Hlavní obsah

Nové dveře? Poradíme, jak na ně!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při úpravách bytu nezapomínejte na dveřeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Dveře patří k zařízení bytu, které nelze přehlédnout. Pokud je vybereme špatně, budou nám „otravovat" život celá léta. A aby se vám právě toto nestalo, poradíme vám, jak při rekonstrukci bytu, ke které výměna dveří patří, postupovat!

Článek

Dveře nikdy nevybírejte samostatně, ale vždy byste měli vědět, jaká budete mít okna a podlahy. Právě s nimi musíte dveře sladit. Přitom postupovat můžete dvěma způsoby – buď si je pořídíte ve stejném tónu, anebo zvolíte kontrast. A pamatovat byste měli ještě na jednu důležitou zásadu: dveře zvolte do celého bytu vždy stejné!

Ve světě kontrastů

Pokud se vydáte cestou protikladů, máte dvě možnosti – ke světlé podlaze tmavé dveře, nebo naopak. Přitom žádanější a lepší je první možnost. Světlé podlahy se totiž hodí i do malých bytů a místností. Tmavé dveře tady potom působí jako výrazný doplněk, který prostor oživí a dodá mu na zajímavosti. Pro tuto variantu hovoří i to, že mnohé exotické dřeviny – které jsou v posledních letech tolik módní a oblíbené – bývají právě tmavé. A kdo je má, ví, že na nich není tolik patrná špína a také opotřebovanost.

Jestliže jste se ale přiklonili k opačné variantě, tedy k tmavé podlaze a světlým dveřím, měli byste k tomu mít vhodný prostor – tedy velké světlé místnosti. Pokud byste zvolili tmavou podlahu do malého pokoje, bude vypadat ještě menší a tmavší. A to se brzy okouká.

Foto: Sapeli

Vybírat můžete z bohaté nabídkyFoto: Sapeli

Když ladíme do jedné barvy

Pokud jste se rozhodli zvolit podlahu i dveře ve stejném odstínu, i zde je lepší koupit do běžného bytu ty světlejší. Takový interiér vypadá větší a vyvolává pocit, že je v něm i více světla. Tmavé si opět mohou dovolit jen ti, kteří mají dost místa i světla.

Specifickou skupinou jsou pak dveře bílé. Vypadají totiž jednoduše a čistě. Ideální jsou i k bílým plastovým oknům. Doplnit je pak můžete výraznou podlahou.

Pokud toužíte po dřevěných dveřích a plastových oknech, i tady lze oba prvky vzájemně sladit. Každý výrobce oken dnes nabízí možnost opatřit jejich povrch speciální fólií, která imituje dřevo. Přitom fólii lze dát třeba jen na vnitřní rám. Takže i když zvenku musíme mít okna bílá jako všichni kolem, zevnitř vypadají jako dřevěná.

Foto: Sapeli

Tmavé dveře opticky zmenšují prostorFoto: Sapeli

Sklo – odděluje i propojuje

Specifickou skupinou jsou dveře skleněné nebo se skleněnými výplněmi. Ty jsou samozřejmě vhodné jen do některých místností, jako jsou obývací pokoj, kuchyně či jídelna. Mají jednu velkou výhodu, ačkoli jsou zavřené, stále neztrácíme přehled o tom, co se děje za nimi. A to je třeba v rodinách s malými dětmi důležité.

Přitom pokud zvolíte dveře prosklené, nemusíte porušit ani první podmínku, že máte mít v celém bytě jeden typ. Každá série dveří vždy obsahuje jak dveře plné, tak z větší či menší části prosklené.

Šťastnou ruku při výběru a pozor, ať si nějakou chybou „nezavřete dveře" ke krásnému bytu!

Reklama

Související témata:

Načítám