Hlavní obsah

Leden, měsíc rozchodů: Proč po Vánocích „blázníme"?

Foto: thinkstock

Vánoce skončily a nastává krizový měsíc...Foto: thinkstock

Reklama

Vánoce skončily, čeká nás návrat do reality. Pro řadu párů to znamená rozchod. Sváteční nálada je pryč, zato partnerské neshody jsou zpět. Leden je jeden z nejkritičtějších měsíců, co se lásky týče!

Článek

Vánoční ozdoby jsou opět uklizené ve sklepě, jmelí vám opadalo a cukroví jste už dojedli. Svátkům prostě odzvonilo a vy opět čelíte tvrdé realitě se všemi pracovními povinnostmi, starostmi všeho druhu, včetně těch partnerských. A možná i vy stojíte s partnerem nad jakousi vztahovou propastí, kterou nemusíte překonat.

Nebezpečné uvolnění

Je to vlastně logické. Vždyť kdo by chtěl o Vánocích řešit manželskou krizi? Jsou to přece nejkrásnější svátky v roce, čas, kdy se mají všichni rádi, a není slušné prát špinavé prádlo. „Skončilo období tak trochu vynuceného veselí, rodinné pohody a vzájemné blízkosti. Naopak se přihlásila povánoční vyčerpanost. V kombinaci s alkoholem, který k Vánocům a oslavám Nového roku patří, způsobuje velké vztahové vlnobití,“ varuje vztahová expertka Laura Doyle.

Foto: thinkstock

V lednu se emoce vracejí do normálu. A to i ty negativníFoto: thinkstock

Největší podíl na partnerských krizích v tomto období má následující:

  • Finanční vyčerpání– Dárky jsou rozdané a mnoho lidí s hrůzou hledí na svá prázdná konta. A finanční starosti vyvolávají hádky, vzájemné obviňování, stres z toho, jak a kdy se vše zaplatí a splatí.
  • Fyzická únava – Obzvláště na ženy po všem tom uklízení, vaření a pečení dopadá velká fyzická únava. Jsou podrážděné, nervózní, což k pohodové atmosféře nijak nepřispívá.
  • Volný průchod emocím – O Vánocích se všichni snažili nezkazit svátky. Kvůli dětem, příbuzným, prostě protože se to obecně očekává. Najednou je po všem a lidé si konečně mohou dovolit dát průchod svým pocitům. A tak gradují problémy, které v sobě dlouhou dobu střádali. A bývá to nepěkná exploze.
Foto: thinkstock

Je na čase řešit vztahové daněFoto: thinkstock

Je to období zúčtování

V podstatě by se dalo říct, že po Vánocích nastává jakési období vztahových daní. Přiznání nepředkládáte jen finančnímu úřadu, ale jeden druhému. Není to tedy tak, že s koncem starého roku se jako mávnutím kouzelného proutku objevují problémy a neshody. Ty nevznikají jen tak, z ničeho nic.

Jen po Vánocích je taková atmosféra, že se o všem najednou snáze mluví, emoce jsou prostě odkryté. „Leden by se skutečně dal nazvat měsícem rozvodů, je to opravdu měsíc, kdy se nejvíce párů rozhodne svůj vztah ukončit. Nejde ale o to, že by se zrovna v lednu objevily nějaké zásadní partnerské neshody, spíš je to období, kdy vše vyplouvá na povrch,“ vysvětluje britský manželský poradce Andrew Marshall.

Manželská či partnerská krize je samozřejmě velmi nepříjemná a není úplně snadné ji překonat. Ale jde to! Návod, jak na to, najdete zde. V každém případě doporučujeme vyhnout se zoufalým experimentům na záchranu vztahu, protože některé pokusy, jak oživit vztah, jsou opravdu šílené.

A jak jste na tom po Vánocích vy?

Reklama

Načítám