky, klidně si s ní o tom pohovořte. Bez emocí ji upozorněte, v čem podle vás chybuje, jak byste věc řešila a jestli bude i nadále ve vás chtít mít opravdového přítele, že bude muset svoje chování změnit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Společné zájmy utužují přátelstvíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Krize z přivlastňování

Může se stát, že vás kamarádka chce najednou jenom pro sebe. Začne se vměšovat do vašeho rodinného života, vyžadovat vaši častou přítomnost, i když se vám to nebude hodit. Manipulovat s vámi a zasahovat vám i do manželství, do výchovy dětí, do víkendů, aniž byste o to stála.

Co s tím:Musíte jí vytyčit jasnou hranici, za kterou už do vašeho soukromí nemá vstup povolen. Neříkejte jí to ve zlém, zdůrazněte, jak si vážíte její pomoci a podpory a pak jí teprve vysvětlete, že nevyžádaná pomoc vašemu přátelství škodí.

A jaká by měla být správná přítelkyně?

Jako studna - můžete se jí se vším svěřit a být si naprosto jistá, že vaše tajemství je u ní v bezpečí. Přímá - stejně jako vy jí, svěřuje se vám i ona a nic podstatného před vámi neskrývá. Nezávidí - raduje se upřímně z vašich úspěchů, kariéry i zážitků. Přeje vám je. Stojí při vás - ať jste zrovna ve stresu, v nouzi nebo nemocná, nikdy vás neopustí, nezavrhne. Na stejné vlně - ničemu na vás se nediví, nic ji nepřekvapí, nic nekomentuje. Chápe vaše motivy, protože vám rozumí. Tolerantní- má vás ráda takovou, jaká jste. Ví, že můžete mít i špatné dny, kdy s vámi není lehké vyjít, ale neuráží se, zná vás.

Jestli v těchto základních regulích poznáváte sebe a svou kamarádku, jestli při nich pokyvujete hlavou, pak patříte mezi ty šťastné ženy, které opravdovou přítelkyni mají. Važte si jí a nikdy takové přátelství nezahoďte kvůli malichernostem.

Související témata:

Načítám