Hlavní obsah

Letní grilování – pohoda bez komplikací

Reklama

Jen co počasí dovolí, začínáme se všichni těšit na grilované steaky, klobásky, hamburgery a zeleninu, to vše podávané s pikantními omáčkami a zapíjené pivem nebo dobrým vínem.

Článek

Sbíhají se vám při představě grilování sliny, ale raději si podobné pochoutky odřeknete, protože vám po nich obvykle nebývá dobře? A věděli jste, že při konzumaci nezvyklých, těžkých nebo kořeněných jídel můžete trávení podpořit enzymy?

Trávicí obtíže – dyspepsie

Pocit těžkosti po jídle, nevolnost, tlak v oblasti žaludku, nadýmání, plynatost nebo nechutenství – to vše jsou příznaky poruchy trávení, tzv. dyspepsie. Dyspepsie znepříjemňuje život stále většímu počtu lidí a lze ji považovat za určitou daň stresujícímu životnímu stylu a nezdravému stravování. Problémy se velmi často objevují po konzumaci těžších, tučnějších, nezvyklých nebo příliš kořeněných jídel. Mezi ně patří i některé dobroty z grilu.

Kalorická mastná jídla mohou způsobit trávicí problémy

Zdravější grilování

Grilovací party s přáteli byste si měli maximálně užít a byla by škoda, kdyby vám ji kazily trávicí obtíže. Odlehčete proto menu. Nahraďte krkovičku, klobásky a grilovací tyčinky méně tučnými masy, například kuřecím nebo krůtím. Mletá masa si připravte doma sami, abyste měli přehled o obsahu tuku. Grilovanou zeleninu vyměňte za čerstvý salát. Kořeňte bylinkami, zkuste jogurtovou marinádu místo olejové, maso můžete naložit na sucho nebo jen mírně potřené olejem. Grilujte opatrně, aby maso nebylo syrové, ale ani spálené. Jezte i pijte střídmě.

Pomoci mohou i trávicí enzymy

Grilované pochoutky mohou představovat pořádnou zátěž pro trávicí systém a jedině mu prospějete, když ho podpoříte užitím léku s obsahem trávicích enzymů. Enzymy jsou chemické látky, které štěpí sacharidy, tuky a bílkoviny na jednodušší složky tak, aby mohly být v organismu dále využity.

Pro správné trávení jsou důležité zejména enzymy produkované slinivkou břišní, tzv. pankreatické enzymy. Z přípravků s obsahem pankreatických enzymů jmenujme například Pangrol 20 000, který je běžně dostupný v lékárně i bez lékařského předpisu.

Ke změně stravovacích návyků patří i větší množství čerstvého ovoce a zeleniny

Na přetížené trávení vyzkoušejte Pangrol

Pangrol je registrovaný lék, který obsahuje tři přírodní enzymy slinivky břišní (proteázu, lipázu a amylázu) a jeho podpůrný účinek při dyspepsii byl ověřen klinickými studiemi. Proteáza štěpí bílkoviny, lipáza tuky a amyláza se podílí na štěpení sacharidů.

Pangrol se užívá během jídla, pro správný účinek je důležité tablety polykat celé a zapíjet je dostatečným množstvím tekutiny. Pangrol můžete použít také při zrychlené peristaltice v důsledku stresu.

Pro trvalé zmírnění dyspeptických potíží je třeba upravit jídelníček, vylepšit stravovací návyky a omezit stres. S pomocí těchto opatření, k nimž patří i podpůrná léčba Pangrolem, se jistě budete cítit lépe.

Pangrol 20 000 obsahuje pankreatin. Pozorně si pročtěte příbalový leták. Lék k vnitřnímu užití.

Reklama

Související témata:

Načítám