Hlavní obsah

Koupelna, která se uklízí sama

Foto: Ideal Standard

Na dokonale hladký povrch se nečistota nechytáFoto: Ideal Standard

Reklama

Zaschlá zubní pasta, zbytky mýdlové pěny a všude stopy po kapkách vody... ano, tak to vypadá v nejedné koupelně po ranní i večerní hygieně. Co s tím? Buď budeme tuto místnost pravidelně uklízet, nebo si vybavení koupíme se speciálním „protišpinicím" povrchem.

Článek

Už ono slovo potišpinicí vzbuzuje u mnohých z nás nedůvěru a leckoho napadne: jak to vlastně funguje? A pokud ano, jak dlouho? Zde je vysvětlení:

Tajemství zní: dokonalá hladkost

Zubní pasta, mýdlo, nečistoty, ale i vodní kámen se většinou zachytávají v mikroportech, které jsou přirozenou součástí všech povrchů. A právě jejich naprosté vyhlazení je principem „protišpinicích" povrchů. Ty se na výrobky nanášejí už při výrobě.

Na hotový naglazovaný výrobek - umyvadlo, toaletu, bidet, obklady a dlažbu - se nanese speciální hmota, která se vypaluje při několika set stupních Celsia. Tak vznikne dokonale hladký voduodpuzující povrch. „Na takovém povrchu se nemá voda kde zachytit, shlukne se do kuliček, které se vysloveně skutálejí do odpadu. A s nimi i nečistoty a vodní kámen," popisuje princip „samoúklidu" Kurosh Aschani ze společnosti Villeroy & Boch a dodává: „Pokud se přece jen na povrchu něco usadí, rozhodně není třeba umyvadlo, vanu či toaletu pracně drhnout, vlhký hadr na odstranění zaschlých skvrn nebo vápenatých usazenin stačí."

I když princip výroby je v podstatě stejný, různé firmy si tento povrch pojmenovávají různě. Setkat se tak můžeme s názvy Emailplus, Wondergliss, Ceramicplus, E+, Vilstone a podobně.

Přitom u sérií střední a dražší cenové kategorie bývá tato speciální úprava zdarma, u těch levnějších si za ni musíme připlatit. Částka se obvykle pohybuje od jednoho do dvou tisíc korun za kus.

Aby sklo nekorodovalo

Podobným způsobem lze ošetřit i ocelové smaltované vany a skleněné zástěny ke sprchovým koutům a vanám. Také sklo, které vypadá na první pohled i dotek dokonale hladké, je ve skutečnosti porézní a zvrásněné. Tím poskytuje špíně a nečistotám mnoho možností k trvalému usazení.

Ovšem prach a špína v tomto případě nejsou největším nepřítelem. Více škody může nadělat sama voda, která způsobuje reznutí skla, podobně jako u některých kovů. „Proto se také na bezpečnostní plochy tvrzených skel ještě ve výrobě nanáší speciální chemická vrstva, která dokáže sklo ochránit," říká Karel Svatoň ze společnosti Ravak.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Uklízet nemusíte tak častoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Na jak dlouho?

Mnohým se zdá „samouklízecí" koupelna natolik krásná, že nevěří v její trvanlivost. Ale ona, pokud se o ni budeme správně starat, vydrží po celou dobu životnosti koupelnového zařízení.

Co to znamená správně starat se? Co nejjednodušší úklid. Ideální je povrchy pouze stírat vlhkým hadrem,případně do vody přidat některý z běžných prostředků na úklid koupelny.Že jste to dělali doteď také? Ano, ale nyní stačí podobná péče nikoli po každém mytí, ale třeba jen jednou za týden. Samozřejmě záleží na tom, kolik lidí koupelnu používá a jak často.

Pozor ovšem na různé písky a další abrazivní čisticí prostředky. Ty by totiž mohly jinak velmi odolnou vrstvu poškodit.

Jinak je tomu u skla. I to stačí pouze setřít hadrem nebo na něj použít běžné přípravky na okna a sklo, ale zhruba čtyřikrát do roka si od nás žádá větší péči. Aby voděodolná vrstva fungovala co nejdéle, je třeba ji ošetřit speciálním kondicionérem, který obnoví její vlastnosti.

Ano, třpytící se koupelna bez práce je opravdu nádhera, a to nejen na pohled. Jen pozor! Tyto speciální vrstvy nelze na jednotlivé výrobky nanést dodatečně, tak abychom se nenechali napálit opravdu zaručenými prostředky, které mají dokázat stejné zázraky. Na umyvadle bychom potom mohli mít nejen zaschlé kapky, ale také slzy.

Reklama

Související témata:

Načítám