Hlavní obsah

Bez rtěnky se neobejdu!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tmavovláskám se světlou pletí sluší rudáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Můžete mít nenalíčené oči, být bez make-upu, bez laku na nehtech, ale bez rtěnky si sama sebe nedokážete představit? Ústa jsou jedním z nejsmyslnějších prvků v obličeji. Napovíme vám, jak na ně, aby byla ještě krásnější.

Článek

Jaké barvy si vybírat podle svého typu?

Světlé vlasy a světlá pleť . Hodí se k vám jemné odstíny, které podtrhnou přirozenou barvu rtů. Z jakých tónů vybírat? Vhodné jsou růžový, broskvový či béžový odstín.

Hnědé vlasy a tmavší pleť. Budou vám slušet hnědé tóny rtěnek. Jedině v případě, že vaše zuby nejsou zářivě bílé, musíte si vybírat z jiných odstínů, hnědá dělá zuby žlutější.

Tmavé vlasy a světlá pleť.Potom vám budou slušet křiklavě rudé odstíny, které si výborně rozumí s alabastrovou pletí. Aby barva dlouho vydržela svěží, naneste dvě vrstvy, první vrstvu zapudrujte a potom dejte ještě druhou. Rty zůstanou déle výrazné.

Rezavé vlasy a pihovatá pleť. Dobře ladí s teplými odstíny hnědé, oranžové. Černovláskám sluší kovový lesk a fialové odstíny. Nejoblíbenější rtěnkou je tělově růžová, sluší v podstatě každému odstínu pleti i tvaru rtů, tou skutečně nic nezkazíte.

Barvy se také vybírají podle tvaru obličeje nebo tvaru rtů. Obecně platí, že kulatý obličeji, který vyvolává plochý dojem, získá plastičnost zvýrazněním rtů červenou rtěnkou. Trojúhelníkový tvar obličeje zjemní bezbarvý lesk a do středu úst trocha přirozené barvy. Pro plné rty se hodí lépe matové rtěnky. Naopak pro tenké rty používejte světlé odstíny, nezapomínejte na konturku v barvě rtů a na lesk do středu rty a vaše rty budou plnější. V případě výrazných odstínů rtů myslete na to, že se nesmí křížit s barvou oblečení, kterou máte v blízkosti obličeje.

S postupem času, tedy zhruba od čtyřiceti let, není dobré používat matné barvy a tmavší odstíny, protože působí tvrdě, zvýrazňují vrásky kolem rtů. Ideální jsou pastelové odstíny, které dodají tváři mladistvější vzhled.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Umíte pro své rty zvolit správný odstín?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak líčí vizážisté

Ptali jsme se vizážistky Radky Novotné, jak by nalíčila rty Dany Morávkové. Podle ní je to pusa snů. Nepotřebuje žádnou korekci rtů a hodí se k ní světlé i tmavé odstíny, vystačí si také jen s leskem. Máte stejné či podobné rty? Potom patříte mezi ty šťastné.

U vizážisty Viléma Persyho jsme zase zjišťovali, jak by nalíčil pusu Lucii Borhyové. Ten by rozhodně použil konturku, kterou by rty malinko zmenšil, nekopíroval by celou linku, ale konturu by ukončil tak 3 mm před každým koutkem. Potom by použil rtěnku tělové barvy nebo lehce do růžova, nebo jenom lesk, ale ten by nanesl jen do středu rtů. Rty vám zmenší, když dáte do konců tmavší odstín než do středu. Zdůraznil, že tady se musí skutečně používat pravidlo buď výrazně zviditelnit oči, nebo rty, ale ne obojí zároveň. Máte pusu pěkně proříznout, potom se můžete i vy radovat, protože muži prý mají rádi velká ústa à la Pretty Woman - Julia Roberts.

A jak jste na tom vy? Potřebujete rtěnku k životu a jak moc?

Reklama

Související témata:

Načítám