Hlavní obsah

Kýč jak bič? Našli jsme ho!

Foto: yoursolarlink.com

Myslíte, že už nemůže být nic nevkusnějšího?Foto: yoursolarlink.com

Reklama

Barevný trpaslík v záhonku je ukázkovým příkladem toho, jak se liší vkus lidí. Zatímco jedni ho považují za něco roztomilého, co zahradu oživí, jíní o něm hovoří jako o kýči a hrůze. Myslíte si to samé? Pak se podívejte na deset drobností a doplňků, vedle kterých i takový trpaslík vypadá jako designový fešák.

Článek

Sošky zvířátek a rádoby veselé postavičky, stejně jako hojné pozlacené předměty, které se lesknou na kilometry daleko – to jsou předměty, pro které lze bez rozpaků použít označení kýč. A odpovídají i jeho podstatě, neboť definice charakterizuje kýč jako něco hodně okázalého, triviální nebo „laciného“. Zároveň ale připomíná, že jde o věc velmi subjektivní.

Potvrzuje to i designér Tomáš Marx: „Co je pro někoho kýč, jiný může považovat za určitý druh uměleckého díla a naopak. Jde o věc velmi individuální a záleží na každém, pro co se nadchne.“ A co považuje on samotný za největší kýč či vadu na kráse v současných interiérech? „Rozhodně mi vadí takové to vystavování malých upomínek, doplňků a sošek v řadě na poličkách, které nezdobí, ale jsou to jen lapače prachu,“ popisuje designér.

Co by vám v bytě vadilo víc: drobnosti na poličkách, nebo těchto deset věcí, které trumfnou i pověstné trpaslíky?!

Zastřízliva nebrat!

Kamarádky na holčičím mejdanu z něj sice mohou být nadšené, ale zřejmě jen po vypití několika sklenek s koktejly. Sličný barman připomínající mořskou pannu totiž nemá žádný praktický význam. Asi půlmetrová soška neslouží ani jako svícen, stojan nebo lampa. Jde o pouhou dekoraci, pro kterou se ideálně hodí označení lapač prachu. A takových věcí už v bytě máte určitě dost, tak proč opucovávat ještě jednoho chlapa navíc?

Foto: Magdaléna Krajmerová

Naprosto zbytečný chlap navícFoto: Magdaléna Krajmerová

Kdyby knihy uměly promluvit

Pokud by knížky mluvily, jistě by vám za takové zarážky do knihovny pěkně vynadaly! Nezapomínejte, že knihy samy o sobě jsou velmi rozmanité, barevné a v interiéru výrazné. Proto jak knihovna, tak zarážky by měly být nenápadné a jednoduché, aby s nimi vzhledově nekolidovaly a nechaly maximálně vyniknout jejich krásu. U psích zarážek o jednoduchosti určitě mluvit nejde.

Foto: Magdaléna Krajmerová

Psi hlídající, aby knížky nespadlyFoto: Magdaléna Krajmerová

Zdobení, které nezdobí

I když zrovna nevyznáváte pravidlo, že v jednoduchosti je krása a každá ozdoba vám udělá radost, rozhodně to s nimi nepřehánějte! Příkladem je tato sklenice a miska, které se pod množstvím ozdob přímo ztrácejí! Ornamentů je zde tolik, že se ze sklenice ani pořádně nenapijete, neboť vám bude překážet květina v ústech.

Foto: Magdaléna Krajmerová

Trochu nešikovné na používáníFoto: Magdaléna Krajmerová

Parohy nechte do hájenky!

Rohy a parohy jsou v několika posledních letech hodně oblíbené a často vydávané za designové a umělecké kousky. To ale nic nemění na tom, že se hodí buď do galerií, nebo hájenek. V bytě budou působit jako opravdový kýč.

Foto: Magdaléna Krajmerová

Velmi vkusná ozdoba například do ložniceFoto: Magdaléna Krajmerová

Není všechno zlato, co se leskne!

Zlato je sice drahý kov, jehož hodnota neustále stoupá, ale raději ho ukryjte do trezoru, než abyste si byt vyzdobili spoustou zlatých či pozlacených předmětů. Ty jsou sice znamením luxusu v některých asijských a východních státech, pro něž byla tato kolekce také vyrobená, ale do našich interiérů se příliš nehodí.

Foto: Magdaléna Krajmerová

Čím víc zlata, tím líp?Foto: Magdaléna Krajmerová

Ani do dětského pokoje!

Na první pohled sice lachtan vypadá jako roztomilý plyšák, kterého by si rády pomuchlaly nejen děti, ale ona je to socha! O jejím využití a umělecké hodnotě lze jen diskutovat!

Foto: Magdaléna Krajmerová

Taková socha se doma vždycky hodíFoto: Magdaléna Krajmerová

Zlatý trpaslík!

Chce se vykřiknout každému, kdo objeví fontánku z vědra, na jejímž okraji sedí vodník a rybka chrlící vodu. Takovému sousoší už nepomohou ani kolem osazené živé rostliny. Samotné by na zahradě vypadaly mnohem lépe!

Foto: Magdaléna Krajmerová

Není nad plechového vodníkaFoto: Magdaléna Krajmerová

Nekažte to květinám

Ježek nahrazující květináč či obal na rostliny sice může vypadat na první pohled jako hezký doplněk, ale pokud do něj zasadíte například jarní cibuloviny, jeho kouzlo zmizí. Vznikne tak příliš přeplácaný doplněk, ve kterém se navíc nebude dařit ani rostlinám, které budou trpět nedostatečnou zálivkou. Není zde nádoba, do které byste je zalévali.

Foto: Magdaléna Krajmerová

Že by ježek zahradníkem?Foto: Magdaléna Krajmerová

Muchomůrky, které otráví

Veselé muchomůrky se hodí maximálně na zahradu mateřské školky, aby dětem připomínaly, že pravé houby by je mohly otrávit. Tyhle však mohou otrávit milovníky krásných věcí. V zahradě budou vypadat minimálně stejně ošklivě jako zatracovaní trpaslíci.

Foto: Magdaléna Krajmerová

Muchomůrky do každé zahrádky!Foto: Magdaléna Krajmerová

Laciné husí krky

Nemusí být na závadu, když vám rostlina nekvete. Zelené listy jsou krásné a tato barva přece uklidňuje. Proto ji nelze než doporučit všem milovníkům hezkých věcí, kteří objevili v květináči zapíchnuté husí krky a hlavy. Květy rozhodně nenahradí!

Foto: Magdaléna Krajmerová

Tyhle husy na zimu neodtáhnou...Foto: Magdaléna Krajmerová

Který z předmětů je podle vás nejkýčovitější ze všech a dali byste mu titul zlatého trpaslíka?

Reklama

Související témata:

Načítám