Hlavní obsah

Léky z kuchyně

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Umíte použít potraviny i jako lék?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

1. díl - Co vás napadne, když se řekne křen, rýže, tvaroh nebo podmáslí? Určitě si vzpomenete na jídlo. Ovšem nejen žaludku mohou tyhle dobroty udělat dobře. Někdy totiž skvěle zafungují i místo léků.

Článek

Tvaroh

Ulevuje bolavým kloubům. Příjemně chladí, tiší bolesti, působí proti otokům a zánětům. Tip: Tvarohový zábal na klouby Tvaroh rozetřete na utěrku na tloušťku prstu. Potřenou stranou ji oviňte okolo kloubu. Vše obalte froté ručníkem, který můžete přichytit leukoplastí. Nechte působit asi 30 minut. V případě potřeby opakujte několikrát denně.

Křen a med

Obsahuje ostré éterické oleje, které ničí viry a bakterie a uvolňují hleny. Med dezinfikuje a zklidňuje podrážděné sliznice. Tip: Křenový med uvolní kašel Lžíci čerstvě nastrouhaného křenu smíchejte se třemi lžícemi medu. Užívejte třikrát denně jednu čajovou lžičku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rýže působí blahodárně na zažíváníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Rýže

Osvědčila se jako dobrý lék při žaludečně-střevních potížích. Zklidňuje totiž sliznice a mírní podráždění. Svým jemným působením dokáže průjem dokonce i zastavit. Tip: Rýžová voda pomáhá proti průjmu 200 g rýže vařte se lžičkou mořské soli asi 30 minut v jednom litru vody. Potom ji nechte 30 minut pařit a nakonec přeceďte. Během dne vypijte několik větších šálků rýžové vody.

Dýně

Posiluje činnost močového měchýře, působí proti oslabenému a podrážděnému měchýři a kromě toho pomáhá předcházet jeho zánětům. Tip: Dýňová semínka na močový měchýř Po dobu čtyř týdnů dvakrát denně rozžvýkejte asi 1 - 2 lžíce dýňových semínek.

Podmáslí

Obsahuje velkou porci lecitinu. Tato látka podobná tuku chrání a posiluje naše nervy. Ideální při vnitřním neklidu a poruchách spánku a nervozitě. Tip: Podmáslí proti neklidu Během dne po dávkách vypijte jeden litr podmáslí. Pokud vám nechutná, zkuste je smíchat s oblíbenou ovocnou šťávou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Olivový olej s mlékem v koupeli zjemní pokožkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Olej a mléko

Olivový olej obsahuje hodnotné mastné kyseliny, podobné těm, které jsou přirozeně v naší kůži. Kůže je proto přijme a zabuduje do vlastního lipidového pláště (tukové vrstvy). Ten kůži chrání před vysoušením. Mléko ji zas činí vláčnou. Tip: Olejovo-mléčná lázeň na kožní nemoci 4 lžíce olivového oleje smíchejte s jedním litrem mléka a přidejte do vody na koupání. Ovšem pozor - voda nesmí být moc horká, jinak dosáhnete opaku a kůže vyschne.

Dejte přednost přírodě

Jak vidíte, nemusíte hned běžet do lékárny, když se objeví nějaký zdravotní problém. Vždyť za dob našich prababiček žádné ,,chemické" zázraky nebyly a přitom si dokázaly účinně pomoci. Už tehdy moc dobře věděly, že v přírodě je velká síla, která dokáže uzdravovat.

Reklama

Související témata:

Načítám