Hlavní obsah

Líčení po padesátce v pěti krocích!

Foto: Petr Makovička

Pleť po padesátce vyžaduje zvláštní péčiFoto: Petr Makovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není líčení jako líčení! V padesáti letech ženy pochopitelně trápí jiné pleťové neduhy než třicátnice. Vrásky už si našly svou cestu, povislá víčka a rozšířené póry jsou také na pořadu dne, o dehydrované pleti ani nemluvě. Vše se ale dá šikovnými triky (ano, i v tomto věku!) zamaskovat. A o tom je dnešní článek. Brunetky i blondýnky, následujte naše kroky a buďte krásné i po padesátce!

Článek

Na pomoc jsme si vybrali dvě dámy, které dobrovolně nechaly odhalit svůj věk, i když u takových žen je to až skoro neslušné. Maminka redaktorky Iva (56) a paní Miluška (61) jsou odlišné typy, a každé tedy sluší něco jiného. Obě ale prý vzhledem k jejich věku potřebují podobné přípravky. Zeptali jsme se jich tedy, jak o svou pleť pečují a co používají.

Zaostřeno na Ivu a Mílu

Najdříve jsme vyzpovídali paní Ivu. „Myslím si, že se své pleti věnuji dostatečně. Již řadu let používám denní i noční krém na obličej, momentálně od značky Oriflame, a také krém na oči, který aplikuji vždy ráno i večer. Ani líčení nepodceňuji,“ říká Iva, která se líčí denně a používá k tomu prý hlavně make-up a pudr, dále stíny a lesk na rty od L'Oréalu a tmavé linky s řasenkou na doladění výsledné vizáže.

Miluška je už v důchodu, a proto se již nelíčí denně: „Když jsem ještě chodila do práce, tak jsem se malovala každý den, ale nyní spíše podle nálady a podle toho, když se naskytne nějaká příležitost.“ A jakou kosmetiku preferuje? „Nikdy jsem neupřednostňovala jen jedinou značku, vždy jsem je střídala. Momentálně mi vyhovuje Dermacol na citlivou pleť a pár přípravků od Oriflame,“ dodává s tím, že se líčí pouze jemně a zvýrazňuje jen oči a tváře.

Jak čtenářky nalíčila a co jim poradila naše vizážistka, se podívejte na videu:

Líčení krok za krokem

Naše vizážistka Janine Alexander doporučuje starším dámám především dostatečnou péči o pleť. Bez té by to nešlo. Co se týče líčení, klade důraz především na jemnost a kvalitní kosmetiku: „Doporučuji nepoužívat příliš umělé či křiklavé barvy, ale vyjít z neutrálních přírodních tónů. Vyvarovala bych se mastných make-upů, lesklých stínů... Vše by se mělo líčit v matných barvách.“ Platí zde ale jednoduché pravidlo: čím více o sebe pečujete, tím odvážnější může být vaše líčení!

Foto: Petr Makovička

Důležitá je kvalitní bázeFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Pleť by se neměla lesknoutFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Paní Ivě nalíčení moc slušíFoto: Petr Makovička

1. Hydratace

Nejdůležitější je dobrá hydratace pleti, protože ta by měla zářit. Určitě je dobré ve vyšším věku, zhruba od čtyřiceti let, začít používat pleťová séra, krémy s liftingovým účinkem a intenzivně hydratovat. Konkrétních značek je celá řada. Mezi ty kvalitní určitě patří Kanebo, Christian Dior či Lancôme.

2. Podkladová báze

Dalším základem je kvalitní podkladová báze pod make-up. Existují určité podkladové báze, které šikovně redukují vrásky, například značky InstantlYoung, nebo kryjí rozšířené póry jako báze Pores No More od značky Dr. Brandt.

3. Make-up

Samotný make-up by měl být také hydratační; jsou speciální řady, určené pro zralejší pleť. Odstín je třeba vybírat přesně k barvě pleti. Vyvarujte se však příliš mastných make-upů, po kterých je pleť nepřirozeně lesklá. Pudr by měl být transparentní, avšak vždy je důležité vyhnout se příliš silným nánosům (pravidlo „čím více make-upu, tím méně viditelných vrásek“ tedy nefunguje).

Foto: Petr Makovička

I make-up by měl být hydratačníFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Oční stíny by měly být bez třpytekFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Obočí můžete zvýraznit pomocí stínůFoto: Petr Makovička

4. Oči a obočí

Oči nejlépe zvýrazníte přírodními stíny v barvě béžové, mocca či šedé, ale záleží na barvě vlasů a typu každé ženy. Pokud se šikovně použije tmavší odstín stínů ve vhodném tvaru, podaří se zamaskovat i poklesávající víčko. V žádném případě nepoužívejte lesklé stíny s třpytkami. Ty působí velmi lacině.

U světlejších typů je důležité také šikovně zvýraznit obočí, k čemuž výborně poslouží místo tužky stíny. S věkem se ztenčují občas i řasy, a některé ženy mají s přibývajícím věkem problémy s jejich líčením. V takovém případě je dobré řasy nechat v salonu zahustit, případně prodloužit i nabarvit. Pro efekt můžete použít i malého pomocníka v podobě kulmy na řasy, kterou prodává například síť prodejen Sephora.

5. Rty

Obecně platí, že na denní líčení je dobré mít rtěnku v přírodním odstínu rtů či jemný lesk na rty. S věkem mají rty tendenci se zužovat, a proto existují i speciální lesky, které rty opticky zvětšují.

Kosmetické tipy vizážistky

  • InstantlYoung– báze pod make-up, která redukuje vrásky až o 46 %. Seženete ji v prodejnách Sephora a neobsahuje parebeny. To jsou konzervační chemické látky v kosmetice, které se v poslední době považují spíše za škodlivé. (Cena cca 780 Kč)
  • Dr. Brandt Pores No More – báze pod make-up, která zahladí póry a zjemní pleť. (Cena cca 860 Kč)
  • Clarins Eye Contour Balm – lehký oční krém pro hydrataci a minimalizaci vrásek. (Cena cca 730 Kč)
  • MAC Moisturelush Eye Cream – oční krém s částečky perleti, který rozzáří vaše oči. (Cena cca 550 Kč)
  • BeneFit F.Y. Eye – báze pod stíny, aby lépe držely rovnoměrně po celý den. (Cena cca 500 Kč)
  • Dior One Essential– prvotřídní sérum pod make-up, které pleť zjemní, hydratuje i rozzáří zároveň. (Cena cca 1700 Kč)
  • MAC Fix – speciální fixační sprej s vitaminy, který si nastříkáte na obličej po dokončení líčení. Nebude se vám tak potit make-up a zároveň budete mít hydratovaný obličej. Noste ho klidně v kabelce a můžete se s ním osvěžit i během dne. (Cena cca 600 Kč)

A jak o svou pleť pečujete vy, milé čtenářky? Napište nám do diskuse, které kosmetické „vychytávky“ používáte a zda se líčíte každý den.

Související témata:

Načítám