Hlavní obsah

Klasika, která nikdy nezestárne

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Brýle jsou součástí vaší osobnostiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brýle! Zdravotní pomůcka, nebo vkusný doplněk? Zakladatel firmy OG, Oliver Goldsmith, skloubil obě možnosti dohromady a vytvořil brýle, které přinášely jak praktičnost, tak i krásu a luxus. A jeho syn Charles i pravnučka Claire kráčejí dál v jeho šlépějích. Vždyť OG brýle nosí takové hvězdy jako Robbie Willliams, Gwyneth Paltrow, Jude Law nebo členové britské královské rodiny.

Článek

Historie

Philip Oliver Goldsmith založil značku OG v roce 1926, v době, kdy brýle sloužily jen jako zdravotní pomůcka. Goldsmith ale zapracoval na jejich designu a na zkvalitnění materiálů. A jeho dílo mělo ohlas - v Londýně byla první kolekce ručně vyráběných brýlí vyprodána během jediného týdne a mezi nejvěrnější zákazníky se zařadili Audrey Hepburn, Sophia Loren, Grace Kelly, Michael Caine a mnoho dalších.

Nicméně jeho syn Charles šel ještě dál a v roce 1935 vytvořil první sluneční brýle. Vybral si pro to tu nejlepší dobu, neboť právě v těchto letech začali lidé vyrážet na dovolené a pobyt na slunci byl pro tmavé brýle jako stvořený. Avšak největší popularitu získala značka OG v roce 1966, kdy Charles Goldsmith kontaktoval Huberta de Givenchy - návrháře kostýmů k filmu Jak ukrást Venuši se slavnou herečkou Audrey Hepburn. Její nezapomenutelný bílý kotlíkový čepec a silné oválné bílé obroučky se zapsaly do dějin. Od této chvíle se brýle značky OG staly synonymem hvězdného luxusu.

Ne vždy se ale této značce dařilo. Dokonce prodělala dvacetiletou „přestávku", rodinný podnik byl od poloviny 80. let minulého století zavřený. Ale v roce 2005 firmu OG opět na vrchol vyzvedla pravnučka jejího zakladatele Claire Goldsmith.

Foto: olivergoldsmith.com

Styl, který nikdy z módy nevyjdeFoto: olivergoldsmith.com

Současnost

Claire se ponořila do rodinných archivů a značku obnovila. OG brýle vyrábí stejně jako její pradědeček ručně, zanechávají si tak svůj styl, lesk a slávu. V roce 2006 otevřela obchod v londýnském Notting Hillu, kde si zákazníci mohou vybrat z více než 400 tvarů obrouček. A i ona získala velkou popularitu mezi velkými jmény nynějšího světa.

Výsadou značky OG je výroba brýlí na míru, tedy jinými slovy umí brýle na každý nos. Takové brýle se stávají stoprocentním originálem, který s jen velmi malou pravděpodobností někdy uvidíte na někom jiném. A to mají nejen celebrity rády. V originálních brýlích s logem OG budete i vy vypadat jako hvězda světového formátu.

A zajímavost na závěr

Věděli jste, že firma Goldsmith stojí i za výrobou tzv. lennonek? Ano, právě Goldsmith navrhl a vyrobil brýle pro Johna Lennona, které se staly světovým hitem.

Reklama

Načítám