Hlavní obsah

Křečové žíly? Zbavte se jich raději hned

Reklama

S křečovými žilami se v životě setká 70 % žen a až polovina mužů. Nejprve se za ně stydíme jen v mini, ale později se z nich stává vážný problém, který může skončit třeba trombózou. Jak se dají léčit?

Článek

Moderní cévní chirurgie má naštěstí více možností a šetrně si poradí s každou z forem křečových žil od malých metliček na stehnech či lýtkách, až po rozsáhlejší formy tohoto onemocnění. Ano, onemocnění, protože zdaleka nejde jen o estetický problém. „Křečové žíly vznikají zvýšením žilního tlaku v povrchovém žilním systému v důsledku zpětného toku z hlubokých žil přes nedomykavé žilní chlopně, tzv. refluxu,“ vysvětluje MUDr. Zdeněk Ott, vedoucí lékař oddělení cévní chirurgie kliniky Asklepion.

Laicky řečeno, krev v žilách přestane proudit jedním směrem a vrací se zpět, zvyšuje se žilní tlak v povrchových žilách a v důsledku toho vznikají varixy. Vliv na to, zda se nám křečové žíly objeví, nebo ne, má jednak genetika, jednak životní styl – málo pohybu, sedavé zaměstnání, nadváha, hormonální antikoncepce, kouření i počet těhotenství.

Léčba křečových žil v Asklepionu je maximálně účinná.

Laser, nebo sklerotizace?

Při klasické operaci (strippingu) se hlavní povrchová žíla, zodpovědná za varixy, vytrhne pomocí lanka se stripperem, což je zákrok bolestivý a spojený s krvácením do podkoží, modřinami a dlouhou rekonvalescencí. Současná cévní chirurgie pracuje co nejefektivněji, aby se pacient s minimem bolesti co nejrychleji vrátil do normálního života. Na klinice Asklepion se proto používají jen miniinvazivní metody, většinou během operace kontrolované ultrazvukem.

„Laserový zákrok je u nás převážně ambulantní, jen v lokální anestezii a trvá okolo hodiny. Vlákno projde celou délkou křečové žíly, kterou je nutné odstranit, a cestou zpět se laser zapne a žílu svaří zevnitř,“ vysvětluje dr. Zdeněk Ott. Po laserové operaci nemáte většinou jediný steh, operační ranky mají cca 2 až 3 milimetry. Po výkonu dostanete kompresní punčochy, můžete ihned vstát a po řádově minutách odcházíte domů, bez nutnosti dospávání a delšího pobytu na lůžku. U lehkých forem můžete do práce za 1 až 2 dny, omezena je pouze nadměrná námaha.

Krátce po operaci se můžete vrátit ke svým běžným aktivitám

Operace křečových žil místo oběda

Další metodou, která si s křečovými žilami úspěšně poradí, a navíc ji zvládnete absolvovat třeba o polední pauze, je operace metodou ClariVein, která kombinuje speciální použití mechanického poškození žilní stěny rotujícím drátkem a souběžnou sklerotizaci. „Tato metoda nevyžaduje žádnou anestezii ani předoperační vyšetření. Křečová žíla se vlivem mechanického poškození výrazně zúží a uzavře se sklerotizací,“ vysvětluje dr. Zdeněk Ott z kliniky Asklepion.

Chirurg vše opět kontroluje ultrazvukem. Zákrok je rychlý a bezbolestný. Nenásleduje žádná pracovní neschopnost, z kliniky se hned vracíte ke svým běžným aktivitám, sportovat můžete začít po 3 až 7 dnech po operaci. Operaci křečových žiluž není důvod odkládat.

Není důvod operaci křečových žil odkládat

Moderní léčba křečových žil probíhá bez bolesti, dlouhé rekonvalescence a jizev. Objednejte se ke specialistům na klinice Asklepion.

Reklama

Související témata:

Načítám