Hlavní obsah

Zastínění oken a úspora za vytápění

Foto: Shutterstock/ Autor: Pixel-shot

Foto: Shutterstock/ Autor: Pixel-shot

Pokud hledáte způsob, jak na poslední chvíli ušetřit za vytápění, doporučujeme vám zvážit nenáročnou investici do zastínění oken.

Článek

Nahrazením např. starých žaluzií za garnýže včetně záclon a závěsů, rolet či termo plisé můžete ušetřit až 18 % za vytápění. Přitom se jedná o minimální investici.

Garnýže

Dnes se používají do interiéru výhradně kovové garnýže. Populární jsou klasické nebo naopak moderní hranaté garnýže v různých povrchových úpravách – nerez, chrom, mosaz, antracit, černá, bílá nebo dokonce v imitacích dřeva buk, dub, třešeň a jiné. Kovové garnýže jsou pevné, vypadají hezky, a hlavně vydrží mnoho let bez známek opotřebení. Ke garnýžím pak stačí zakoupit termo záclony a závěsy a tepelná úspora je na světě.

Foto: Shutterstock / Autor: Dariusz Jarzabek

Rolety Den a Noc zútulní váš interiér Foto: Shutterstock / Autor: Dariusz Jarzabek

Vnitřní rolety

Rolety jsou bezesporu bestsellerem posledních let. Lidé je vyměňují za hliníkové žaluzie. Hlavním důvodem je design, kdy rolety vhodně nahrazují dekorační funkci záclon a závěsů. Dalším důvodem jsou jejich termoregulační schopnosti. V létě pomáhají udržovat příjemnou teplotu v interiéru, v zimě naopak zabraňují úniku tepla. Pokud chcete uspořit za vytápění, doporučujeme zejména rolety blackout. Nejkrásnější a nejpraktičtější jsou ovšem rolety Den a Noc.

Foto: Shutterstock / Autor: Studio Harmony

Venkovní rolety mají výborné tepelněizolační vlastnosti Foto: Shutterstock / Autor: Studio Harmony

Vnější hliníkové rolety

Pomocí dodatečné instalace venkovních hliníkových rolet zamezíme tepelným ztrátám měrou největší. Venkovní rolety se dodatečně montují do výklenku nebo na stěnu. Mezi venkovní roletou a sklem vzniká vzduchový polštář, který působí jako izolant. Obdobný princip se využívá u termosky. Navíc hliníkové lamelové rolety jsou vyplněné speciální izolační a hlukovou pěnou. Montáž lze provést svépomocí.

Foto: Shutterstock / Autor: Penyushkina

Termoizolační plisé ušetří nemalé náklady za vytápění Foto: Shutterstock / Autor: Penyushkina

Termoizolační plisé

Izolační plisované žaluzie se umisťují přímo na skleněnou tabuli okna a jejich montáž je jednoduchá a bez vrtání. Termoizolační látka je pokryta hliníkovou vrstvou, která odráží světlo (sluneční paprsky) ven z místnosti a teplo (vytápění) zpět do místnosti. Na trhu naleznete mnoho barevných odstínů těchto druhů termoplisé, které plní také dekorační funkci a stávají se čím dál více moderní.

Související témata:

Načítám