Hlavní obsah

Má milenku? Víme, jak ji dostat ze hry!

Foto: Thinkstock

Nevěra je smutná věc, ale nesmíte se vzdát!Foto: Thinkstock

Reklama

Můj muž má milenku! Tak tohle nechce zjistit žádná žena, ale pravda je taková, že se to mnohým stane. Co v takové chvíli dělat? Je rozchod jedinou možností? Co když ho ale pořád milujete a jste ochotné mu záletnictví prominout? Jak si zachránit manželství? Máme pro vás pět kroků, které vám pomohou milenku dostat ze hry!

Článek

Je to smutné, ale nevěra poznamená velké množství partnerských či manželských vztahů. Někdy vše skončí rozchodem, ale mnoho žen se rozhodne manželství zachránit. Ale jak na to? Jak milenku takříkajíc vyhodit ze sedla? „Rozhodně nemá cenu na muže připravovat nějaká speciální lákadla, ale jít rovnou k věci. Pokud došlo k nevěře, musí se odhalit její kořen, jinak se později zopakuje znovu,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Uvařit super večeři a servírovat ji v sexy spodním prádle tedy rozhodně nestačí. To totiž milenka zvládne asi taky, ale následujících pět kroků trumfne jen zázrakem!

Tip redakce:Že se vás nevěra netýká? Jste si tak jisté? Ověřte si to pomocí článku Test: Ohrožuje váš vztah nevěra?.

1. Stojíme si za to!

Chci mu odpustit? Chci s ním být? Stojí mi za to? Na tyhle otázky si odpovězte co nejupřímněji a zapomeňte na následující racionální argumenty:

  • Musím to zkusit, protože máme děti
  • Musím to překousnout, protože co by tomu řekli rodiče a známí
  • Nemůžeme se rozejít, protože máme hypotéku, společné auto a podobně

Zapomeňte na mozek a myslete jen na to, co opravdu cítíte. Milujete ho natolik, že jste ochotné odpustit? Pokud je odpověď „ano“, je na řadě váš partner. „Kladná odpověď musí zaznít od obou partnerů. Musíte si za to stát navzájem. Pokud jeden z vás řekne ,ne', podejte si ruku a popřejte si mnoho štěstí. Na fungující vztah musí být dva, jeden, byť nadšenec, nestačí,“ upřesňuje Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz. Pokud ale partner řekne ano, zároveň tím přizná, že nevěry se dopustit neměl, a dá vám tím najevo, že ho to mrzí. Hezkým gestem je samozřejmě i omluva.

Foto: Thinkstock

Pokud opravdu cítíte, že jste schopná odpuštění, neváhejteFoto: Thinkstock

2. Proč se to stalo?

Jakmile odhalíte partnerovu nevěru, mělo by vás v prvé řadě zajímat, proč k ní došlo. „To, v jaké situaci jste se ocitli, totiž není náhoda, ale jen následek vašeho vzájemného partnerského chování v minulosti,“ vysvětluje Aleš Kalina.

Udělejte si takzvanou hodinu pravdy, vzájemně si řekněte, co vám ve vztahu vadí, a vše sepište na papír. Ale pozor, musí jít o debatu, nikoli o hádku! Proto si hned na začátku stanovte jasná pravidla:

  • Pravidelně se v hovoru střídejte
  • Určete si časový limit, kdy bude vždy hovořit jen jeden, a ten druhý mu do jeho řeči nebude skákat
  • Neobviňujte se navzájem a buďte konkrétní! Pojmenujte věci pravými jmény!

3. Dohodněte se na změně

Jakmile máte za sebou hodinu pravdy a sepsali jste důvody, proč došlo k nevěře a proč nejste ve vztahu spokojení, vezměte si každý nový papír. A napište na něj, co byste chtěli na svém protějšku změnit a v čem by se jeho chování mělo zlepšit. Pak si je navzájem přečtěte. Společně vyberte tři až pět problémů, které pokládáte za nejdůležitější, a dohodněte se, jak je lze vyřešit. Může to vypadat třeba následovně:

Příklad 1:

  • Partner: Vadí mi, že už o sebe tolik nedbáš, téměř nikam spolu nechodíme a já tě vidím jen doma v teplákách a s natáčkami na hlavě.
  • Partnerka: Ano, možná máš pravdu, ale ty mi doma s ničím nepomůžeš, chodím do práce, vyzvedávám děti ze školy, uklízím, vařím, peru a žehlím. Kde mám vzít čas na sebe?
  • Partner: Dobře, dvakrát týdně budu děti vyzvedávat já, s úklidem ti také mohu pomoci, ale alespoň jednou týdně spolu půjdeme na večeři, do kina, nebo na víno s přáteli.
  • Partnerka: S tím souhlasím.
Foto: Thinkstock

Obnovte a osvěžte svůj vztah, jen tak vyrazíte milence zbraň z rukouFoto: Thinkstock

Příklad 2:

  • Partnerka: Nesnáším, jak pořád chodíš pozdě.
  • Partner: Ale vždyť víš, jak moc toho v práci mám, nikdy nevím, jak to zvládnu.
  • Partnerka: To vím, ale pojďme se domluvit, že zpoždění do pěti minut budu přehlížet. Pokud to ale bude víc, zavoláš, nebo alespoň pošleš SMS. Když budu vědět, jak velké bude tvé zpoždění, budu s tím počítat a vydržím čekat.

Nejen, že tím prakticky řešíte své problémy, ale vy si navíc připisujete oproti milence další body za svou ochotu vytvářet kompromisy, místo abyste ječela, nadávala svému záletnému muži a jakkoli ho trestala. Milenka vám ve své pdostatě vytvořila prostor, abyste svému muži ukázala, jak jste velkorysá a jak moc vám na něm záleží.

4. Zapomeňte

Je to těžké, ale nikdy už se nevracejte zpět! Jakkoli budete naštvané, jakkoli budete mít chuť partnerovi připomenout, že vám byl nevěrný, nedělejte to! Společně jste se rozhodli tuto epizodu překonat, vytvořili jste si dohodu a tu musíte oba bezpodmínečně dodržet. Jakmile budete při každé menší příležitosti partnerovi připomínat, jak se vůči vám provinil, jak vám ublížil a jak vy jste mu velkoryse odpustily, riskujete, že se ocitnete tam, kde jste byly. A milenka mu jistě nic vyčítat nebude, tak pozor na to!

5. Neomezujte se a důvěřujte si

Jakkoli je to složité, musíte obnovit důvěru a vzájemně si dopřát svobodu. „Jen ze svobody vyrůstá láska. Tam, kde jsou zákazy, nepokvete. Pokud se ve vztahu cítíte nepříjemně a nesvobodně, budete to příjemné hledat jinde, nebo spíš u někoho jiného,“ varuje Aleš Kalina.

  • Chce jít s kamarády na pivo? Fajn, vy vyrazte na dámskou jízdu. Nepřemýšlejte nad tím, zda je skutečně jen s kamarády, on by mohl stejně tak uvažovat o vás. A právě podezíravost a žárlivost muže leckdy zavede k milenkám, protože když už mají dostat vynadáno, tak ať alespoň oprávněně.
  • Chce jít na fotbal? Fajn, ale druhý den byste zase mohli vyrazit třeba na společný výlet na kolech. Svoboda je důležitá, ale společně strávené chvíle také.

Prostřednictvím těchto pěti kroků dáte partnerovi v podstatě najevo, že vám na něm záleží, že jste ochotné mu jeho „přehmat" odpustit, že chcete na vašem vztahu pracovat, jednoduše, že ho milujete nade vše. Milenka, jež navíc nemá v ruce trumfy v podobě mnoha let společných zážitků, lásky a vzájemné podpory, mu jen těžko nabídne víc...

Tip redakce:Ale pozor, podceňovat milenky se nevyplácí. I ony umí o chlapa zabojovat. Dočtete se o tom v článku Manželky, pozor! Odhalili jsme triky milenek.

Přišly jste partnerovi na nevěru? Jak jste se s tím vypořádaly?

Reklama

Související témata:

Načítám