Hlavní obsah

Kolik stojí klidné Vánoce? 7500 Kč!

Foto: Thinkstock

Pokud není pečení vaše hobby, můžete si cukroví objednatFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také vás napadlo, jak to dělají načančané dámy v reklamách, když se nyní procházejí po vánočně nazdobených ulicích v bílém kabátě s malými úhledně zabalenými dárky, zatímco vy to berete domů poklusem s těžkou nákupní taškou v ruce, abyste stačily ještě upéct jeden druh cukroví? Určitě si objednaly Vánoce na klíč! Zkusíte to také?

Článek

Vánoce jsou obdobím, kdy utratíte nemalé peníze a často nevíte pořádně ani za co. Zamyslete se, zda se vám nevyplatí koupit o dárek či dva méně a ušetřené peníze dát úklidové firmě za dokonale vygruntovaný byt nebo pekaři za dobré cukroví. Možná vám to udělá větší radost než nové lodičky! Vánoce na klíč už si můžete běžně objednat. I když to zatím využije jen málokdo.

„Jsme schopni takovou službu poskytnout, ale zatím nám takový požadavek nepřišel,“ říká Evžen Niedrle ze společnosti Pohodlnější život. A důvody? Existují hlavně dva: Zdobení bytu, pečení a strojení stromku jsou součástí svátků a Vánoce bez toho by byly pro mnohé jen poloviční. A roli zde hrajou i peníze. Cena za takovou službu se počítá v tisících korunách.

Mnohé domácnosti proto využívají profesionálů hlavně na dvě nejméně příjemné práce: úklid a někdy také pečení.

Od stropu k podlaze za čtyři tisíce

Vánoční úklid je postrach mnoha domácností, a proto patří mezi služby, které se odborníkům přenechávají nejčastěji. „Velký zájem zaznamenáváme právě teď, v předvánočním období, kdy přicházejí i noví lidé a stálí zákazníci si objednávají služby, které přes rok nechtějí. Kromě mytí oken, je to také čištění koberců a mytí čalounů, napouštění nábytku voskem a leštěnkami a nejčastější požadavek zní: kompletní úklid bytu či domu," říká Vladimír Kalát z firmy Dalolesk.

Co to znamená kompletní úklid? „Začínáme u stropu a pokračujeme směrem k podlaze, myjeme lustry i okna, z kuchyňské linky vše vyndáme, vnitřek vytřeme a nandáme zpět. Ostatní nábytek vyleštíme a ošetříme podle materiálu, ze kterého je vyrobený,“ popisuje aspoň část prací z velkého vánočního úklidu Evžen Niedrle. Takové objednávky nejsou v tomto období výjimečné, a tak může určit i cenu. „Například v bytě dva plus jedna dělají celkový úklid tři lidé celý den a majitel za něj zaplatí kolem čtyř tisíc korun,“ dodává.

Dekorace od profesionálů

Mysleli jste, že když si necháte uklidit, zbude vám více času na vánoční výzdobu, ale najednou zjišťujete, že advent začíná a vy nemáte připraveno nic? I tady se lze obrátit na odborníky, tedy když vám přebývá několik tisíc korun. „Záleží samozřejmě na specifikaci a přesných požadavcích každého, protože za tři tisíce dokážeme vyzdobit celý byt, ale také vyrobit jednu dekoraci na štědrovečerní stůl,“ říká Martina Krátká z květinářství Letizia a přidává orientační ceny: „Adventní věnce u nás přijdou na pět set korun a více, domovní znamení je o něco málo levnější, vánoční hvězda stojí od 140 do 350 korun podle obalu, který si vyberete, ceny dekorací jsou opravdu různé.“

Pokud si takovou službu objednáváte, ptejte se také na částku za dopravu a servis, tedy dekorování u vás v bytě. Snadno se totiž stane, že firma nabídne levné produkty a cena za dovoz a instalaci částku zdvojnásobí anebo naopak. U dražších dekorací to můžete mít zdarma.

Zatímco dekoraci bytu jsou někteří ochotní přenechat odborníkům, jiné je to se zdobením vánočního stromečku. Takový požadavek je opravdu výjimečný a cena záleží na tom, zda chcete pouze stromek a ozdoby máte vlastní, nebo jestli požadujete i ty. V druhém případě vás přijde i na několik tisíc.

Služba, kdy by vám firma půjčila umělý stromek i vánoční koule a v lednu si je zase odvezla, zatím u nás neexistuje.

Foto: IKEA

Zkuste se letos místo uklízení nechat rozmazlovatFoto: IKEA

Je pečení opravdu radost?

Ano, pečení je radost, když u něj strávíte jeden nebo dva večery a spolu s dětmi vyrobíte slepovaná linecká kolečka a při tom si krásně provoníte byt. Ale když už u trouby stojíte déle než týden a doděláváte podle rodinné tradice devátý či jedenáctý druh, možná vás napadne, zda vám těch pár kousků za to stojí a zda by nebylo lepší si ho někde objednat. Kilogram vánočního cukroví přijde na 300 až 500 korun, záleží, zda se obrátíte na pekárnu, nebo si ho objednáte od šikovné ženy, která si tímto způsobem přivydělává.

V nabídce všech firem najdete vždy mix různých druhů, ale pokud už máte napečené třeba linecké či vanilkové rohlíčky, objednávat si je nemusíte. Zvlášť menší firmy vám vyjdou vstříc a dodají jen to, co si přejete.

Vybírat můžete například podle internetu, dobré je ale také dát na zkušenosti a reference ostatních. „Já sama se za kvalitu zaručit musím a ostatním doporučuji, aby si objednávali vánoční cukroví ve svém okolí, kde si ho mohou vyzvednout osobně. Pak lze na místě ochutnat, a pokud vám nebude chutnat, nemusíte si ho ani kupovat, natož řešit pozdější reklamace,“ radí Jana Kostúrová z firmy Sweetlife. Pokud zvolíte takovou cestu, vyjde vás také levněji, protože dopravné si většinou firmy určují k ceně pečiva navíc. Cena je sice individuální, ale rozhodně počítejte s navýšením minimálně o 100 až 200 korun. Nejčastěji si prý lidé objednávají kolem dvou kilogramů cukroví.

Objednávky firmy přijímají zpravidla do konce listopadu. Nemusíte mít přitom strach, že dříve upečené druhy budou nepoživatelné. Naopak. „Každý druh potřebuje určitý čas na rozležení, a tomu se přizpůsobuje i jeho výroba. Začíná se proto perníčky a končí nepečenými druhy,“ konstatuje Jana Kostúrová.

A co večeře? I tu si lze objednat, ale je to poměrně složité. Obrátit se musíte na některý z hotelů v okolí, který nemá v tento sváteční den zavřeno a bude slavnostní menu připravovat pro své hosty. Není potom problém si několik porcí koupit a domluvit se na dovozu domů. Platba se odvíjí od cen v hotelu, počítejte však zhruba s 200 korunami za porci.

Přemýšlíte, zda by se vám takovou částku za přípravy na klíč nevyplatilo dát, abyste se vyhnuli vánočnímu spěchu? Možná by to ani nebyly ty pravé svátky. Očekávání, zda všechno dobře dopadne a jestli to zvládnete, přece k Vánocům patří jako ten stromeček!

Související témata:

Načítám