Hlavní obsah

Malé manželské lži: Proč si neříkáme pravdu?

Foto: THINKSTOCK

Nejspíš neexistuje pár, který by si občas malinko nezalhal. Jde o to, pročFoto: THINKSTOCK

Reklama

Lhát se nemá! Jenže v praxi je to s pravdomluvností složitější. Kdo doma občas alespoň malinko nezalže? Třeba o kabelce ve slevě. Proč vlastně neříkáte pravdu? Tohle jsou nejčastější důvody!

Článek

Ženy mlží o počtu svých bot, o cenách nového oblečení, o množství snědené čokolády. Muži zase o tom, kolik vypili piv, jak dlouho nechali děti hrát počítačové hry a podobně. Neexistuje snad vztah, kde by k těmto drobným partnerským lžím nedocházelo. Proč ale, když jde většinou o naprosté malichernosti?!

1. Z pohodlnosti

Lenost! To je problém, který lidi žijící v dlouhodobém vztahu většinou dřív nebo častěji postihne. Jste spolu už tak dlouho, že víte, jak vaše případná diskuse bude vypadat, co kdo řekne, jak se zatváří a jak to všechno skončí. Viděli jste tenhle „film“ už tolikrát, že už vás jednoduše nebaví. A tak zalžete a jakékoli diskusi se vyhnete.

Když se váš muž nedozví, že jste si opět pořídily nové boty, vyhnete se obvyklým narážkám na to, zda je doopravdy potřebujete. A když se vy zase nedozvíte, že vaše děti rozhodně nešly spát po večerníčku, váš muž nedostane tradiční přednášku o tom, jak budou ratolesti zítra unavené. „Proč tím ztrácet čas? Raději než abych poslouchal, jak si syn ničí oči a mozek, když ho nechám sedět dlouho u počítače, otevřu si s manželkou víno, popovídáme si, zasmějeme se a s láskou jdeme spát. Není to smysluplnější?“ ptá se sedmatřicetiletý Jan.

Foto: thinkstock

K partnerovi byste měli mít důvěru a neměli byste mu tajit zásadní věci. I když máte pocit, že vám nemůže reálně pomociFoto: thinkstock

2. Z nedůvěry

Bohužel, tohle není zas taková legrace. Lidé si to často neuvědomují, ale leckdy svému partnerovi lžou, protože v něj nemají důvěru. Když se vás manžel zeptá, jak bylo v práci, odpovíte, že fajn, i když máte hlavu plnou starostí, šéf vás terorizuje a vy máte strach, že o práci přijdete? Zamyslete se, proč to děláte. Není to proto, že nevěříte, že by vám mohl partner nějak pomoci? Že prostě nemá cenu mu cokoli říkat?

„Podobně jako v sexu, kde se partneři odhalují se vším všudy, měli by se odhalovat i v ostatních částech života. Lež i potřeba lhát je pouze projevem špatné komunikace v dané oblasti, kterou nemáte dostatečně vyřešenou," vysvěltuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Na nedůvěru si musíte dávat pozor. Bez ní žádný vztah nevydrží.

„Já například ženě nevyprávím o tom, že se mi horko těžko daří splácet půjčku, co jsme si před lety vzali. Proč bych jí to měl říkat? Co s tím asi tak udělá, když je na mateřské?" říká devětatřicetiletý David. Je pravda, že z mateřské jeho žena půjčku sice nesplatí, ale může se pokusit snížit své náklady. A navíc, co třeba taková podpora, útěcha, vyjádření sounáležitosti? To také není k zahození!

Foto: isifa

Pokud je za vaším či partnerovým lhaním strach, je to špatně!Foto: isifa

3. Z lásky

To je pro odborníky jeden z mála důvodů, kdy lež ve vztahu tolerují. „Jako výjimku chápu situace, kdy lžete s dobrým motivem, například chcete milovanou osobu uchránit od zbytečné bolesti,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá. A tak neřeknete, že jste si v prsu našly bulku, dokud nebudete znát výsledky vyšetření. Stejně tak manžel nebude ženě říkat, že přibrala. Nechce ji ranit a miluje ji i s pár kily navíc.

4. Ze strachu

Pravděpodobně nejhorší, ale zároveň nejčastější důvod, proč si lžete. „Je to hlavní a vedoucí emoce, která vede ke lhaní, nebo zamlčování,“ potvrzuje Lenka Černá. Pokaždé, když partnerovi neřeknete pravdu, přemýšlejte proč. Bojíte se? Tak pátrejte, z čeho přesně máte strach. Z hádky, z jeho negativní reakce, z toho, že vás opustí?

Všechno je špatně. „Tohle do vztahu nepatří. Až na nějaké výjimky by si lidé ve vztahu lhát neměli. Naopak měli byste být upřímní a udržovat si jakousi vztahovou čistotu, díky které se vám vztah nerozpadne. Místo strachu z partnerovy reakce na pravdu, byste měli hledat způsob, jak se s ním dohodnout, stanovit pravidla, která vám umožní mluvit pravdu,“ radí Lenka Černá.

A proč doma lžete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám