Hlavní obsah

Koberce hlásí comeback aneb Jaké podlahy jsou letos v kurzu?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Plánujete v blízké budoucnosti obměnit podlahy, případně budujete nové hnízdo a právě vybíráte podlahovou krytinu? Zjišťovali jsme, jaké novinky vás čekají a co je v této oblasti letos in.

Článek

Výběr té pravé podlahy, jež splní všechny požadavky na odolnost, údržbu i design, může být pořádným oříškem. Podlahových krytin je na trhu celá řada – stálicí je dřevo, ale objevují se i nové materiály. Co bude v kurzu v roce 2018?

Příroda je v módě stále

Velké popularitě se těší rozmanité dřevěné, korkové i kamenné povrchy. „U mě určitě vítězí trvalá kvalita přírodních materiálů, jako je dřevo nebo kámen. Takže pokud se mě ptáte, co bych doporučil, určitě by to byla podlaha z masivního dřeva, protože dřevo má duši, nebo z přírodního kamene,“ říká designér Petr Molek ze studia očkodesign.

Přírodní materiály mají trvalou hodnotu a také velmi dlouhou životnost. Z hlediska umístění se třeba přírodní kámen uplatní v kuchyni, obývacím pokoji, koupelně, hale či chodbě a předsíni. Musíte však počítat s tím, že působí chladnějším dojmem, a je vhodné ho doplnit kusovým kobercem. Naproti tomu korek či dřevo vás zahřejí.

Foto: očkodesign

Podlaha v podkroví dominuje celému prostoru, hrubě opracovaná prkna navíc zdobí i jednu stěnuFoto: očkodesign

Foto: očkodesign

Industriální styl: masivní podlaha kladená „do stromečku“ propůjčí interiéru dynamikuFoto: očkodesign

Módní je vinyl

Kromě přírodních materiálů se na výsluní posledních pár let drží vinyl. Je to podlahová krytina vyrobená z PVC neboli polyvinylchloridu a k jejím výhodám patří i to, že je tvořena dílci. „Při větších nehodách, při nichž by se poškodila podlaha, lze vyměnit pouze jeden poškozený díl a podlahu máte zase jako novou,“ říká Jana Vojtková, marketingová manažerka firmy Fatra.

„Vinylové podlahy jsou výhodné z hlediska údržby a hodí se i do vlhkých prostor, jako je například koupelna. V celém bytě tak můžete mít jeden vzor podlahové krytiny, a zcela se tak vyhnout přechodovým lištám či prahům,“ popisuje Jana Vojtková. V kuchyních vinylové podlahy dobře nahrazují klasickou dlažbu, která může působit „studeným dojmem“.

Foto: Fatra

Milovníky tmavých podlah potěší vinylová podlaha českého výrobce Fatra v dekoru čokoládový dub. Cena od 675 Kč za m²Foto: Fatra

Foto: Fatra

Plovoucí vinylová podlaha FatraClick v odstínu dub vintage se skvěle vyjímá ve velkém vzdušném prostoru. Cena od 675 Kč za m²Foto: Fatra

Foto: Fatra

Vinylová podlaha Thermofix v dekoru farmářské dřevo určuje ráz celé místnosti a skvěle ladí s bílou na stěnách. Cena od 675 Kč za m²Foto: Fatra

Koberce hlásí comeback

„Loni byl kladen velký důraz na vinylové podlahy. O oblíbenost vinylu se zasloužily hlavně jeho praktické a estetické vlastnosti. A přestože tenhle trend stále přetrvává, slavíme letos comeback koberce – do obytných prostor se vrací koberec, který poskytuje komfort jako žádná jiná podlahová krytina,“ míní Lara Glut ze společnosti Limex.

Foto: Koberce Trend

Příjemnou a cenově velmi dostupnou podlahovou krytinou je celoplošný koberec Vivo. Cena 179 Kč za m²Foto: Koberce Trend

Foto: Koberce Trend

Koberce mají své místo v dětském pokoji – pro hry je ideální veselý motiv, zde Smart City. Cena 249 Kč za m²Foto: Koberce Trend

Trendy je i ekologie a bezpečí

Čím dál častěji se můžete setkat s termínem „ekologické podlahy“. Výrobci uvádějí, že neobsahují ftaláty, změkčovadla, těkavé látky ani těžké kovy. Podlahy mají certifikát o zdravotní nezávadnosti – do ovzduší interiéru by se tedy nemělo uvolňovat nic potenciálně škodlivého, certifikát navíc garantuje ochranu životního prostředí. S tímto označením se můžete setkat u dřevěných či korkových podlah.

Z ekologicky nezávadných materiálů je možné mít i podlahu vinylovou. Krytina je z obnovitelných surovin a přírodního plniva, základem je organický polyuretan, místo chemických přísad je při výrobě používán řepkový nebo ricinový olej. Neobsahuje chlor, změkčovadla ani rozpouštědla a je plně recyklovatelná – v podstatě ji můžete vyhodit s běžným domácím odpadem. Dojde-li k požáru, z podlahy neunikají toxické plyny ani se téměř neuvolňuje kouř, takže únikové cesty zůstávají viditelné.

Foto: Kratochvíl parket profi

Vinylová podlaha Wineo Purline je vyrobena z přírodních, obnovitelných surovin, bez škodlivých přísad. Cena na dotazFoto: Kratochvíl parket profi

Foto: Ceramin

Podlaha Classen má jako základ 100% ekologický materiál. Cena od 729 Kč za m²Foto: Ceramin

Jakou podlahu máte nejraději vy?

Reklama

Související témata: