Hlavní obsah

Nedělejte sex ze špatných důvodů

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Díky potlačovaní emocí se sex stal povinnostíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

2. díl - Co nás k sexu vede, už víme. Za nerozumnou motivaci se považuje i náhražkový sex a neschopnost říkat NE.  A je vůbec v našich ložnicích ještě místo pro lásku?

Článek

Motivace k sexu je záležitostí reakcí na podněty jako dotyk, fantazie, vzpomínka, obraz - foto či video, nebo představa nějakého smyšleného setkání (sex s Bradem Pittem?). Je tedy vidět, že báječný sex není postaven jenom na neurochemických látkách (např. PEA), ale že všechny informace, jenž mozek přijímá, do sebe musí zapadat jako puzzle.

Kdy vynahrazujeme sexem

Sex je úžasná záležitost, což ostatně nemusíme vysvětlovat, ale provozujeme-li ho v nesprávný moment, může nám i ublížit, a to víc než démon sám. Mluvíme o tom, že milování by nemělo „něco" nahrazovat, (psychické problémy, bolest, osamělost). Ale ne každý si to dokáže uvědomit. 22 % účastníků výzkumu Sexuální inteligence přiznává, že se někdy k sexu uchylují proto, aby zapomněli na své problémy, popisuje kniha Sexuální inteligence od autorů Shree Dukes Conradové a Michaela A. Milburna.

Takový „náhražkový" sex vypadá asi takhle: Nešťastný, opuštěný a zklamaný člověk se sebevědomím na bodu mrazu (a ještě níž) se chce nějakým způsobem dostat, lidově řečeno, z depky. Takovou osobu ovládají emoce a kdykoliv se naskytne příležitost, aby jí aspoň na chvíli bylo lépe, využije ji, respektive si bolest vynahrazuje sexem. Po aktu s někým, koho ani pořádně nezná, se ale cítí ještě hůř, protože jí neuvážený čin ztracenou sebedůvěru nedodá. (Nejsme upíři, abychom se s každou další kořistí stávali silnějšími.)

Rozpoznat stejnou situaci sám na sobě je sice složité, ale ne nemožné. V dané chvíli, kdy stojíme před rozhodnutím, zda se s někým pomilovat, musíme si odpovědět na pár otázek. Cítím se být žádoucí a sexy? Chci to proto, že mě on přitahuje? Jsem něčím či někým zklamaná? Cítím smutek, nebo co mě vlastně vede k tomu, že se teď svlékám a myslím jen na to, jak si parádně užít?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kam se z nás vytratila touha?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Místo rozmluvy milování?

S tím souvisí i hodně špatný důvod k milování - neumět říci NE. „Pro klid v rodině" (častá slova mnohých manželek), zavděčení se, hledání kličky, aby se vyhnulo problému... To všechno se střádá na hromádku. A milostný život se mnohdy kvůli potlačovaným pocitům stane pouhou povinností bez špetky touhy a energie - prostě nuda, nic než nuda, dokud nás smrt nerozdělí. Je hrozné, že někteří se domnívají, že vyspat se s někým je dobrý důvod pro urovnání pře (v tomto výzkumu konkrétně 40 % účastníků!). Místo komunikace orál, nebo snad svazování? Achich ouvej! Takhle nějak to dělají prostitutky!

Upřímně si můžeme říct, že milování řeší nenaplněné citové potřeby, nebo tedy takhle si to většinou dnešní populace vykládá. Kde jsou ty doby, kdy láska hory přenášela a partnerství trvala 20 let? Snad se ty časy jednou vrátí a snad každý z nás znovuobjeví rozkoš z milování, kterou ztratil nevydařenými svazky, pokusy a zklamáními. A šťasten budiž ten, pro koho je sex labužnickým zážitkem, který obohacuje jeho smysly o nádherné pocity.

Reklama

Související témata:

Načítám