Hlavní obsah

Zahrada: Nevíte, co dřív?

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Sluníčko se na nás sice zatím příliš neusmívá, přesto nic naplat – jaro je tady! Všechno kolem se také již zelená a kvete. K tomu, aby nám dělaly naše zahrady radost, jim ale musíme trochu pomoci. Od nás je tu několik nápadů, další očekáváme pod článkem už od vás!

Článek

U keřů a keříčků

Pokud už odkvetly zlatice, pustoryl, meruzalka nebo vajgélie, nebojme se je prořezat. Postačí horní část prosvětlit, rovněž odstranit staré, příliš rozvětvené výhony.

Koncem května se také hodně nakrátko sestřihává davidova komule. Víc se rozhojní a kvete pak celé léto. A jestli na celé zahradě nenajdeme jediného motýlka, tenhle vonící keřík jimi bude vždycky obsypaný. Proto mu i říkám: motýlí keř.

Letničky

Od poloviny května už mají být v záhonech předpěstované letničky. Některé se však vysévají až přímo do půdy (všelicha, řeřišnice…). Všechny navíc nynější deštivé počasí jen a jen přivítají.

Stromky

Od poloviny května už není dobře sázet jehličnany ani listnaté stromky. Zato je můžeme tvarovat! Třeba broskvoním a meruňkám to jde k duhu právě v době květu. Ze všech stromků každopádně odstraníme vlky, půdu kolem nich vyčistíme a zlehka okopeme. Mladé stromky uvítají u kořenů vrstvu mulče, nebo i posekané trávy, což jim pomůže zadržovat vláhu.

Foto: zahradydolejsi.cz

Udržovaná zahrada vám udělá radostFoto: zahradydolejsi.cz

Cibuloviny a hlízy

Po zmrzlých se dávají do země i jiřinky. Uskladněné hlízy dobře prohlédneme, případně rozdělíme trsy. Do hlubších děr je vkládáme jednotlivě, pečlivě zalijeme a až poté zahrneme hlínou.

Zelenina

  • V zemi by nyní už měly být i tyčkové fazole. Kolem každé opory se jich vyplatí dát více.
  • Okurky a cukety už také mohou být v půdě, ačkoliv neporostou při teplotě pod deset stupňů. Zaštipují se dva až tři listy za posledním plodem – nezaberou tak půlku zahrady a vloží i sílu do plodů (asi osm na jeden výhon).
  • Sazenice rajčat je lepší vysazovat trochu zešikma už k předem zatlučené opoře (kolíku, tyče). Ponecháváme mezi nimi dost velký prostor – hodně se rozrostou. Zaštipujeme je v „podpaždí“, jinak vznikne zelená spoušť.
  • U všeho kontrolujeme výskyt chorob a dobu postřiku. Přiměřeným hnojením také nic nezkazíme. A také je třena průběžně odstraňovat plevel, aby nevykvetl.

Květiny

  • Vysévat nyní můžeme dvouletky jako macešky, hvozdíky, ale třeba i okrasné zelí.
  • Odkvetlé pěnišníky (rododendrony) a azalky zbavujeme zaschlých květů.
  • Je potřeba pečovat o trvalkový záhon. Dopřejme si klidně i rozkvetlé květy do vázy – většina vykvete znova (kopretiny, šalvěj…).
  • Odkvetlé cibuloviny – tulipány, hyacinty, narcisy… můžeme z půdy vyjmout a uložit je ve sklepě pro příští sadbu.
  • Je také čas na ošetření růží – jemně je okopeme, odstraníme odkvetlé a napadené květy a listy. Zaléváme ke kořenům, případně je ošetříme vhodným fungicidem proti padlí a skvrnitosti (stejně jako angrešty).

Všechna ta krása potřebuje dostatečný přísun vody (včetně trávníku), ale ne přelévání. A pokud jí dáme lásku, ona nám vše vrátí.

Reklama

Související témata:

Načítám