Hlavní obsah

Lakované bestsellery

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vhodně zvolené lakovky jsou elegantníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lakovaná kůže. Hit 60. let, který stále má své nezaměnitelné místo v kolekcích předních světových návrhářů. Pro někoho příliš okázalý až lacině kýčovitý, pro někoho efektní s nádechem luxusu. Každopádně originální a svůj. A co vy, máte lakovky?

Článek

Dlouhodobá tradice

Lakovaná kůže se nosila už ve dvacátých letech minulého století. Černý smoking a lakýrky, vtipné psí dečky, to byla standardní výbava každého elegantního muže. Ženy běžně nosily lakované pásky, kombinované lodičky a epesní kloboučky. V šedesátých letech oživili zašlou slávu lakované kůže mladí francoužští návrháři. Syntetická vlákna, různobarevné plasty a novátorský futuristický design, to byl hlavní rys tvorby typického představitele moderního futurismu André Courregese. Lakovaná kůže a chladné kovy šly ruku v ruce s jakoby umělohmotným oblečením.

„Osmdesátky"

Osmdesátá léta ale dala lakované módě zlehka na frak. Ano, některé soudobé kolekce byly poměrně zajímavé a novátorské, ale v obecném měřítku se nosila spousta podivností: ramenní vycpávky, které ženské postavě příliš nelahodily, oblíbený silon, krešlak a téměř nepochopitelné barevné kombinace. Móda tohoto desetiletí se zase vrátila, ale v poněkud pozměněné a přijatelnější formě. Netopýří rukávy, lakované pláštěnky, barevné holínky, overaly, legíny a výrazné plastové doplňky slaví letos boom.

Sadomaso v latexu

Když se řekne lakovaná kůže, mnohdy to v člověku vyvolá sadomasochistické asociace. Ale jde o záměnu! Domina ve vysokých lakovaných kozačkách a v korzetu, v ruce třímající nepostradatelný bičík, nebo lascivní strip tanečnice u tyče v nechvalně vyhlášeném nočním podniku. Nebo také Cat woman pobíhající po střechách v lakovaném overalu... V těchto případech nejde o lakovanou kůži, ale o latex - syntetickou náhražku, ve které kůže velmi ztěžka dýchá.

Trendy „lakovky"

Lakované oblečení bychom měli oblékat uváženě, s vkusem a respektovat léty ověřený fakt, že „méně znamená více". Pokud si pořídíte trendy lakovanou pláštěnku v jasně červené barvě, neberte si k ní upnuté hadí kalhoty a lodičky na extrémních jehlách. V Moulin Rouge by to nikoho nezaskočilo, ale určitý nádech vulgárnosti se samozřejmě podbízí. Ideální je pořídit si vychytané doplňky a ty umně a s vkusem zkombinovat s oblečením. Vždy je důležité mít na mysli především estetické normy, i v případě, že ráda nosíte ulítlé věci a jste velmi odvážná. Tento přístup k módě se rozhodně nevylučuje s elegancí, grácií a jistou dávkou noblesy.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Lakované doplňky ozvláštní váš outfitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Oblečte si lesk

Chanel již tradičně v lakované kůži „jede", ale i v kolekcích některých dalších návrhářů letos lakovaná kůže září. Sergio Rossi, Salvatore Ferragamo, Versace, to je jen pár příkladů z mnoha. Ale i dostupnější výrobci nebo prodejci obuvi a doplňků typu Maximo, Baťa, Humanic, Deichmann, Elements nebo Mixer nabízí ve svých současných kolekcích lakované kousky. A že je z čeho vybírat.

Odhoďte tedy zábrany a směle do laku! Budete výstřední a nepřehlédnutelná.

Reklama

Načítám