Hlavní obsah

Konec znuděných teenagerů

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Puberta je rizikový věkFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže si myslíte, že hlavní náplní volného času většiny teenagerů je klackování, jste na omylu. Také -náctiletí se rádi baví. Že nevíte jak?

Článek

Časopis Žena +

Je sice nadmíru těžké puberťáky zaujmout, nikoli však nemožné. Na první pohled to vypadá, že netouží po ničem jiném, než vysedávat na lavičkách a debatovat, chodit na diskotéky, posílat SMS zprávy a doma trávit hodiny na počítači propojeni komunikačními systémy nebo ve víru počítačových her.

„Co se týče organizace volného času teenagera, jsou na tom mnohem lépe rodiče, kteří svého potomka přiměli už v dřívějším věku, aby se dlouhodobě věnoval sportu nebo nějakému koníčku," upozorňuje psycholog RNDr. Karel Červinka. „Puberta je sama o sobě rizikový věk, kdy se mnoho dospívajících pokusí pravidelný režim změnit nebo zrušit v rámci soukromé revolty. Pokud jsou ale vazby silné, nakonec vytrvají. Přimět k akci teenagera, zvyklého růst jako ,dříví v lese', to je skoro heroický úkol."

Ale jde to!

Na kole

Zejména chlapci se dokážou vyřádit na speciálních kolech určených pro akrobatické triky. Přestože by možná nejradši měli jen čepici kšiltem dozadu, zkuste je přesvědčit o nutnosti helmy. Kdyby nepomáhala rozumná argumentace, vyplatí se v tomto případě nátlak. Na ceně kola, na němž se dají provozovat speciální triky například na U-rampě, se rozhodně nesnažte ušetřit. Kvalita rozhoduje o bezpečnosti.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Potomkovi s kolem pořiďte i helmuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Hoď mi to!

Kdo by to byl řekl - obyčejný gumový kroužek a co se s ním užije zábavy. Ringo je oficiální sport (viz www.ringo.cz) s přesnými pravidly (cílem je umístit kroužek na hřišti soupeře podobně jako při volejbalu), ale také „volná zábava", která se dá provozovat prakticky kdekoliv. Rozvíjí postřeh, rychlost reakce a prostorovou orientaci. Prakticky totéž platí o frisbee, létajícím talíři. Na www.frisbee.cz si můžete přečíst nejen pravidla, ale také jeden úžasný shrnující citát: „... a ten míč nešikovnej je hrozně kulatej - nic na něj nedáš a když, tak to hned spadne na zem do tý hlíny... No co si budem povídat - průšvih, frustrace, zkažená nálada... Ale máme pro tebe řešení! Hraj frisbee a svůj talíř budeš mít stále u sebe."

Botky, které jedou

Mnoho středních i základních škol přepisovalo v posledních dvou letech školní řády. Potřebovaly zakázat „projíždění se v botách". Sportovní obuv s vysouvatelným kolečkem na patě patří k nejvýraznějším hitům nedávné doby. Vysunutí a zasunutí kolečka se ovládá pomocí tlačítka v patě boty. Pozor ale při výběru dárku: Je potřeba boty vyzkoušet, prodejci uvádějí, že číslování sice odpovídá EU, ale ve skutečnosti je obuv cca o číslo menší. Pořizovací cena začíná zhruba na devíti set korunách.

Reklama

Načítám