Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

S prvními dny podzimu je na místě připomenout si podzimní suroviny. Co takhle vyzkoušet maso s ovocem, konkrétně pečenou krkovici s jablky a švestkami.

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 plátky krkovice
  • 2 ks brambor
  • 1 ks jablek
  • 3 ks sušených švestek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička hrubé soli
  • 3 lžíce olivového oleje
    Neobsahuje alergeny
    Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
    Článek

    Postup

    01.

    Troubu zapněte na 200 stupňů. Opláchnuté brambory nakrájejte podle jejich velikosti na poloviny či čtvrtiny, rozmístěte je do pekáče, posypte hrubou solí a případně zakápněte trochou oleje. Pokud ale máte radši brambory s tmavou krustičkou, olej vynechte. Pekáč vložte asi na 30–35 minut do trouby a vrhněte se na zbytek surovin.

    02.

    Jablka oloupejte a zbavte jádřinců, nakrájejte je na čtvrtky a vložte je do lehce olejem vymazané zapékací mísy. Přidejte sušené švestky a na poloviny rozkrojené stroužky česneku a vložte do trouby k bramborám.

    03.

    Na pánvi rozehřejte trochu oleje a na něm z obou stran opečte dozlatova lehce osolené maso. Když jsou plátky krkovice nachystané, přidejte je do zapékací mísy k jablkům a nechte ještě asi 10 minut dopéct. Jablka a švestky během pečení krásně změknou – a přesně v tu chvíli je vše hotové.

    Tip

    Můžete podávat s majonézou nebo hořčicí.

    Energetická hodnota celkem pro 1 porci
    Energie3 014,03 kJ
    Bílkoviny33,32 g
    Tuky45,18 g
    Sacharidy42,68 g
    Sůl3,36 g
    SAFA14,07 g
    Vláknina5,09 g
    Cukry15,32 g
    Související témata:

    Načítám