Hlavní obsah

Malý lhář, nebo přemíra fantazie?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dětská fantazie je nevyčerpatelnáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětská fantazie je fenomén, který činí svět i rodinný život barvitějším. Rozvíjet ji formou pohádek a her by mělo být pevnou součástí výchovy. Někdy se ale může vymknout a znamenat problém.

Článek

Petřík si začal nejprve ve škole vymýšlet příběhy, které si nikdy nestaly, potom doma i ve škole přesvědčivě líčil zážitky, které nikdy neměl. „Zpočátku jsme to brali jako jeho svět fantazie, který jsme mu nechtěli brát. Postupně ale začala kvůli tomu vznikat různá nedorozumění a problémy, protože třeba učitelce řekl, že jsme s manželem odjeli do zahraničí a že se o něj stará jenom starší sestra. Nebo zase nám, že se neučí ve třídě, ale v krytu, protože se paní učitelka bojí války. Jindy vyprávěl kamarádům, že k nám nikdo nesmí chodit, protože s námi bydlí bláznivá teta, která je schopná komukoli ublížit, pokud ji nezamkneme do sklepa," popisuje Petrova matka období, kdy její syn propadl takzvané bájné lhavosti.

Potlačení reality

Jak tvrdí odborníci, fantazie a představivost jsou pro dítě důležité a užitečné, kromě jiného pomáhají rozvíjet empatii i myšlení. Vždy však musí být spojeny i s chápáním reality, a to s postupem věku čím dál víc. „Pokud dítě vypráví smyšlené pohádkové příběhy a oddává se svým fantaskním hrám a světu fantazie, není na tom to do určitého věku nic špatného. Horší je, když začne už po nástupu do školy dlouhodobě zkreslovat realitu a propojovat ji s neexistujícími prvky," vysvětluje dětská psycholožka Jana Malásková.

Zároveň ovšem zdůrazňuje nutnost rozpoznávat tento fenomén od účelové, vědomé lži. „Pokud lže kvůli tomu, že má třeba strach z trestu za něco, co provedlo, nebo kvůli tomu, aby dosáhlo svého, je to jiný případ. Podle okolností si zaslouží trest, nebo napomenutí. My se ale teď bavíme o případech, kdy dítě přestává rozlišovat mezi existujícím a neexistujícím světem nebo z nějakého důvodu není schopno či ochotno respektovat realitu. Pak je třeba hledat příčiny a s dítětem pracovat," říká psycholožka Malásková.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Knížka je pro děti ideálním společníkemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Přemíra představivosti....

Někdy je příčinou skutečně přemíra obrazotvornosti. Dítě jako by postrádalo v reálném životě dostatek podnětů, takže si do něj promítá ty, které si samo vytváří. „Pak je zapotřebí dělat přesný opak toho, čím rozvoj fantazie podporujeme: Tedy trpělivě a důsledně vysvětlovat, co je a co není skutečné, co je a co není pravda. Rozhodně nemá smysl v těchto případech na dítě křičet nebo ho trestat. Pak totiž hrozí, že se ještě víc uzavře do svého světa a navíc to naruší jeho vztah a důvěru k vám," varuje psycholožka. Totéž platí, když se budete dítěti za jeho smyšlenky posmívat a shazovat ho.

...nebo únik

Příčinou chorobné lhavosti může být také únik od reality kvůli tomu, že nejsou naplněny potřeby nebo velké touhy a přání dítěte. Někdy jde v podstatě o detaily, jindy o důsledek dlouhodobější frustrace. „Rodiče mi přivedli chlapečka, který všude vyprávěl, co všechno zažil se svojí babičkou, i když žádnou neměl. Prostě se upnul k tomu, že vybájená babička by byla tou nejlaskavější a nejzábavnější bytostí. Když měl problémy s rodiči, chodil si stěžovat právě imaginární babičce. Mluvil o ní s takovou přesvědčivostí, že to rodiče vyděsilo. Jedinou radou bylo, aby se mu otec i matka více věnovali a byli na něj méně přísní," popisuje konkrétní případ psycholožka Malásková. Díky rozhovorům s chlapcem i jeho rodiči totiž zjistila, že dítě je vychováváno velmi přísně, takže proto se upnulo na vybájenou osobu, která by mu poskytla vlídnost a pochopení.

Někdy je ale oblast, v níž si dítě vymýšlí, mnohem rozsáhlejší. Postupně si začne vlastní fantazií nahrazovat kde co a čím dál víc ztrácí smysl pro realitu.

Řešením je vlídnost a péče

Jak odborníci doporučují, nejvhodnějším řešením je dítěti poskytovat dostatek podnětů z reálného světa, které mu přinesou skutečné zážitky, zábavu, legrace i dobrodružství. „Ve výsledku to může být přínosem pro celou rodinu a vzájemné vztahy," zdůrazňuje Jana Malásková.

Související témata:

Načítám