Hlavní obsah

Kolik stojí hubnutí za pomoci prášků?

Foto: Thinkstock

Pomůže vám čislici na váze snížit karnitin nebo zelená káva?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete zhubnout? Zjišťovali jsme, zda vám v tom pomůže tolik v reklamách propagované látky zelená káva nebo karnitin – a také, kolik za ně zaplatíte.

Článek

Pokud si přečtete reklamní slogany, pak se na mnohé stačí snad i dívat a kila z vás opadají. Jsou totiž plné těch nejúžasnějších látek, které podporují spalování tuků, snižují vaši chuť k jídlu nebo zrychlují metabolismus, detoxikují a zabraňují tukům, aby se usazovaly na vašich bocích, břiše a stehnech.

Našli jsme tedy na trhu dvě skupiny přípravků na hubnutí – podle momentálně velmi moderní a vyhledávané hlavní složky, a podívali se, kolik stojí jejich doporučená denní dávka. Budeme rádi, když nám napíšete, zda s nimi máte zkušenost – a jakou.

Spalovače tuku s L-carnitinem

Zdrojem karnitinu je kromě přípravků červené maso, povzbuzuje spalování tuků, a pokud to s hubnutím myslíte vážně a jste ochotni ke karnitinu přidat i minimálně 45 minut pohybu, pak podle zkušeností opravdu i účinkuje.

Foto: Thinkstock

Spolknout prášek, zapít a počkat si, až zhubnete – funguje to takhle?Foto: Thinkstock

Každý výrobce určuje jiné dávkování, pokud není konkrétní počet tablet, ale jejich rozmezí, drželi jsme se doporučení výživářů, kteří za optimální dávku považují 500 mg, nejlépe dvakrát denně – podle toho jsme i počítali cenu za den. Vždy však radíme nepřekračovat výrobcem určené denní dávky!

„Tyto přípravky jsou vítaným pomocníkem pro ty, kteří mají velmi dobrou fyzickou kondici. Pro hubnoucí, kteří se zatím moc nehýbou, tedy většinu lidí s nadváhou, nemá moc smysl," říká poradkyně zdravého životního stylu Lenka Kaprhálová.

„Bez úpravy stravy, dostatku bílkovin a upravení glykemického indexu pokrmů efekt spalování tuků také nebude. Je to pouze marketingový tah výrobců," dodává Ing. Martin Škába, kouč zdravého životního stylu.

AminoMax Carnitin 43 000

Popis výrobce: Karnitin je významnou látkou, užívanou při redukčních dietách a hubnutí vůbec. Pomáhá výrazně zvýšit tvorbu energie z tuků, podán před tréninkem snižuje svalové napětí, a tím i riziko svalového zranění. Cena: 272 Kč za 100 tobolek

Komentář: Z popisu výrobce by se mohlo zdát, že funguje i bez pohybu, jen když byste k tomu ještě chtěli cvičit, pak jste i chránění před zraněním. Ovšem podle odborníků to prostě bez pohybu nepůjde.

Výrobce uvádí, že jedna kapsle obsahuje 680 mg L-karnitin-L-tartrátu, což odpovídá 430 mg čistého L-carnitinu a dávkování určuje 1–3 kapsle denně. Pokud bychom se drželi rad výživáře, pak bychom zůstali u dvou a pak by denní dávka stála 5,44 Kč.

MedPharma L-Carnitin 500 mg

Popis výrobce:L-Carnitin – „spalovač tuků" je aminokyselina, která přenáší mastné kyseliny do svalových buněk, ve kterých dochází k jejich spalování na energii. Cena:153 Kč za 37 tablet

Komentář:Jedna tableta obsahuje 500 mg L-carnitinu, 500 mg inulinu, 50 µg chromu (chlorid chromitý). Výrobce radí užívat jednu tabletu denně, takže denní dávka přijde na 4,13 Kč. Inulin se používá jako náhrada cukru či tuku a je přírodního původu. O chromu se říká, že má snižovat chuť na sladké. Bohužel tento účinek chromu nebyl potvrzen žádnou odbornou studií.

L-Carnitin 99.999

Popis výrobce: Karnitinová „bomba“ s nejvyšší koncentrací karnitinu L Carnitine 99 999 Liquid je vhodný zejména pro ty, kteří usilují o maximální snížení tělesné váhy v rámci dlouhodobých redukčních diet a pro sportovce na vysoké výkonnostní úrovni. Cena: 549 Kč za 1 litr

Komentář:Jde o koncentrovaný přípravek, výrobce doporučuje naředit denně 10 ml neslazeným nápojem, takže vás to přijde na 5,49 Kč. V tomto množství je 1000 mg L-Karnitinu, 1,3 mg Vitaminu B6 – pyridoxinu, což je 93 % doporučené denní dávky!

Závěr:Karnitin vám pomůže hubnout, ale zadarmo to nebude – a tím nemyslíme peníze. Musíte se začít pořádně hýbat a upravit jídelníček. Pak může urychlit likvidaci vašich tukových polštářů.

Přípravky na hubnutí a detox se zelenou kávou

Zelená káva má prý příznivé účinky na hladinu krevního cukru, zpomaluje vstřebávání glukózy do organismu, urychluje metabolismus a snižuje nejen chuť na sladké, ale i ukládání tělesného tuku. Jako bonus se údajně ještě postará o detoxikaci těla.

Prošli jsme poctivě diskuse k tomuto způsobu hubnutí, ale většinou se shodují na tom, že efekt byl minimální nebo spíš žádný. Proto jsme se zaměřili hlavně na cenu za denní dávku podle doporučení výrobce.

„Opět skvěle vymyšlený marketingový tah. Není prokázáno, že by měla zelená káva nějaký účinek na spalování tuků," říká Ing. Martin Škába, kouč zdravého životního stylu.

Zelená káva extra

Popis výrobce:Přírodní, účinná, šetrná, hubnutí bez jo-jo efektu. Cena: 245 Kč za 60 kapslí

Komentář:V jedné kapsli je obsaženo 200 mg extraktu ze zelené kávy (45 % kyselina chlorogenová, 5 % kofein), 20 mg vitaminu C a 30 μg chromu. Výrobce doporučuje 2–3 tobolky denně, takže denní dávka vyjde asi na 12 Kč.

Green Coffee Bean extrakt 5000mg

Popis výrobce:Výtažek ze zrn zelené kávy zmenšuje pocit hladu, eliminuje záchvaty hladu. Zároveň zrychluje metabolismus a spalování tuku v játrech a očišťuje organismus od nahromaděných toxinů. Cena: 499 za 60 tablet

Komentář:V jedné tabletě 500 mg čistého extraktu, dále pak maltodextrin (plnidlo) 40 mg, Magnesium-stearát 10 mg, mikrokrystalická celulóza 110 mg. Dospělý má denně sníst dvě tablety – čili dávku 1000 mg, která by vyšla na 16,63 Kč.

Strong Nature Zelená káva Plus

Popis prodejce:Doplněk stravy vyrobený z vysoko kvalitní instantní kávy ze značkového bezkofeinového výtažku ze zelené kávy (Svetol) a výtažku z kořenů rostliny Amorphophallus konjac K. Koch – glukomannanu, který slouží ke kontrole hmotnosti. Cena: 439 za 90 kapslí

Komentář: Ačkoli se přípravek jmenuje zelená káva, na prvním místě ve složení kapsle najdete glukomannan – a to 526 mg, výtažek ze zrn zelené kávy má jen 66,7 mg, dále je v nich želatina, oxid titaničitý, patentová modrá, sunset žlutá, chinolinová žlutá, ponceau 4R (barviva). Není proto divu, že doporučená denní dávka je 2 kapsle 3x denně – ale i tak se nedostanete nad 400 mg výtažku ze zelené kávy. Denně za tuto dávku zaplatíte 29,26 Kč.

Závěr:Zelená káva může pomoci detoxikovat organismus, obsažený kofein nabudí – byť krátkodobě. Ovšem rozhodně nečekejte, že z vás budou při její konzumaci odpadávat kilogramy. Pokud to chcete vyzkoušet, pak dbejte na poměrně dlouhý výčet zdravotních omezení – hlavní z nich je to, že musíte mít zcela v pořádku krevní tlak.

Jakou zkušenost máte s těmito přípravky? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám