Hlavní obsah

Květiny, které nikdy nezvadnou

Foto: Thinkstock

Rozkvetlou pohodu si můžete užívat každý denFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květiny jsou ozdobou interiéru. Trápíte se tím, že nemáte každých pár dnů několik stokorun na nákup těch řezaných nebo že se vám nedaří pěstovat ty květníkové a musíte je po měsíci vyhodit? Známe řešení! Dokážou je totiž nahradit květiny látkové.

Článek

Zdají se vám látkové květiny moc „umělé“ a dali byste přednost třeba rostlinám speciálně impregnovaným, kdy čerstvá růže vydrží ve váze dva roky, nebo třeba sušeným kyticím? Jenže pokud dbáte na určitou harmonii prostředí, ve kterém žijete, nebo dokonce vše zařizujete podle učení feng šuej, měli byste se jim vyhnout. Proč? To vysvětluje designérka Simona Fritz: „Sušené květiny jsou mrtvé. To samé lze říct o hrnkových rostlinách. Když se o ně člověk správně nestará, také jsou mrtvé. To ale neplatí pro květiny látkové nebo hedvábné, které jsou z tohoto hlediska do interiéru mnohem lepší.“

Foto: Doplnkydomova.cz

Domácnost ozdobí i celá látková kyticeFoto: Doplnkydomova.cz

Že už jste takové rostliny viděli prodávat v tržnici a děsí vás mít něco podobného v obýváku? Pokud si správně vyberete a budete je umět používat, opravdu se stanou ozdobou všeho bytu.

Pozor na plastové stonky!

Některé látkové květiny jsou levnější, jiné dražší. Cena prvních se pohybuje kolem čtyřiceti korun a pořídíte je právě na různých tržištích či u stánků. Těm se opravdu vyhněte! Lepší je poohlédnout se po obchodech s doplňky či dekoracemi, kde nabízejí ty krásnější a dražší. I když závratného čísla na cenovce se bát nemusíte. Dražší znamená, že kus přijde zhruba na stokorunu. A v čem je rozdíl?

„U těch levnějších jsou z látky pouze kvítky, zbytek - tedy nejen stonky, ale i listy – jsou z plastu. A ty jsou v kytici vidět, což mnohým vadí,“ říká Jitka Kinterová ze společnosti Edekor, která látkové rostliny prodává. U těch dražších jsou pak z plastu jen stonky, které ukryjete do vázy, listy a květy jsou z látky.

Foto: Edekor.cz

Oživte interiér barevnými hortenziemiFoto: Edekor.cz

Také platí, že ty dražší jsou méně náročné na údržbu. Podobně jako živé rostliny je lze totiž osprchovat jemným proudem vody a prach se z nich opláchne. U těch levnějších to neuděláte, protože by ztratily tvar. Musíte vzít vlhký hadr a lístek po lístku otřít. A pokud si pořídíte látkové levandule, které patří k nejžádanějším a nekrásnějším, po hodině otírání budete litovat, že jste si nepřiplatili za ty „osprchovatelné“.

Látkové květiny lze kupovat jak samostatné a ty si pak aranžovat a vázat, nebo obchody nabízejí už hotové kytice. K nejžádanějším patří růže, velmi zdařilé jsou orchideje, amarylky či kaly, pugetům pak dominují levandule či luční kvítí. V nabídce najdete i různé přízdoby, jako jsou trávy, asparágus či „závojíčky“. Ale ty jsou zpravidla vyrobené jen z plastu, proto si je pořizuje jen málokdo.

Pokud chcete, aby vaše kytice vypadaly jako pravé, je třeba dodržovat několik pravidel. Rozhodně na látkové květiny volte vázy či nádoby plné a neprůhledné. Ve skleněných by byly vidět plastové stonky i to, že ve váze nemáte vodu, a tedy že nejde o pravé květy. Pokud máte například jen amarylku nebo levanduli, dejte je do vázy s úzkým hrdlem, kde také nebudou stonky tolik vidět. A nejlépe ji postavte na zem, ať na ni koukáte z nadhledu. Pak zaujmou jen krásné květy.

Foto: Edekor.cz

Živá, nebo látková levandule?Foto: Edekor.cz

A že je to nuda mít v obýváku stále stejné kytky? Nakupujte a přikupujte další a važte si z nich kytice podle ročního období i své nálady. Látkové květiny se nezničí, nepolámou a zvládnou to s nimi i začátečnice. Zkuste to také!

Reklama

Související témata:

Načítám