Hlavní obsah

Kvíz: Dávali jste pozor při dějepise? Zjistěte, co si ještě pamatujete!

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dějepis měla většina z nás ve škole ráda. Patřil na rozdíl od matematiky k oblíbeným předmětům. Dodnes si mnoho milníků českých dějin připomínáme jako státní svátky nebo jako významné dny. Ale ruku na srdce, víte, proč se slaví? Zkuste náš kvíz a zjistěte, jak na tom jste!

Článek

Kdy byl upálen Jan Hus, kdo byl Cyril a Metoděj a v jakém roce se odehrála bitva na Bílé hoře? Některé letopočty si pamatujeme dodnes, ale v jiných už trochu tápeme.

Dávali jste ve škole v hodinách dějepisu pozor? Dokážete k významným událostem přiřadit správné datum? Otestujte se a zjistěte, jakou by vám dala paní učitelka známku. Dostanete všichni jedničku nebo se budete muset spokojit s horším hodnocením? Tak schválně, kolik si toho z dějepisu ještě pamatujete!

1. Na Velké Moravě prosadili Konstantin (Cyril) a Metoděj staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk, pro který Konstantin vytvořil také písmo nazývané hlaholice. Víte, v jakém roce na toto území přišli?
2. Kníže Václav je považován za patrona českého národa. Podle legendy jeho vraždu naplánoval ve Staré Boleslavi jeho bratr Boleslav. Kdy k této události došlo?
3. V roce 1212 přiznal římský císař českému panovníkovi Přemyslu Otakarovi I. dědičně královský titul. Víte, jak se listina jmenuje?
4. V roce 1306 zemřel poslední král z českého rodu Přemyslovců a tím rod vymřel po meči. Víte, jak se jmenoval?
5. Praha byla za vlády Karla IV. významným centrem českých zemí, ale i Svaté říše římské. Za jeho vlády proto vyrostla ve městě řada významných památek. Víte ale, co nebylo založeno v roce 1348?
6. Mistr Jan Hus kritizoval mravní úpadek katolické církve a snažil se o její reformu. Za své názory a postoje byl však prohlášen za kacíře a po kostnickém procesu upálen. Kdy k tomu došlo?
7. Třicetiletá válka byla vyvrcholením sporů mezi vyznavači katolické církve a protestanské konfese. Součástí byla také bitva na Bílé hoře, kde se střetly česká stavovská armáda a dvě armády katolické, armáda císaře Svaté říše římské Ferdinanda II. Štýrského a armáda německé Katolické ligy. Kdy k ní došlo?
8. Ve kterém roce došlo k pražskému červnovému povstání, které je označované za vůbec první českou revoluci?
9. Dne 28. června 1914 došlo k atentátu na nástupníka rakouského trůnu, což o měsíc později vyústilo k vypuknutí první světové války. Víte, jak se jmenoval?
10. K čemu u nás došlo 15. března 1939?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám