Hlavní obsah

Kouzlo darované květiny. Víte, jak kytičku správně předat?

Foto: květinyonline.cz

Ženy květiny milujíFoto: květinyonline.cz

Srdce každé dívky i ženy nad pugétem čerstvě řezaných voňavých květin zaplesá. Kytičky prostě milují a je přitom úplně jedno, zda jde o kytičku lučního kvítí, nebo o kytici růží. Víte ale, jak vybrat ty správné květiny a jak je předat?

Článek

Slyšeli jste už o květomluvě? Jazyk, který dřív ovládal snad každý, se zase vrací na výsluní. O čem je přesně řeč?

Květiny dokážou říct víc než tisíc slov

Každá květina a její barva mají svůj význam, stejně tak počet květin v kytici. Květomluva se na našem území dočkala největšího rozmachu v době národního obrození, kdy znal symboliku květin snad každý.

Víte, že každý druh květiny i její naaranžování má svůj význam? Roli pak hrají i zdánlivé maličkosti, třeba zaříznutí květiny nebo to, zda jsou květy skloněné nebo vzpřímené.

Jaká je symbolika květin?

Význam růží zná asi každý. Jsou symbolem lásky a vášně, je ale třeba rozlišovat barvu. Bílá je symbolem čistoty, žlutá vyjadřuje žárlivost, oranžová touhu. Rudá říká „Miluji Tě“. Co další květiny?

• Tulipán vyjadřuje lásku.

Gerbera hovoří o upřímnosti.

• Chryzantéma je květinou přátelství.

• Iris vyjadřuje úctu, víru a naději.

• Kala představuje krásu.

• Lilie je květinou nevinnosti.

• Orchidej se snaží obměkčit srdce obdarované.

• Zvonek se ptá, kdy se zase uvidíte.

Víte, že barvy není třeba u některých květin tolik řešit? Obecně však lze říct, že bílá je barvou čistoty, růžová romantiky a lásky, červená vášně a síly, žlutá může vyjadřovat lásku i žárlivost, modrá je barvou věrnosti a zelená symbolizuje nový život.

Foto: květinyonline.cz

Předávaní květin má svá pravidlaFoto: květinyonline.cz

Trocha etikety aneb Jak správně předat kytici?

Pořízením kytice to nekončí, ale začíná. I význam nejkrásnější kytice může poškodit špatný způsob předání. Takže jak na to?

Sudý, nebo lichý počet? Než se pustíte do samotného předání, zaměřte se na počet kvítek v kytici. Živé osobě by se měl darovat lichý počet květin, přesto existují výjimky. Třeba narozeniny či jiné významné události, které se pojí s číslicí.

• Nebojte se darovat i jen jednu růži, tou nikdy nic nezkazíte.

Kytici držte v levé ruce, pravici si nechte volnou na pozdrav.

• Než zazvoníte u dveří oslavence, vybalte kytici z papíru.

Obdarovaný by měl kytici dát do vhodné vázy a vystavit ji.

Náš tip na závěr: Víte, že je rozdíl i v tom, zda kytici chcete darovat ženě, nebo muži? Kytice pro pány by měla být tmavá, kontrastní a klidně trochu extravagantní. Dámám jsou naopak určeny veselé kytice jemnějších barev.

Reklama

Načítám