Hlavní obsah

Koupelna snů: Je velká a s oknem!

Foto: RAKO

Velkou koupelnu zdobí okno nad vanouFoto: RAKO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpráva o narození druhého potomka donutila mladou rodinu poohlédnout se po parcele, kde by si postavila vlastní dům. U prarodičů už jim začínalo být těsno. Protože je nic nenutilo stěhovat se hned, měli dostatek času na plánování a vymýšlení. Mohli si tak splnit i dlouhodobý sen o velké koupelně s oknem.

Článek

Nový dům si rodina postavila na vesnici a tomu přizpůsobila i jeho vnitřní zařízení včetně koupelny. Celý prostor je laděný do přírodních barev, nábytek v dezénu dřeva. A protože na rozdíl od města zde nehrozí, že by si sousedé navzájem koukali i do talíře nebo do vany, mohli si tu dovolit i velké okno. To je ale přece jen kvůli zachování určitého soukromí vyplněné matným sklem.

„O tom, že budu mít velkou koupelnu s oknem, jsem vždycky snila a sen se stal skutečností,“ říká majitelka. Aby nemuseli slevit z metrů, raději si v domě nechali postavit jen jednu koupelnu, zdálo se jim to lepší než mít dvě panelákových rozměrů. V domě ji doplňuje už jen samostatná toaleta, jak to požadují hygienické normy.

Foto: RAKO

Koupelna vznikla v novém domě, majitelé mohli upravovat dispoziceFoto: RAKO

Když centimetry nepočítáte

Protože místa bylo hodně, rodina si dopřála jak vanu, tak prostorný sprchový kout v luxusní šířce 110 centimetrů. Nejen kvůli malým dětem zvolili akrylátovou vanu, která je na omak teplejší a příjemnější. Má klasický obdélníkový tvar a za ní zbyl praktický odkládací prostor na šampony, mýdla a další kosmetiku.

Sprchový kout Rapier s nízkou vaničkou je vestavěný do niky, což je velmi elegantní a také praktické řešení. Sklo je na úklid náročnější než klasický obklad a zde je z něj jen jedna „stěna“ – vstupní dveře. Příčka niky odděluje sprchu do umyvadla a posloužila zároveň na zavěšení trubkového otopného tělesa. Žebříkový radiátor vedle umyvadla je velmi praktický. Nejenže nepotřebujete další držáky ručníku, ale také vám rychleji uschnou.

Na dokonalosti koupelně dodává i dvoukřídlé okno. Matné sklo sice nedovoluje koukat z něj ven – pokud si ho tedy neotevřete, což je samozřejmě možné – ale prochází skrz něj do místnosti dostatek světla. Proto se majitelé nemuseli bát tmavšího nábytku ani obkladů.

Foto: RAKO

Hnědé obklady ve dvou odstínech doplňuje zelený textilFoto: RAKO

Obklad, nebo dřevo?

„Máme rádi přírodní materiály, což je vidět nejen v této koupelně, a tak nás zaujal obklad Defile, jehož rafinovaný povrch připomíná strukturu dřeva,“ popisuje majitelka. V prostoru se kombinují světlé a tmavé odstíny, které jsou natolik zajímavé, že už nebylo třeba volit žádné ozdobné pásky či listely.

Podobně jako při výběru sprchového koutu i tady se myslelo na praktičnost. Spár, které jsou na čištění nejnáročnější, je tady minimum. Nejenže obklady mají formát 30 x 60 centimetrů, ale také kalibrovanou hranu. Ta je velmi přesná, proto lze dlaždice klást jen s úzkou spárou. V prostoru před vanou je pod dlažbou ze stejné kolekce, má rozměr 45 x 45 centimetrů, nainstalovaná elektrická topná rohož. Podlaha tak bude nejen teplá, ale zároveň tady i rychle uschne nacákaná voda, po které se snadno uklouzne. A to je v koupelně, kterou budou používat také dva malí kluci, hodně důležité.

Foto: RAKO

Do koupelny se vešla i toaleta a velký sprchový kout v niceFoto: RAKO

S nábytkem šli do autolakovny

Do koupelny chtěli majitelé toaletu, přestože je v domě další samostatné WC. Závěsnou skříňku s integrovaným umyvadlem, stejně jako úložnou skříň na protější stěně, majitelé koupili v Kika. Bohužel to nebylo ideální řešení. Skříňky jim totiž vyhovovaly dispozičně, ale jejich barva se „tloukla“ s vybraným obkladem. Proto se rozhodli pro razantní proměnu. „Otec má autolakovnu, takže nám nábytek přestříkal podle našich představ, “ vysvětluje majitelka. Rodina tak získala dostatek úložného prostoru na vše potřebné.

Koupelnu ještě doladilo zrcadlo a osvětlení pořízené ve specializované prodejně, aby odpovídalo bezpečnostním požadavkům. Protože majitelé mají rádi přírodní odstíny, doplnili koupelnu zeleným textilem.

Foto: RAKO

Kolem vany zbylo dostatek odkládacího prostoru na kosmetikuFoto: RAKO

*K této částce je třeba si připočítat ještě stavební materiál, instalační prvky a cenu za práci.

Platí, že zařídit velkou místnost je vždy jednodušší než malou. Tato koupelna to potvrzuje, myslíte si to také?

Související témata:

Načítám