Hlavní obsah

Lékárnička na dovolenou: Na co byste neměli zapomenout?

Foto: Thinkstock

Do přírody určitě budete krom všeho ostatního potřebovat i lékárničku. Tuto nutnost nepodceňte!Foto: Thinkstock

Reklama

Ať cestujete po Česku, po Evropě nebo do exotiky, mějte vždycky s sebou příruční lékárničku. Pokud nemíníte tahat tuny léků, sestavte ji na míru vaší dovolené. Co s sebou například k moři a co na hory?

Článek

Obsah cestovní lékárničky závisí nejen na destinaci, kde se chystáte dovolenou strávit, ale i na vašich individuálních potřebách. Diabetik tak snad nezapomene inzulín či glukometr, stejně jako astmatik svůj inhalátor a alergik léky proti alergickým reakcím.

Pominete-li tedy tyto speciální potřeby, platí několik obecných zásad, jak by správná lékárnička na cesty měla vypadat.

Základní vybavení pro všechny okolnosti

Existuje celé spektrum zdravotních komplikací, které vás mohou potkat kdykoli, bez ohledu na to, zda jste vyrazili rybařit do Beskyd nebo poznávat divokou krásu afrického safari. Přesto, že například u dovolené po Česku se možná rizika jeví nižší, na nejdůležitější výbavu nedejte dopustit.

„Základ cestovní lékárničky pořídíte už v hodnotě okolo tří set korun. Ta by měla obsahovat léky na střevní potíže, cestovní průjmy a určitě něco na bolest – Paralen, Ibuprofen, které se dají použít i na nachlazení a chřipku,“ doporučuje lékárnice Mgr. Anna Čačalová z brněnské Lékárny pod Klajdovkou.

Myslete i na potenciální cestovní nevolnost. Klasikou je Kinedryl. K jeho vedlejším účinkům ale patří ospalost, tudíž není vhodný pro řidiče. Ti ho mohou nahradit třeba žvýkačkami Travel Gum nebo homeopatiky Cocculine.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Endiaron proti průjmu, 10 tablet (82 Kč), Paralen 500, 12 tablet (24 Kč) a Cocculine proti ospalosti, 30 tablet (92 Kč)Foto: Archiv firem

Čeká vás dovolená v přírodě

Pokud se hodláte vydat na túry do hor, stejně jako u cest k moři platí, že opalovací krémy jsou jasnou prevencí. Na dovolené po Česku můžete zvolit nižší UV faktor, ale svou pokožku každopádně chraňte.

Určitě vezměte i více druhů náplastí, včetně náplastí na puchýře, jako jsou Compeed nebo Cosmos. Dále obvaz a dezinfekci na ošetření drobných poranění, která se dá použít i při odstraňování klíštěte.

„Pro výlety do přírody je vhodné mít u sebe repelenty proti klíšťatům a komárům a něco na štípance nebo kopřivku,“ radí Anna Čačalová. Zabalit si můžete třeba Dapis gel. „Účinně zklidňuje pokožku po poštípání, příjemně chladí a rychle se vstřebává. Navíc příjemně voní a nezanechává mastný film,“ uvádí Mgr. Petra Škvorová ze společnosti Boiron.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Náplasti Cosmos na puchýře 8 ks (74 Kč), Dapis gel 40 g (179 Kč), Panthenol Forte 10% (199 Kč)Foto: Archiv firem

Vyrážíte k moři

Dvojnásob myslete na opalovací krémy. A trojnásob, pokud k moři vyjíždíte s malými dětmi. V jejich případě byste měli vybírat spíše krémy na dětskou pokožku. Kvalitní najdete například v řadách Avène children nebo Dm Alverde. „Dobré je přibalit si s sebou i Panthenol, který se dá použít na spáleniny a péči po opalování,“ zmiňuje Anna Čačalová.

V zahraničí jsou více než běžné zažívací potíže. Nezapomeňte na přípravky proti průjmu – živočišné uhlí nebo dezinfekční léky typu Endiaron, dále proti zácpě, jako jsou Fructolax nebo Guttalax, a na pálení žáhy a překyselení žaludku, například Rennie nebo Gaviscon.

Češi nejčastěji tráví dovolenou na Jadranu, kde více než v jiných evropských moří hrozí, že šlápnete na mořského ježka. Rozhodně proto vezměte pinzetu, kterou bodlinu vytáhnete, a pochopitelně dezinfekci na ošetření. Stejně tak i náplasti a obvazy.

Hurá do exotiky

Exotické země si vyžadují větší ostražitost, tudíž byste se měli – nejlépe v Centru cestovní medicíny – informovat přesně na tu zemi, do které míříte. Obecně platí to, co v předchozím případě. Svého lékaře byste ale pro jistotu měli požádat o předpis nějakého širokospektrálního antibiotika na samoléčení. Hodit by se mohlo i vybavení na přípravu pitné vody.

A kam se chystáte letos vy? Ještě nevíte? Poradí vám horoskop!

Reklama

Načítám