Hlavní obsah

Tipy, jak pečovat o kožený nábytek

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kůže dlouho vydrží a je stále moderníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by nechtěl pravou koženou sedačku! Ale jsou tu malé děti, co když ji poničí? Dejte sbohem zbytečným obavám! Pomocí jednoduchých rad budou vaše kožené doplňky stále jako nové!

Článek

Kožený nábytek je stále v kurzu, a to přesto, že mnozí přičítají kůži studený vzhled a občas i nepraktičnost. Odborníci vás ale přesvědčí, že dlouho vydrží, neztrácí na modernosti a v rodinách, kde jsou alergici, jen stěží najdete vhodnější materiál pro nábytek či bytové doplňky. K tomu ale, aby kůže zůstala stále pěkná, potřebujete pár šikovných rad.

Aby dlouho a dobře sloužila

Nábytek potažený usní (používá se nejčastěji hovězí kůže barvená anilinovými barvami) neztratí ani za pár let svou nadčasovost. Musíte se o něj ovšem správně starat.

Základ spočívá v pravidelném otírání měkkým hadříkem, který namočte do vlažné vody. Odstraníte tak nejen prach ze zanesených pórů, ale zabráníte současně i vysychání kůže. Vodu ovšem nepoužívejte nikdy na obroušený povrch. Na ten si pořiďte kartáč s jemnými kovovými jehličkami mezi štětinami. Po vykartáčování místo přeluxujte.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kožený nábytek se udržuje snadnoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nebojte se skvrn!

Často si my ženy klademe otázku, zda se kůže hodí tam, kde jsou malé děti. Neustále jsou někde skvrny od všeho možného a to by kůže nemusela vydržet. Nebojte se! Na skvrny existují speciální přípravky, které kůži vyčistí a zároveň i ošetří, zvlhčí a tím i prodlouží její životnost. Abyste se vyhnula případnému ztmavnutí kůže po jejím ošetření, vyzkoušejte si přípravek předem na místě, které není tolik vidět. (Kůže také špatně snáší pot. Tmavne na místech, kde s ním přišla do styku.) A pozor, vyhýbejte se použití jakýchkoliv agresivních chemikálií.

Kůže také dobře nesnáší vytrvalé tření. Buďte k ní šetrná a nečistot ji zbavujte jemným krouživým pohybem. Výrobci sami přikládají přesný návod, jak kůži ošetřovat, takže je na místě si ho důkladně přečíst a řídit se pečlivě uvedenými postupy a radami. Experimentování se rozhodně nevyplatí. Vždycky si můžete pomoci tak, že přivoláte odborníky z úklidové firmy. Vzhledem k nákladnosti koženého nábytku se to jistě vyplatí.

Pozor na slunce!

Věděla jste, že kůži nedělá dobře přímé slunce? Kožené věci se proto snažte umístit tak, aby na ně sluneční paprsky příliš nedosáhly. Podobné je to i s velkým teplem. Máte-li v blízkosti sedačky radiátor, měla byste dodržovat mezeru mezi nimi minimálně 30 centimetrů. Povrch kůže by se mohl příliš vysušit a následně i popraskat. Pak už nezbude než ji vyměnit nebo přepolstrovat!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kůže dokáže odolat i dětemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Na škrábance mastný krém

Obzvlášť na sedačkách vzhledem k jejich vytíženosti se mohou objevit drobné škrábance. Můžete se jich zbavit pomocí mastného krému. Na hlubší rýhy ovšem krém nezabere. Tehdy se obraťte na odborníky, kteří si buď s rýhami poradí, nebo je šikovně zamaskují. Pamatujte: výměna je až na posledním místě.

Ať se neprosedí!

Všimla jste si u sousedky, že je na koženém křesle prosedlina? I nevzhledného a nepříjemného dolíku se dá zbavit. Někdy je možné jednotlivé kožené díly vyjmout. V takovém případě, ještě než se sedačka prosedí, prohoďte jednotlivé díly mezi sebou.

A jaký fígl na čištění kůže máte vy? Podělte se o něj s ostatními čtenářkami na info@prozeny.cz .

Reklama

Související témata:

Načítám