Hlavní obsah

Kupte klukovi panenku!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Panenku tentokrát kupte synoviFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terezce panenku. A Matějovi koupím svíticí meč. Tak stále uvažuje mnoho rodičů. Už odmalinka se kluci a holčičky učí, že existují dva různé světy. Proč by si ale dívka nemohla hrát s tankem a mladý pán pečovat o miminko?

Článek

Časopis Žena +

Začtěte se do hračkářských katalogů. Tato hračka je vhodná pro malé slečny, tato pro kluky. Stejné dělení najdete i v časopisech, které před Vánoci informují o tipech na dárky. Na internetových stránkách výrobců si zase zadáte, pro koho má být dárek určen, a počítač hned vyplivne několik zaručených „námětů". Můžete se spolehnout, že v kategorii „pro holčičky" nenajdete stolní fotbal ani autodráhu.

Hračka nejen na hraní

Hračka přitom není jen prostředkem na hraní. Dítěti také „ukazuje" jeho roli v životě a učí ho dovednostem, které v této roli využije. Zjistilo se, že už děti ve věku kolem osmnácti měsíců celkem spolehlivě upřednostní hračku, která přísluší jejich pohlaví. Ve věku dvou let už vědí, že my jsme holky a oni kluci. Spolu s výroky typu „kluci přece nepláčou" nebo „holčičky neskáčou do kaluží" k tomu hračky velmi přispívají.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vybírejte i hračky rozvíjející myšleníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

„Cos tomu klukovi koupila, vždyť z něho vyroste homosexuál. To opravdu chceš?" vyslechla si maminka pětiletého Štěpána nářek babičky za to, že synkovi pořídila panenku miminka, které pláče, čurá, kaká a je potřeba se o něj starat. Synovi se nová hračka velmi líbila, i když před kamarády ji pečlivě schovával. „Viděla jsem, že ho baví pomáhat mi s péčí o mladší dceru. Chtěla jsem ho v těchto vlastnostech podpořit. Nevěřila bych, že koupě obyčejné hračky může být emocionální rozbuškou v rodině. Syn můj rozhovor s babičkou vyslechl a k panence hned získal nedůvěru. Přestal si s ní hrát, " líčí maminka, která se svěřila v internetové diskusi.

Autodráha jen pro kluky?

„S pětiletou Luckou jsem byla na návštěvě u své kamarádky, která má osmiletého kluka a šestiletou holčičku. Kamarádčin Matýsek si v dětském pokojíku hrál s autodráhou. Jeho sestřička zase s uklízecím vozíkem a s dětským vysavačem. Lucce se ale více líbila autíčka a chtěla se k Matějovi přidat. Docela mě překvapila jeho reakce. Prý to není hra pro holky, ať jde také uklízet. Uvědomila jsem si, že už v dětství se vytváří pevný základ pro budoucí chování dítěte," vypravuje svůj zážitek Lucie Kovářová.

Odborníci nevidí žádný důvod, proč klukům nekupovat „holčičí" hračky a naopak. Samozřejmě není dobré dělat to okatě s tím, že chceme bourat zažité předsudky. Vždy ale hrozí jedno riziko. Údiv okolí. Příbuzenstvo a malí kamarádi bez újmy „přežijí", když si děvčátko zamiluje hračky pro kluky. Koneckonců ženy se dnes v mužském světě bez problémů prosazují. Vidět chlapečka, jak si to štráduje po ulici s kočárkem pro panenky, je ale stále ještě „společensky nepřijatelné".

Reklama

Načítám