Hlavní obsah

Kostkovaná móda: Jak tento nadčasový vzor nosit?

Foto: Isifa

Kostky z módy jen tak nevyjdou, nebojte se proto pohrát si s nimi ani vyFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen máloco se mění takovou rychlostí, jako trendy. V módním kolotoči jsou ale i stálice, jejichž životnost se nepočítá na měsíce, ale na dlouhá léta. Řadit mezi ně bezpochyby můžeme i kostku. Vždyť který jiný vzor se dokáže pyšnit tím, že ho nosí mladé slečny, ženy v letech, punkeři i dědečkové?

Článek

Pokud nejste zrovna výjimkou, která tento tradiční vzor nemá ráda, nevede a nenosí, nechte se inspirovat následujícími stylingy. Hra s kostkami začíná.

Ležérní styl

Kombinace kostkované košile a džínů je jednou z nejoblíbenějších, často je ale doplněna nevhodnými doplňky. Pokud se vydáte na cestu k ležérnímu looku, zapomeňte na podpatky (zároveň ale i na ryze sportovní tenisky) a kabelku, kterou nosíte do práce. Obujte rovné polobotky a vyberte si kabelku přes rameno typu messenger.

Nepodceňujte detaily a celek ještě dolaďte – originální budou kšandy, pohodová čepice nebo set náramků. Košili také můžete nechat rozepnutou a obléci pod ni tílko nebo tričko s krátkým rukávem. Jestliže máte košili v prodloužené délce, oblékněte k ní užší kalhoty a přidejte pásek.

Foto: archiv firem

Na foto: košile (Abercrombie&Fitch, 1400 Kč), kšandy (Asos, 360 Kč), kožená taška (Topshop, 2100 Kč), čepice (Debenhams, 499 Kč), náramek (Bijou Brigitte, 299 Kč), boty (Topshop, 2800 Kč)Foto: archiv firem

Dáma v kostkovaném

Elegantně budete naopak působit v kostkovaných šatech, které doplníte podpatky a koženými rukavicemi. Méně formální bude kombinace se svetříkem, přes šaty přitom nepřehazujte jen cardigany, dobře vypadá i mix šatů a jemného svetříku.

Outfit můžete doplnit klasickým černým kabátem, ale i trenčkotem (trenčkot i další nadčasové oblečky najdete ve článku Módní kousky, které budete nosit znovu a znovu!), pokud chcete být originální, vytáhněte z něj pásek a nahraďte ho takovým, který se vám zrovna bude hodit k vašemu oblečení. Stylově budou k šatům vypadat i nadkolenky. Při výběru kabelky se neřiďte jen odstíny, to, že by měla kabelka barevně ladit s vašimi botami, už dávno neplatí. Důležitější je, aby s nimi souzněla stylově.

Foto: archiv firem

Na foto: trenčkot (Debenhams, 2500 Kč), šaty (e-shop desireclothing.co.uk), svetřík (Topshop, 1800 Kč), boty (Zara, 2699 Kč), nadkolenky (Next, 319 Kč), kabelka (Zara, 2299 Kč), rukavice (e-shop liberty.co.uk)Foto: archiv firem

V hlavní roli pončo

Ponča hlásí v posledních sezonách návrat, takže pokud jste nad nimi doposud jen přemýšlely, směle do nich. Kostkované pončo přehoďte přes jednoduchý svetřík a doplňte kraťasy (celý hořejšek těla je zahalený, není od věci proto ubrat dole, ať už pomocí krátké délky nebo úzkých střihů) s vyšším pasem a teplejšími punčochami. K ponču jsou ideální kabelky na předloktí, ty přes rameno by vám mohly překážet. Více se dozvíte ve článku Pohodlná móda? Vsaďte na maxi svetry a ponča!.

Foto: archiv firem

Na foto: pončo (e-shop coggles.com), boty (Topshop, 3800 Kč), šála (Promod, 349 Kč), šortky (Topshop, 1400 Kč), svetr (Topshop, 1700 Kč), kabelka (Zara, 3400 Kč), náramek (Bijou Briggite, 260 Kč), punčochy (H&M, 299 Kč), lak (Topshop, 180 Kč)Foto: archiv firem

Nebojte se kontrastů

„Slušňácká“ sukně, bílá košile, perly a k tomu kožená bundička? Jakkoli podezřele vám to může znít, módní kontrasty mohou vypadat opravdu skvěle. Jestliže zvolíte stejnou taktiku jako my, držte se jen těchto dvou protichůdných stylů a od každého přidejte alespoň dva prvky. Cílem není vypadat jako lady, která zapomněla kabátek v čistírně. Proto přidejte nejen koženou bundičku, ale i rukavice nebo šněrovací boty.

Foto: archiv firem

Na foto: sukně (e-shop brownfashion.com), punčochy (H&M, 299 Kč), bunda (H&M, 1350 Kč), boty (Alexander McQueen, bluefly.com), psaníčko (Asos, 820 Kč), rukavice (Debenhams, 600 Kč)Foto: archiv firem

Hra s krátkým kabátkem

Jak nosit kostkovaný kabátek nebo sáčko, vám určitě říkat nemusíme, rádi bychom ale vyzdvihli kouzlo kratších kabátků, které skvěle doplní krátké i dlouhé šaty nebo kalhoty či sukně s vyšším pasem. Spousta kratších kabátků se nese v retro stylu, mají širší kratší rukávy, kulatý tvar a zpravidla i větší knoflíky. Ty přehoďte přes košili s límečkem a panenkovskou sukýnku.

Foto: archiv firem

Na foto: kabátek (Gucci, flannelsfashion.com), boty (Aldo, 2000 Kč), šaty (Topshop, 1900 Kč), náušnice (Kate Spade, lordandtaylor.com), náramky (fantasyjewelrybox.com), psaníčko (Asos, 2180 Kč)Foto: archiv firem

A jak nosíte kostky vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám