Hlavní obsah

Kapsy vs. kabelky: Co je lepší?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Do kabelky se všechno vejdeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také nechápete, jak je možné, že zatímco chlap si vše potřebné sbalí do kapes, vy jste ráda, že se vám nezbytné drobnosti vejdou sotva do kabelky? Co je elegantnější? Co praktičtější? Bezpečnější? Věřte, že každá z uvedených variant má své silné i slabé stránky.

Článek

Že je kabelka typickým ženským módním doplňkem víme všechny. Nosí se již několik stovek let. Ale víte, že kapsy a kabelky mají podobnou historii? Oboje se totiž vyvinulo z původních kapsářů. Což bylo prakticky něco mezi kapsou a kabelkou. Připomínalo to kapsu do ruky anebo kabelku, kterou bylo možné připevnit na oděv.

Až na přelomu osmnáctého a devatenáctého století se začal pojem kabelka blížit tomu, co si pod ním představujeme dnes. Avšak ani velká módní vlna kabelek coby módního doplňku nezakázala krejčím našívat i na ženský oděv kapsy. A proto i v dnešní době můžete zvážit, zda do společnosti, na nákup či  kamkoliv jinam vyrazíte s kabelkou, anebo své nezbytnosti uložíte do kapsy.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Do kapes moc věcí neschováteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak správně užívat kapsy

Pokud máte na svém oděvu kapsu, můžete ji využít. Avšak pozor. Kapsa by rozhodně neměla být příliš naplněna. A neměl by z ní vyčnívat ani kousek jejího obsahu. Elegantní ženy si do kapsy vloží kapesníček, popřípadě úzkou peněženku či doklady. Pokud je žena nucena nést třeba i svazek klíčů, neměla by spoléhat pouze na kapsy. Tam by se totiž s největší pravděpodobností klíče nevešly a ještě by hrozilo, že během chůze budou vydávat nepříjemný cinkavý zvuk.

Výhodou kapes je, že vám ponechají volné ruce. Pokud tedy jdete třeba večer tančit s partnerem, nechte kabelku s klíči a všemi většími předměty v šatně a případný kapesníček a útlou peněženku s doklady uložte do kapsy. Pokud to tedy váš oděv dovolí.

Kabelka vs. zdraví

Vedle příležitostí, kdy se vyplatí nemít kabelku u sebe, je však také celá řada situací, které se bez ní neobejdou. Ať už jdete na nákup, do zaměstnání, navštívit kamarádku anebo třeba jen posedět do kavárny. Vždy se najde něco, co u sebe musíte nutně mít. A nebude to jen kapesníček. Ale pozor! Není dobré nosit v kabelce přehnaně mnoho věcí. Průměrná váha dámské kabelky včetně obsahu se pohybuje okolo tří kilogramů. Některé ženy nosí na rameni i pět kilo! To rozhodně není zdravé na páteř a dochází k jejímu vychylování. Některé ženy dokonce mají rameno, na němž kabelku pravidelně nosí, o několik málo centimetrů níže než to druhé. Proto se také doporučuje střídat rameno, na kterém kabelku nosíte.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Těžký nákup může vychýlit páteřFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Kabelku volte nejen dle oblečení

K výběru správné kabelky nestačí pouze barevně ji sladit s oděvem. Kabelka by měla ladit především s botami; a to jak odstínem barvy, tak pokud možno také materiálem. Pokud máte kožené boty, volte koženou kabelku. Pokud jsou vaše boty lesklé lakované, měla by taková být i vaše kabelka. Podle společenské události pak zvolte, zda skutečně potřebujete velkou kabelku, anebo stačí malá či pouze tzv. psaníčko.

Reklama

Související témata:

Načítám