Hlavní obsah

Když žena kupuje byt...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Žena si na výběru bytu dá záležetFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupě bytu! Pro muže povinnost, pro ženu pódium, na němž rozehrává všechny své dovednosti. „Někdy bych klientky nejraději uškrtila," prohlašuje zkušená realitní makléřka Dagmar Bakalářová. Hned však dodává, že bez nich by vládla na realitním trhu nuda. A že s nimi vlastně pracuje velmi ráda.

Článek

Nákup nemovitosti ženy obvykle baví. Milují prohlídky. Na místě se nadchnou, vymýšlejí změny dispozic v bytě, vyměřují kuchyně a vybírají obklady do koupelny. Méně zkušený makléř je po takové schůzce přesvědčen, že je ruka v rukávě. Dagmar Bakalářová však zná své pappenheimské.

Poradím se s manželem...

Co tedy rozhoduje o tom, zda se žena pro byt rozhodne? Často to prý bývá první dojem - nebo chcete-li - jakási ženská intuice, která ženě říká, zda se rodina bude v bytě dobře cítit. Tento pocit se těžko definuje. Partner pak marně uvádí racionální argumenty, které mluví v neprospěch bytu, např. drahé vytápění, vzdálenost od metra, malé úložné prostory atd. Žena na svém rozhodnutí trvá, aniž by ho dokázala zdůvodnit. Makléřka má pro ni v tuto chvíli maximální pochopení a staví se v „boji" proti manželovi na její stranu. Dodává věcné argumenty a z psychologické války obvykle vycházejí obě vítězně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ženy se při prohlídce bytu snadněji nadchnouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Volba záleží na osobnosti

Ženy se zajímají zejména o kuchyně a koupelny. Muži naopak o technické zázemí, úložné prostory a sklepy. Dagmar Bakalářová z Axiom Reality bývá často svědkem plamenných ïntimních diskusí, ať už nad umístěním toalety, nebo nad volbou společné či oddělené ložnice.

Z přístupu ženy k bydlení se pozná mnoho z její osobnosti. Kreativním ženám nevadí nutnost úprav, protože chtějí bytu vtisknout vlastní představy. Úzkostné ženy se rekonstrukce obávají, zhýčkané ženy vyžadují desítky metrů čtverečních na své nepřeberné oblečení. Ženy rozmarné nevědí, co chtějí, zatímco ženám skromným jde hlavně o kutilský prostor pro manžela. Pokud žena ráda vaří a má ráda společnost, dává přednost otevřenému obývacímu prostoru s kuchyňským koutem. Pokud vaří nerada, chce večer pustit myčku a kuchyň zavřít dveřmi.

Obecně platí, že když se žena nadchne, nic ji nezastaví. Ani skutečnost, že bude vynášet kočárek do 4. patra.

Ženy samostatné i svérázné

Na realitním trhu se stále častěji pohybují i moderní ženy, které, ať už z jakýchkoli důvodů, žijí „singl". To jsou podle naší makléřky dobré klientky. Rozhodují se samy a vědí, že s hypotékou jim nikdo nepomůže. Musí si věřit, ale zároveň být realistkami. Takové ženy jednají s nadhledem a barva dlaždiček v koupelně je nemůže rozházet. Jsou velmi seriózní, chodí včas na schůzky, pročítají smlouvy, plní slovo.

Dobrý pracovník realitní kanceláře musí ovšem umět vyjít vstříc každé klientce. Milé i hašteřivé, roztržité i malicherné, idealistce i pesimistce. „Pořizování bytu je velký okamžik v životě každé ženy a my jí ho chceme co nejvíc zpříjemnit. Nejen právním servisem, ale i radou a pochopením," říká Dagmar Bakalářová.

A co vy, milé čtenářky, bydlíte ve svém vysněném bytě?

Reklama

Související témata:

Načítám