Hlavní obsah

Koupelna 3x jinak. I s vanou!

Foto: Thinkstock

Relaxace ve vaně je velmi příjemnáFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásná a praktická koupelna – takovou chce každý. A je jedno, zda bydlí v paneláku a může jí „obětovat“ pouhé tři nebo čtyři metry čtvereční, nebo jestli na ni má prostor odpovídající garsonce. Věřte, že dokonalou koupelnu lze vytvořit kdekoli. Podívejte se na naše tři tipy a vyberte si, která se nejvíc líbí vám!

Článek

Vana stále patří ke standardnímu vybavení koupelny. Mnozí jí dávají stále přednost před sprchovým koutem, protože na rozdíl od něj se ve vaně jak osprchujete, tak vykoupete. Proto jsme pro vás vybrali tři koupelny, které jsou vždy vybavené vanou, a to i tehdy, když jde o malý panelákový prostor, a zároveň se zde nachází toalety. V nejmenší koupelně je částečně ukrytá za stěnou, v těch větších je volně v prostoru. Předpokládá se totiž, že v domě nebo v bytě je k dispozici ještě samostatná toaleta, kde má člověk potřebné soukromí.

Varianta 1: malá koupena do paneláku

Ty dispozice zná snad každý majitel panelákového bytu. Malá koupelna a vedle oddělená toaleta. I na takovém prostoru však lze vytvořit plnohodnotnou koupelnu.

Foto: Ravak

V panelákové koupelně po propojení s toaletou vzniklo více místaFoto: Ravak

Foto: Ravak

Zástěna nabízí pohodlné sprchování ve vaněFoto: Ravak

Základem koupelny Ravak je klasická vana široká 70 centimetrů. „Je stejně velká jako ty staré plechové z původní výstavby, ale v porovnání s nimi nabízí nesrovnatelně větší pohodlí, neboť má větší vnitřní prostor. Snadno se tak tady pohodlně vykoupete, ale díky širokému plochému dnu i bezpečně osprchujete. Proto je vana doplněná i zástěnou,“ popisuje Pavel Heral z Ravaku. Vanu pořídíte podle velikosti za 6490 korun, univerzální zástěna stojí 3990 korun.

Umyvadlo Classic za 4690 korun doplňuje závěsná skříňka, která nabídne nezbytný úložný prostor. Nábytek – na výběr máte provedení ve světlém i tmavém dřevě – je samozřejmě ošetřen impregnací, takže bez problémů odolá i extrémní vlhkosti v koupelně. Nemusíte se bát ani údržby mokrým hadrem. Jeho cena začíná na částce 3290 korun.

Sestavu doplňuje závěsná toaleta, kterou pořídíte zhruba za pět tisíc korun.

Koupelna číslo 2: Klasika do domu i bytu

Druhá varianta je vhodná pro střední koupelny s velikostí šest až osm metrů čtverečních. Kromě základního vybavení se sem vešla i pračka a několik koupelnových skříněk. Zvolená totiž byla série Rekord značky Kolo, která je určená do malých prostorů. „Například závěsná toaleta má hloubku jen padesát dva centimetrů, proto se vejde i do malých prostorů,“ popisuje Veronika Menšíková z firmy Sanitec. Cena toalety je 1950 korun. Za tisícikorunu pak pořídíte „zmenšené“ umyvadlo s délkou 50 centimetrů.

Foto: Sanitec

Asymetrická rohová vana šetří místo, naproti se tak vešla i vestavěná pračkaFoto: Sanitec

Foto: Sanitec

Úložné prostory v této koupelně nabízí nejen skříňka pod umyvadlemFoto: Sanitec

I zde nejvíce prostoru zabírá vana. Architekt zvolil rohovou Neo za 4100 korun. I když je umyvadlo doplněné skříňkou, zbylo zde místo na další dvě – nízkou a vysokou – vpravo do umyvadla. Věcí, které musíte v koupelně ukrýt, bývá spousta. Cena nábytku z této série začíná na dvou tisících.

Zajímavé je zasazení pračky do výklenku a umístění topného žebříku nad ní. Drobné věci, které vyndaváte z pračky, tak můžete hned věšet na trubky a budou zde za chvíli suché.

Koupelna 3: do velkých domů

Majitelé velkých koupelen, kteří na nějaký ten centimetr nehledí, mohou zvolit kolekci Palomba od Laufenu. „Dominantou jsou tentokrát dvě umyvadla, která lze volit ve standardních i nestandardních rozměrech,“ popisuje David Penc z firmy Laufen CZ. Umyvadla mohou mít délku od 45 do 65 centimetrů. Jejich cena začíná na 3000 korunách a závisí na velikosti a variantě provedení, tedy zda se dají, nebo nedají zabudovat do nábytku.

Foto: Laufen

Dominantou tohoto prostoru se stala dvě atypická umyvadlaFoto: Laufen

Foto: Laufen

Zajímavým prvkem je i obestavěná vanaFoto: Laufen

Vana je tentokrát vestavěná tak, aby kolem dokola vznikl dostatek úložného prostoru. Zajímavým detailem jsou i čtyři centimetry široké okraje, které umožňují pohodlně odložit knihu, sklenku vína nebo třeba svíčky. Přijde vás zhruba na dvacet tisíc korun.

Kolekce doplňuje závěsná toaleta a bidet a nábytek, který si můžete vybrat v tmavém provedení macassar nebo ve světlém dubu. K mání jsou skříňky pod umyvadla a umyvadlové desky, nízké skříňky se zásuvkami či malé kontejnery. Ovšem cena příliš elegantní není. Za skříňku pod umyvadlo se dvěma zásuvkami zaplatíte zhruba 30 tisíc korun. Ale do takové koupelny se pak majitel nastěhuje a bude zde trávit více času než v obýváku.

Do jaké koupelny byste se rádi nastěhovali vy?

Související témata:

Načítám