Hlavní obsah

Kupujeme troubu. Vyberte tu správnou!

Foto: Miele

Dopřejte si komfortní pečeníFoto: Miele

Reklama

Označit někoho slovem trouba zpravidla neznamená nic lichotivého. Ovšem když se začneme zajímat, co tyto spotřebiče umí a dokážou, zjistíme, že jde vlastně o lichotku. Trouba je totiž velmi inteligentní kuchyňský přístroj.

Článek

Pokud chceme mít dokonalou domácnost, můžeme si pořídit do kuchyně trouby hned tři - základem je klasická pečicí, která často bývá kombinovaná s horkovzdušnou. Málokdo si dovede představit svou domácnost bez mikrovlnky. Té však stále více konkuruje trouba parní, ideální pro dietní a zdravou přípravu pokrmů.

V posledních zhruba dvou letech se však na trhu prosazují kombinované přístroje, a to dva typy. Prvním je horkovzdušná trouba s mikrovlnkou, v druhém případě se kombinuje horkovzdušný ohřev s párou. Tyto trouby mají však více výhod než jen to, že zde připravíme zároveň celý oběd včetně přílohy. Jde o takzvané kompaktní přístroje, které jsou na výšku o několik centimetrů menší než ty klasické. Lépe se tak pro ně hledá v kuchyni místo. Pokud nemáme s prostorem problémy, lze si ve stejném designu vybrat nejen další troubu, ale třeba i kávovar a umístit je vedle sebe nebo pod sebe. Vypadá to velmi zajímavě a elegantně.

Foto: Miele

Zabudované přístroje působí designově čistěFoto: Miele

Když trouba peče sama

Pokud nám doma stačí klasická trouba, hodně záleží, kolik jsme do ní ochotni investovat. Cena se pohybuje zhruba od pěti do padesáti tisíc korun. Za nižší cenu dostaneme horkovzdušnou troubu, která bude mít zpravidla šest základních programů.

Nejdražší trouby jsou potom vybavené takzvanou automatikou a pečení v nich nelze prakticky vůbec zkazit. Přístroj „sám" upeče na sto pokrmů od chleba, přes buchty až po masa, a další - které používáme doma nejčastěji - si lze do paměti uložit. Jaký to má význam? Nemusíme se o nic starat, do trouby vložíme třeba nasolené kuře, zadáme jeho hmotnost a zmáčkneme tlačítko start. Trouba si totiž sama volí program tak, abychom získali dozlatova propečené maso. U některých jídel nás také pípnutím upozorní, že je třeba pokrm otočit nebo podlít. Zvonek také oznámí, že už je vše hotovo a může se zasedat ke stolu. Někomu se může zdát taková funkce na obtíž, protože rád experimentuje a vymýšlí nové recepty. To lze i v takové troubě, neboť automatiku můžeme jednoduše vypnout.

Foto: Bosch

V parní troubě připravíte více jídel najednouFoto: Bosch

Chuť a zdraví z páry

Hitem posledních let jsou ovšem trouby parní, které poznáme jednoduše - stačí je otevřít a uvnitř uvidíme zásobník na vodu, ze které se vytváří pára. Ta se potom rozvádí do vnitřního prostoru a „může" za to, že tady uděláme krásně barevnou zeleninu, ze které se do vody nevyplaví všechny vitaminy a další důležité látky, že zde připravíme maso zcela bez tuku nebo uděláme dokonale vláčný koláč. Přitom všechna tato jídla jde dělat zároveň. Pokud každé potřebují jinou dobu přípravy, lze je do parní trouby dávat postupně, protože se uvnitř nezvyšuje tlak podobně jako u papiňáku, proto ji můžeme kdykoli otevřít. Za to, že je má doma čím dál více lidí, může nejen klesající cena - pohybuje se od třiceti tisíc výše -, ale především kombinace s horkovzdušným ohřevem. Ten dodá hlavně masu dozlatova vypečenou křupavou kůrku, samozřejmě bez toho, že bychom přidávali tuk.

Parní trouby jsou také ideální k ohřevu pokrmů, a ti, co ochutnali knedlíky ohřívané v mikrovlnce i na pařáčku, vědí, že ty druhé jsou mnohem lepší. Proto se tvrdí, že by časem mohly parní trouby nahradit i mikrovlnky.

Talíř už se netočí

Pokud si půjdeme koupit novou mikrovlnku a nebude to zrovna ta nejlevnější za tisícovku ze supermarketu, možná budeme po jejím otevření překvapeni - uvnitř už nenajdeme otočný talíř. Ten nahradila otočná čidla a díky tomu můžeme lépe využít celý prostor mikrovlnky a dát sem i větší a hranaté nádoby, které dřív bránily talíři v otáčení.

Tak až se příště budete rozčilovat, že se vám něco nedopeklo nebo připálilo, nezapomeňte, trouba je inteligentní a ona za to nemůže!

Reklama

Načítám