Hlavní obsah

Nábytek do koupelny: Tyhle chyby děláte při výběru!

Foto: isifa

Krásná koupelna není vždy praktická! My vám ukážeme, jak vypadá správný nábytekFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka výrobců koupelnového nábytku je rok od roku stále širší: objevují se stále další produktové řady vymodelované podle nejnovějších trendů, nové tvary, barvy a dekory či naopak jednoduše tvarované čisté linie bez zdobných detailů... Ale pozor, krásné ještě nemusí znamenat praktické! Jakých chyb se můžete dopustit při výběru koupelnového nábytku? Řekneme vám to!

Článek

Vybrat si do koupelny to pravé je leckdy opravdu problém – pokud navíc vůbec nemáte představu, co byste vlastně měli chtít, a chcete třeba rekonstruovat starší zašlou panelákovou koupelnu (skvělé nápady na rekonstrukci najdete třeba v tomto článku). Kromě toho na vás číhá ještě další úskalí v podobě levných napodobenin výrobků renomovaných značek, které si směle razí cestu k zákazníkovi zejména svou nízkou cenou. Podle čeho vlastně poznáte, že výrobek je opravdu kvalitní, a na co všechno se při nákupu zeptat?

Imitace, masiv či dýha?

První informaci, kterou byste měli o nábytku zjistit, je druh materiálu, z něhož je vyrobený, a jaká je jeho povrchová úprava. Od toho se totiž budou odvíjet i nároky na údržbu. Někdy totiž stačí jen vlhký hadr, jindy musíte použít speciální přípravky... Moderní výrobní technologie jsou často tak dokonalé, že laik mnohdy na první pohled nepozná, zda se jedná o přírodní dřevo, dýhu nebo MDF desku. Všechny druhy materiálů dokážou výrobci upravit tak, aby ve vlhké koupelně bez problémů vydržely řadu let.

Foto: Ravak

Koupelnový nábytek řady Uni můžete mít v bílé nebo v kombinaci s dekorem bříza či s tmavým dekorem StripOnyx, cena skříněk od 3490 KčFoto: Ravak

Pozor na povrchovou úpravu

K nejodolnějším samozřejmě patří dřevo tropických rostlin, které si s působením vlhka i s výkyvy teplot poradí nejsnáze, jeho povrch bývá ošetřen lakem, voskem či olejem, což jej chrání před zašpiněním.

Tuzemské dřeviny jsou podstatně méně odolné, proto byste se měli informovat, kolika vrstvami pevného laku či mořidla je jejich povrch natřen. Odolnost nábytku z masivního dřeva i dýhy zvyšují speciální laky, vosky a lazury. Při koupi však zkontrolujte, zda je dřevo ošetřené a nalakované nejen na povrchu skříňky, ale také zezadu a ve vnitřním úložném prostoru. Stejně postupujte i v případě nábytku vyrobeného z MDF desky a lamina.

Foto: Siko

Moderní tvar nábytku v povrchovém provedení dub šedý, dvířka se skleněnou výplní v hliníkovém rámu a zapuštěné úchytky, řada Modena, cena skříněk od 7990 Kč, vyrábí NaturelFoto: Siko

Tip redakce: Vlhkosti odspodu se dá zabránit i tak, že si pořídíte koupelnový nábytek, který visí.

„Nekvalitní nábytek nabízený ve velkoplošných prodejnách je většinou typický malou tloušťkou použitých dřevotřískových desek a nekvalitní povrchovou úpravou,“ shrnuje Kryštof Nosál ze společnosti Ravak.

Proti UV záření

Odolnost povrchu proti UV záření vás bude zajímat hlavně u bílého nábytku, zejména máte-li v koupelně okno. Působením přímých slunečních paprsků totiž povrch nekvalitního bílého nábytku časem žloutne, často se objevují i skvrny. Samozřejmě že i barvy tmavého nábytku ztrácí časem na sytosti, u bílé barvy jsou však změny nejpatrnější. Informace ohledně odolnosti vůči UV záření by vám měl podat jak výrobce, tak i personál přímo v místě prodeje nábytku.

Foto: jika

Do nadčasové bílé je oděn nábytek Cubito od výrobce Jika, cena od 8786 KčFoto: jika

Tip redakce: A jakou jinou barvu nábytku zvolit? Pomůže vám i zvětšit prostor! Inspiraci najdete zde.

Zkontrolujte lepené spoje a hrany

Věnujte pozornost i zdánlivě nepodstatným detailům, které však rozhodují o délce života nábytku v koupelně, neboť jsou to právě hrany a spoje mezi díly, kudy vniká do nábytku vlhko a voda, které pak způsobují bobtnání a rozklížení materiálu – což nejvíce hrozí u nábytku z MDF a LTD desek. Okraje desek musí být opatřeny ABS hranami v podobě tenkých plastových pásků nebo hranami z hliníkového plechu či nerezu.

Foto: Myjoys

Koupelnový nábytek z kolekce Aquila, model Palm, speciální technologie umožňuje zvolit na dvířka skříněk jakýkoli motiv a ten poté „zapéct“ do skleněného obkladu čela výsuvu, cena dle motivuFoto: Myjoys

Ptejte se po kvalitním kování

Ať již máte nábytek s výsuvy nebo s otevíracími dvířky, vždy zkontrolujte kvalitu zpracování drátěného systému, pantů a výsuvných mechanismů. Plastovým se rovnou z principu vyhněte. U kovových komponentů se zajímejte o použitý materiál, jeho sílu a také o výrobce, od něhož kování pochází. Nutné je, aby byl daný materiál odolný vůči korozi, ideální je z tohoto pohledu nerezavějící ocel.

Značkové výrobky pro vás mohou být znamením kvality a bezproblémového chodu mechanismů, které ani po letech nekorodují a nekříží se. Z praktických důvodů dejte přednost pantům s tlumiči dorazu, které vaše prsty ochrání od drobných úrazů. U zásuvek je situace obdobná, ale zde se navíc zajímejte o to, zda se jedná o takzvaný plnovýsuv, jenž vám pohodlně zpřístupní obsah celé zásuvky, nebo ji vysune jen částečně.

Foto: Ravak

Kolekce nábytku a sanity Evolution, design Kryštof Nosál, skříňka s plnovýsuvem, cena 6490 KčFoto: Ravak

Způsob ukotvení

Na životnost nábytku v koupelně má vliv také způsob jeho ukotvení. Dejte si pozor, aby skříňky nestály na soklech, jak bylo zvykem ještě v nedávné době, protože ten opět představuje vstupní bránu pro vlhkost, vnikající tudy do spodních partií skříněk. Raději volte nábytek na nožkách, ať již celokovových nebo s kovovým zakončením. Dobrou volbou je také takzvaný levitující nábytek, který je zavěšen na stěnu koupelny a nebo ukotven pomocí dvou tyčí do podlahy a stropu. Kromě účinné ochrany proti vniknutí vlhka oceníte i to, že se vám pod ním bude bez problémů uklízet.

Foto: Le Bon

Povrchem ve světle modrém lesklém laku se pyšní koupelnový nábytek Trendy, cena od 17 400 KčFoto: Le Bon

„Prvním ukazatelem kvality nábytku je samozřejmě cena. Už z principu se vyhněte výrobkům nabízeným za nápadně nízké sumy,“ říká Petr Novotný ze společnosti Projekt 1980.

A jaké chyby jste udělali při výběru koupelnového nábytku vy? Co považujete za nejdůležitější?

Reklama

Načítám