Hlavní obsah

Kdo ví o lásce nejvíc? Studenti!

Foto: Patrik Borecký

Labyrint vztahů na parketuFoto: Patrik Borecký

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plačtivé rozchody a ještě srdceryvnější návraty, o tom vědí své snad všichni studenti. To dokazuje i divadelní představení Velmi společenské tance v podání absolventů katedry alternativního a loutkového divadla DAMU. Tolik nadšení a energie se na divadelních prknech jen tak nevidí!

Článek

Chodíte do divadla raději na uvolněné komedie než na upjatá dramata? No výborně, tak tu pro vás mám jeden zaručený tip! Komedii se vším všudy, tedy svižnou, energickou, vtipnou, originální a vůbec ne trapnou, nacvičili absolventi pražské DAMU. Pokusili se ztvárnit složitý labyrint vztahů mezi oběma pohlavími skutečně netradičně – tancem!

„Tanec v páru je přece velmi stylizovaná forma jistého vztahu muže a ženy,“ říká o námětu představení jeho režisér Jiří Havelka. Ve hře vystupuje celkem deset postav: pět kluků a pět dívek. Všichni v tanečním oblečení – dívky ve večerních róbách a v botách na podpatku, chlapci s fraky a bílými košilemi.

Když se na začátku ozve hlas, který říká: „Pánové, zadejte si“, chlapci nastupují do zápasu o přízeň opačného pohlaví. A tak si metodou pokus-omyl k sobě najdou tu odpovídající polovičku. Postupem času však zjišťují, že jim jejich „taneční partnerka“ vyhovuje stále méně a méně, a tak se opět vrhají do víru hledání nové věčné lásky.

Foto: Patrik Borecký

Taneční partneři se několikrát vyměníFoto: Patrik Borecký

Každý jsme zažili už nespočet námluv a několik odmítnutí. A každý dobře víme, že právě ve chvílích, kdy jde o lásku, je člověk schopný ze sebe udělat toho největšího hlupáka. Mladí herci ztvárnili své role tak dokonale, že divák hned po první minutě přistoupí na to, že minipříběhy, které se před jeho zraky na pódiu odehrávají, jsou skutečné. Ve způsobu jejich hraní je tolik energie a nadšení, že je absolutně nemožné, abyste se při sledování hry nebavily.

Za zmínku rozhodně stojí i choreografie. Vždyť se velkou část představení skutečně tančí! Přestože je zjevné, že se hlavní postavy technice tance nikdy do detailů nevěnovaly, vůbec to nevadí. Tančí na efekt, pro pobavení a ucelenost kompozice hry, což zvládají na výbornou.

Chcete-li si užít uvolněný večer a polechtat svoji bránici, zajděte do divadla Ponec na reprízu hry Velmi společenské tance. Jak říká jedna z postav hry: „V životě si vždy musíme vybrat – buď tančit, nebo netančit.“ Já říkám TANČIT!

Jaký na to máte názor vy? Říkáte si, že kdybyste „netančila“ a nevrhala se do víru vztahů, že byste se vyhnula spoustě šrámů na srdci? Zalitovala jste někdy, že jste muži na otázku „Smím prosit?“ odpověděla „Ano“? Podělte se s námi o svá životní zklamání na e-mailové adrese info@prozeny.cz! Vždyť s námi můžete mluvit opravdu o všem!

Velmi společenské tance Divadlo Ponec - komedie Nejbližší představení - neděle 22. listopadu

Reklama

Související témata:

Načítám