Hlavní obsah

Druhy bývalých partnerů

Foto: Thinkstock

Někdo se s rozchodem smiřuje jen těžceFoto: Thinkstock

Reklama

Milovala jste ho. Jenže ani láska netrvá věčně a rozchody a rozvody patří mezi běžné součásti života. Z přechodu od „miláčka“ k „nebožtíkovi“ je to holt někdy přes ulici. Co teď? Bude nebo nebude vám expartner zasahovat do života? To záleží na tom, k jakému „odloženému druhu“ patří!

Článek

1. Pronásledovatel

Tento ex se nedokáže vyrovnat s faktem, že je konec. Není schopen přijmout takovou informaci a ignoruje ji. Proto se častokrát chová, jako by se nic nestalo, a ne nepovažuje za odpověď. Bohužel odmítavé chování ze strany bývalé partnerky je pro něj častokrát spouštěčem agresivního chování a sledování (takzvaného stalkingu). Co tím zamýšlí? Jeho cílem je vztah obnovit nebo se minimálně pomstít za odmítnutí nebo drzost, že jste rozchod dopustila, i když ve vztahu například dusil svým chováním on vás.

Kdo ho zná? Nemusím chodit daleko. Sama jsem podobnou zkušenost zažila. Bývalý partner se přes omluvy za vlastní chybu dostal až k vyhrožování a nátlaku. Obtěžoval nejen mě, ale i moji rodinu – neustále nás kontaktoval, i když o to nikdo nestál. Měsíc od měsíce se jeho zájem stupňoval, až musela zakročit policie (naštěstí pro mě úspěšně).

2. Uctívač

Kdo ho zná? „Připadala jsem si jako Rachel ze seriálu Přátelé, když jí Ross v jedné epizodě neustále do práce posílal nějaké dárky,“ popisuje mzdová účetní Monika. „Můj pracovní stůl zaplavovaly tuny sentimentálních nesmyslů, a přitom to nebylo vůbec na místě. Oba jsme se vzájemně shodli, že vztah ukončíme, protože si prostě nevyhovujeme. Patrikův zájem mi ničil život. Naštěstí ho to po třech měsících přešlo. Pak jsem se dozvěděla, že má novou přítelkyni. Tak asi to byl ten důvod,“ odhaduje Monika.

3. Flegmatik

Rozchod? Ale jo. Proč ne? Bude jiná. Tak takhle nějak uvažuje muž, který si nehodlá lámat hlavu nad tím, že mu teď nikdo nebude kecat do sportovních přenosů, neuklizených ponožek a strniště na tváři. Horší je, když u něj doma zapomenete svůj oblíbený parfém, protože dohnat ho po telefonu k jeho navrácení je těžké. Je mu totiž úplně jedno, že ho postrádáte.

Kdo ho zná? „Rozchod proběhl velmi klidně. Sbalila jsem si věci a šla. Ani mi s ničím nepomohl,“ svěřuje se Eva, operátorka call centra. „Po pár dnech mě začalo hryzat svědomí, protože jsem se k němu přece jenom nezachovala úplně fér, a tak jsem mu napsala esemesku. Neodpověděl a nereagoval ani na volání. Když mě potkal po měsíci v restauraci, kam jsme dřív oba chodili, dělal, že mě nevidí,“ popisuje Eva. A dodává, že jeho samotného zpátky nechtěla, ale mrzí ji, že jí nedal šanci se aspoň omluvit.

4. Hledač

Hledač je zhrzený láskou. A aby sám sobě a hlavně kamarádům dokázal, že je pořád to samé nezkrotné zvíře jako kdysi, vrhne se do balení nových partnerek a bude chtít zabít dvě mouchy jednou ranou. Čili úspěšně se postará, aby se jména jeho úlovků dostávala až k vašim uším – od společných známých, prostřednictvím komunitních portálů a podobně. Co máte dělat? Podle něj žárlit. To by si opravdu moc přál.

Kdo ho zná? „O Tadeášově prvním rande jsem věděla ještě předtím, než k němu došlo. Sice si mě odebral z přátel na Facebooku, ale spoléhal na to, že díky společným kamarádům, kteří mi tam zůstali, se to ke mně stejně donese,“ vypráví prodavačka Markéta. „Věčně jsem tak při svém přihlášení do profilu narážela na jeho poznámky, které měl na svoje kámoše: ,Ta zrzka ze včera mě fakt dostala. V sobotu jedu na hory za slečnou M.'“

5. Pokušitel

Pokušitel netlačí na pilu. Potká vás někde na ulici? Dá se s vámi normálně do řeči, ale mezi řádky cítíte, že by si dal znovu říct a klidně vás pozval na rande. A jeho um taktně svádět (včetně narážek na minulé „staré zlaté časy“) nezná mezí. Když podlehnete, připíše si body a vám udělá v hlavně zmatek.

Kdo ho zná? „Rozešla jsem se s Jirkou už několikrát,“ vypráví studentka Petra. „Jenže pak na sebe někde narazíme, bavíme se, zavoláme si a já jsem v tom znovu až po uši. Přece se s ním ale nemůžu rozcházet pořád,“ krčí rameny. To asi ne. Jenže smůla, pokušitel to prostě umí rozbalit…

6. Kamarád

Někteří bývalí partneři spolu dokáží i rozumně vycházet, sejít se nad kafíčkem a poklábosit. Většinou to nebývá hned po rozchodu, protože z každého musí nejprve vyprchat emoce, ale v řádu měsíců nebo i let se vztah mezi ex opravdu může ustálit do přátelské roviny. Ale člověk nikdy nemůže vědět, jestli ho nezaskočí znovunalezené city…

Kdo ho zná?„S Pepou už jsme čtyři roky od sebe a musím říct, že náš vztah nikdy nebyl lepší,“ popisuje editorka Karolína. „Několikrát mi opravil auto, dokonce jsme spolu byli i v kině, s mým současným přítelem zašel na pivo. Je to fajn. Snad i proto, že on nemá žádný vážný vztah. Možná mě to vezme za srdce, až mi představí novou známost, to teď ale nebudu řešit,“ uzavírá mladá žena s tím, že si takového přátelství váží.

Který typ odpovídá vašemu poslednímu expartnerovi? Nebo snad máte ještě vlastní tajný „ vzorek"?

Reklama

Načítám