Hlavní obsah

Rozvod, nevěra... Také dětem lžete?

Foto: Thinkstock

Nebojte se, dítě se s pravdou vyrovnáFoto: Thinkstock

Reklama

„Babička je v nemocnici,“ řekneme dítěti. Ale ona zemřela! „Tatínek se vrátí," utěšujeme je. Ten už však bydlí u jiné ženy. „Musíš mi vždycky říkat pravdu,“ nabádáme své děti k otevřenosti. Ale co my, dospělí? Máme čisté svědomí? Tvrdíme, že lží děti chráníme. A je to naopak – způsobujeme jim dvojí bolest!

Článek

Děti nenosí čáp!

Sám si dobře pamatuji období, kdy jsem věřil, že děti nosí čáp. S kulatícím se maminčiným bříškem a narozením o pět let mladší sestry sic padl tento mýtus, ale nastalo dosti dlouhé období, kdy jsem ani netušil, co narození dítěte předchází. To mi prozradil spolužák a doložil černobílou pomačkanou fotkou jakési souložící dvojice. Prohlásil jsem, že něco takového by můj tatínek mamince nikdy neudělal, ale měl jsem z toho hlavu jako věrtel. Doma jsem se nezeptal a nikdo mi nic neřekl. A tak, kdybych jako synek dvou vysokoškolsky vzdělaných lidí nezískal informace od kamarádů a později samostudiem, žil bych zřejmě dodnes v představě, že děti nosí čáp. Řekněme, že mi rodiče nelhali, jen mi neuměli včas říci a vysvětlit, jak to v životě chodí. Nechtěně mi tak způsobili dětské trauma, řekl by odborník.

Když nás dítě „nachytá“…

Jsou i jiné, méně úsměvné události v dětském životě. Zemře babička. Tatínek odejde k jiné ženě. Víme, že tato informace bude pro dítě bolestná, a tak o ní často mlčíme nebo dítěti lžeme. Tatínek pracuje v cizině a vrátí se. Babička je v nemocnici. Myslíme to dobře, chceme své dítě ochránit, ale děláme hned dvojnásobnou chybu.

První malér může nastat, pokud dítě samo naši lež odhalí. „Já jsem potkal tvého tátu s kočárkem a nějakou jinou paní,“ řekne dítěti spolužák ve škole. „To je mi líto, že babička umřela, měla jsem ji moc ráda,“ pohladí nic netušící dítě po hlavě nic netušící sousedka. A rázem jsme v očích svého dítěte lháři a ztrácíme rodičovské body a důvěru. Tuto zradu dítě velmi těžce nese. Vztah k rodiči či rodičům tím může být poškozen více, než jsme si ochotni připustit.

Pštrosí politika ubližuje dítěti dvakrát!

Druhý aspekt rodičovské lži či záměrné neinformovanosti dítěte je snad ještě závažnější. Naše dítě s námi zcela intuitivně a velmi intenzivně prožívá náš žal. Když maminka pláče, dítě pláče s ní. Je smutné a nešťastné, i když netuší, co je příčinou maminčina smutku. Dětská psycholožka Tereza Beníšková varuje: „Když se dítě dozví tento důvod později, prožívá svůj smutek znovu!"

Sdílený smutek je poloviční. Z výše uvedeného jasně vyplývá, že nejhorší (ale dosti častá) varianta je ta, že se rodič trápí a dítěti neřekne proč (to se ale stejně trápí s ním) a později, když je rodič z nejhoršího venku a dítě se dozví pravdu, se zase trápení dítěte přenáší zpět na rodiče.

Foto: Thinkstock

Miminko opravdu nepřinese čápFoto: Thinkstock

Jak to udělat a kdo nám pomůže?

Americký spisovatel a známý školitel John Crudele prohlásil: „Pro děti láska rovná se čas.“ A my bychom si měli najít čas i na to, abychom dětem popravdě sdělili i nepříjemné a bolavé věci. Psycholožka Tereza Beníšková tvrdí: „Správné řešení je říci dítěti pravdu, nechat je sdílet smutek společně s rodiči či rodičem." Nejedná se o banality – ve hře je dětská důvěra. Ale jak to udělat? Jsme-li bezradní, je konzultace s psychologem zcela namístě. Odborník nám poradí, jakou formu zvolit především s ohledem na věk dítěte. Ale jsou i jiné možnosti.

Dětské knihy o sexu, ale i o umírání a smrti!

Na trhu je řada zajímavých knih. Třeba ty, které nám pomohou bez červenání vysvětlit, že děti nenosí čáp. V řadě skandinávských, ale i dalších zemí je to už dávno součástí rané školní, někdy i předškolní výchovy. Švédská otevřenost ve směru dětské osvěty se ale netýká jen sexuální výchovy – spisovatelka Astrid Lindgrenová napsala krásnou dětskou knihu o smrti. Jmenuje se Bratři Lví srdce, vyšla i u nás, je ilustrována a zcela přirozenou, ryze „dětskou" formou řeší jedno z tabuizovaných témat. A v červnu vyšla další a moc hezká kniha – Když Dinosaurům někdo umře (autoři Marc Brown, Krasny Laurie Brown), která dokáže téma smrti vysvětlit dokonce i předškolákům.

Většinou je to totiž tak, že naše děti jsou schopné pochopit či alespoň intuitivně zvládnout podstatně více, než si myslíme. Tedy žádné „až budeš větší…“ Nepodceňujme své děti a buďme si jisti, že nám tuto rovnou hru budou oplácet.

Jak to řešíte vy? Hrajete s dětmi férově? Nebo už vás dítě „nachytalo“? Povězte si to v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám