Hlavní obsah

Plané neštovice: Máme děti očkovat?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Plané neštovice jsou velmi nakažlivéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plané neštovice jsou vysoce nakažlivou nemocí. U novorozenců velmi nebezpečnou, s možnými trvalými následky! Starostlivý rodič se tak ptá, mám své dítě očkovat? A kdy je to nejlepší? Na tyto i další otázky vám odpoví náš článek.

Článek

Časopis Uzlíček

Plané neštovice jsou běžným dětským onemocněním. Způsobuje je virus Varicella zoster. Nemoc se nejvíce vyskytuje u dětí do 10 let, a to v zimě a brzy na jaře. Podobný virus způsobuje u dospělých pásový opar.

Planými neštovicemi se člověk nakazí dotykem, ale i vzdušnou cestou. Jde o vysoce nakažlivé onemocnění, po kontaktu s infikovanou osobou onemocní až 90 % populace bez protilátek (získaných očkováním nebo proděláním nemoci). Nejvíce infekční jsou první dny nemoci - člověk je nakažlivý již 1 - 2 dny před výsevem vyrážky. Nicméně po šesti dnech od výskytu prvního puchýřku je již nakažení další osoby nepravděpodobné.

Jak se plané neštovice projevují?

Po 3 až 4 dnech se objeví první vyrážka. Nejprve v podobě červených skvrnek, které volně přecházejí ve větší puchýřky o velikosti 0,5 cm. Ty jsou vyplněny čirou tekutinou a velmi svědí, což svádí ke škrábání a následnému zanesení sekundární bakteriální infekce (s možnými následky - zápal plic, sepse, zánět mozkových blan).

Puchýřky nejčastěji nalézáme na hlavě a končetinách, ale mohou se vyskytnout i na genitáliích nebo i dalších sliznicích (horních cest dýchacích). Potom puchýřek zasychá a vytváří krustu. Na těle se obvykle vyskytují různé fáze onemocnění současně. Tedy červené pupínky, puchýřky i krusty.

Tyto fáze trvají dohromady přibližně týden. Vyskytují-li se na těle už pouze krusty, pacient přestává být infekční. Do tří týdnů se obvykle zahojí všechny kožní projevy.

Ohrožené skupiny

Nebezpečí závažného průběhu planých neštovic hrozí zejména u novorozenců nebo osob s oslabenou imunitou. V těchto případech může dojít i k postižení různých orgánů včetně centrální nervové soustavy. Je třeba upozornit, že žádná vakcína nemá 100% účinnost, takže i u vakcín proti planým neštovicím může dojít ke vzplanutí nemoci i přesto, že byl člověk očkován. Uvádí se však, že ve srovnání s neočkovanými jedinci má infekce mírnější průběh.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejvíce puchýřků je na hlavě a končetináchFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Čím lze očkovat a kolik to stojí?

Vakcíny proti planým neštovicím jsou u nás registrovány tři:

  • Priorix-Tetra (1 dávka cca 1700 korun)
  • ProQuad (není dostupná)
  • Varilrix (1 dávka cca 1500 korun)

Podobného složení je také vakcína Zostavax, která je však určena k prevenci pásového oparu pro osoby starší 50 let, proto se jí v našem seriálu o očkování dětí nebudeme dále věnovat. Všechny tyto vakcíny obsahují živé oslabené viry příslušných nemocí (u zdravých lidí nevyvolají onemocnění).

První dvě jmenované vakcíny slouží k očkování současně proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám (tato trojkombinace se očkuje povinně, pojišťovna hradí vakcínu Trivivac) a planým neštovicím. Varilrixem se očkuje jen proti planým neštovicím. Vakcína ProQuad se momentálně v ČR používá omezeně, není dostupná.

Reklama

Související témata:

Načítám