Hlavní obsah

Řekněte NE vypadávání zubů!

Foto: shutterstock.com

Zuby jsou vaší vizitkouFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proboha, přišla jsem o zub! Také již bojujete s vypadáváním zubů, a to vám ještě není ani čtyřicet? Nezoufejte. Plastičtí chirurgové si s tímto problémem hravě poradí!

Článek

Úkolem stomatologa je vytvoření dokonalé náhrady neboli trefit se do vašeho zoubku. Ale… má to jeden háček. Peníze! Nicméně i přesto, že nemáte financí nazbyt, je dobré vědět, že otálet se nevyplácí. Proč? Čelisti se totiž po určité době začnou přizpůsobovat bezzubým dásním - tím se mění i tvar dásně.

Když zub potřebuje napravit

Vždy samozřejmě záleží na aktuálním stavu zubu. Pokud je mrtvý, zlomený nebo jakkoli vážně poškozený, bude nejlepším řešením metalokeramická nebo celokeramická korunka. U poškozeného kořene zubu nebo případně chybí-li zub úplně, je na místě zubní implantát, nechcete-li snímatelnou náhradu.

Celokeramický zázrak

Doslova revoluční technologií je CEREC. Co je to a jak funguje? Nejprve se vymodeluje náhradní korunka v počítači. Pak ji stroj vybrousí ze speciálního bloku keramiky. Výhodou je, že se vše zvládne při jedné návštěvě. A výsledek? Je k nerozeznání od pravého zubu. Pomocí této technologie se dají zhotovit i rozsáhlé můstky.

Video přímo ze zákroku můžete vidět ZDE:

{stream-video}

Miniimplantáty a klasické implantáty

Na rozdíl od klasických implantátů se miniimplantáty (zubní náhrady) upevní do dásně tzv. samořeznými implantačními šrouby. Jsou malinké, o čemž vás jistě přesvědčí fakt, že měří 1,8 milimetrů. Dají se tedy využít, i když jste majitelkou velmi úzké čelisti. Nakonec se náhrada zacvakne do kulaté hlavičky a drží pevně na svém místě tak, jak má.

Klasické implantáty se používají proto, aby nahradily nejen zub, ale i zubní kořen. Dříve s nimi byla potíž. Dnes už se rána hojí dobře a úspěch se dá vyčíslit téměř sty procenty. A jak dlouho vydrží? Asi stejně dlouho, jako klasický můstek. Implantáty se také používají při kotvení snímatelných náhrad.

Cena a životnost

Životnost implantátů závisí na zdravotním stavu pacienta, ale také na tom, zda kouří či ne a zda provádí správně dentální hygienu v okolí implantátu. Při správné hygieně a dobré životosprávě může vydržet celý život. Průměrně se uvádí 10-15 let. Cena implantátu začíná na 20 000 Kč.

Není čas váhat. Zuby jsou vaší vizitkou!

Reklama

Související témata:

Načítám