Hlavní obsah

Lež jménem zdravé tuky: Proč je dnes více infarktů?

Foto: thinkstock

Díky správnému složení tuků na talíři můžete snížit riziko nejen infarktuFoto: thinkstock

Reklama

V posledních pětadvaceti letech se náš jídelníček zásadně změnil – od živočišných tuků jsme přešli k rostlinným. Jenže lékaři dnes opět varují: na infarkt umírá stále mnoho lidí! Jak je to možné?

Článek

V 80. letech se vařilo převážně na másle a sádle. Když k tomu ještě navíc připočtete vysoký podíl tučných potravin typu bůček, smažených jídel či krajíců hustě namazaných sádlem, je jasné, že taková spotřeba živočišných tuků se na zdraví Čechů zákonitě musela projevit.

A také, že ano – v důsledku nadměrné konzumace živočišných tuků ještě v roce 1990 umíralo každoročně 70 tisíc lidí na infarkt a další kardiovaskulární onemocnění.

V 90. letech se trend otočil – tučné výrobky postupně vystrnadily light potraviny, másla ustoupila margarínům, tučná masa v českých domácnostech vystřídalo méně tučné kuřecí. Sice ne všichni Češi „odtučnili" své lednice, ale reklama, osvěta a postupně narůstající zkušenosti s konzumací jídel v zahraničí udělaly své.

Ve stravě Čechů začaly pomalu převažovat tuky rostlinné nad těmi živočišnými. Výsledek? Díky těmto trendům a také díky zvyšující se kvalitě lékařské péče v roce 2005 na choroby oběhového systému zemřelo už jen asi 55 tisíc lidí. Stále je to ale 2x více, než zabije mnohem větší strašák jménem rakovina.

Vrací se éra infarktů?

V poslední době bohužel lidí, kteří trpí kardiovaskulárními chorobami a následně umírají předčasně, přibývá. Jak je to možné?

Pro Čechy je stále více rozhodující cena potravin – ať už proto, že za kvalitní výrobky utrácet nechtějí, nebo jim to jejich finanční situace neumožňuje. A bohužel platí, že pod určitou cenu kvalitní výrobek nekoupíte.

Foto: thinkstock

Důležitá je pestrá strava bohatá na nenasycené mastné kyselinyFoto: thinkstock

„Kvůli tlaku spotřebitele na cenu výrobci zejména cukrárenských a pekárenských produktů stále častěji používají při výrobě potravin tuky bohaté na nasycené mastné kyseliny, zejména kokosový a palmojádrový olej,“ říká Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Fóra zdravé výživy.

A právě tady je jádro pudla – některé oleje jsou hladinou nasycených mastných kyselin mnohdy ještě horší než tolik proklínané tuky živočišné.

V čem se nasycené a nenasycené tuky liší?

Teď si dáme trochu nezbytné teorie. Základní rozdíl v nasycenosti či nenasycenosti tuků je v chemických vazbách. Nasycené mastné kyseliny najdete především v živočišných tucích a obecně je lze nazvat těmi „škodlivými“ – zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. I mezi živočišnými tuky se ale najdou výjimky – třeba olej z jater tresky nebo ze sledě je pokládán za zdravější než některé tuky rostlinné.

Oproti tomu nenasycené mastné kyseliny, které jsou základní složkou zejména rostlinných tuků, jsou zdravější, některé z nich jsou pro náš organismus naprosto zásadní a nenahraditelné (takzvané esenciální), ač si je naše tělo samo neumí vyrobit. I zde ale narazíte na výjimky, kterými jsou právě tropické tuky – palmový, kokosový a palmojádrový.

Kudy z toho ven?

Je tedy jasné, že Češi by měli opět popřemýšlet nad tím, co vlastně jedí. Přitom proto, abyste konzumovali jen tuky zdravé (tedy ty nenasycené, v 90 % případů rostlinné), nemusíte být boháči!

Foto: thinkstock

I croissant si radši upečte sami doma - ať máte jistotu v jeho složeníFoto: thinkstock

Co tedy z jídelníčku radši vyřadit?

  • čokoládové pochoutky – jakmile ve složení najdete i jiný tuk (nejčastěji schovaný pod neutrálním „ztužený rostlinný tuk" bez jakéhokoli dalšího určení, jaký druh to je) než kakaové máslo, nekupovat a hlavně nejíst! Podle legislativy se tyto výrobky nesmí jmenovat čokoláda.
  • trvanlivé pečivo, koláče, koblihy, müsli tyčinky, sušenky nebo mražené krémy s náplní nebo polevou (je tu velká pravděpodobnost, že v nich budou tropické tuky)
  • sušené sójové nápoje (budete se divit, ale v těch zdravý sójový tuk nenajdete, místo něj se tam přidávají opět levnější tropické tuky)
  • instantní náhrady mléka či smetany (mléčný tuk se z nich separuje a nahrazuje tropickými tuky)
  • nekvalitní (zde většinou poznáte podle nízké ceny) šlehačky ve spreji
  • cokoli, co má příchuť kokosu. S tou se totiž pravděpodobnost využití levného a z výživového hlediska naprosto nevhodného kokosového tuku zvyšuje.

Jak jste na tom se složením tuků na vašem talíři vy? Přemýšlíte nad tím a dáváte si záležet na výběru potravin, nebo prostě koupíte, na co máte chuť, a zbytek neřešíte?

Reklama

Související témata:

Načítám