Hlavní obsah

Malujete kraslice na tmavě modro? Nedělejte to!

Foto: Thinkstock

Velikonoce jsou svátky jara, takže v nich mají velmi významné místo veselé barvyFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč se na vajíčka nejvíc používá červená, žlutá a zelená? Jak zahnat všechno zlé a přivolat domů štěstí, zdraví a lásku? Prozradíme vám sedm velikonočních tajemství našich babiček i dávných předků!

Článek

Už zítra vás čeká začátek posledního týdne svátku zvaného pašijového. Věříte na tradice a chcete je využít na maximum?

Připravili jsme pro vás malý sváteční návod, díky kterému vás nemine láska, štěstí, zdraví i peníze. Které z dávných zvyků se vyplatí dodržet?

1. Pro úsměv.Středě se říká škaredá. Základní pravidlo zní: na nikoho se nemračte, mračili byste se každou středu celý rok! Ve středu se vymetaly komíny, proto se jí také někdy říká sazometná.

2. Proti zdravotním potížím. Pozítří, na Zelený čtvrtek, jezte zelenou stravu, špenát, zelí, abyste byli celý rok zdraví. Ráno snězte chléb nebo housku namazanou medem, uchráníte se před hadím uštknutím, bodnutím vos a sršňů. Také zameťte a prach vyhoďte ven, „za plot“, aby se vašeho domu nedržely myši, blechy i další „havěť“. Vyneste i smetí, ať na vás nemůže nic, co škodí.

Foto: Thinkstock

Zejména na Zelený čtvrtek konzumujte čerstvé přírodní potravinyFoto: Thinkstock

3. Pro bohatství.S Velkým pátkem je spojena magická síla země, je to den, kdy se otevírají na chvíli poklady a dějí zázraky. Nesmí se rýt a nijak hýbat se zemí. Poklad poznáte podle toho, že na místě září a kvete kapradí nebo z místa vychází zvláštní světlo. Nikomu nepůjčujte žádný předmět ze své domácnosti, pátek je prý den, kdy by někdo mohl s půjčenou věcí čarovat.

4. Proti smůle.Bílá sobota, den světla. V noci, ze soboty na neděli se zapalují jako symbol života ohně. Vrcholí barvení vajíček, symbolu plodnosti a života. Tradičními barvami jsou žlutá, zelená, červená, modrá, bílá a černá. Mají svůj význam!

Pozor, nesmí jít o vyfouknutá vajíčka, jen plná, jinak by neměla magickou moc. Červená znamená lásku a ochranu, žlutá blahobyt, zelená uzdravuje, blankytně modrá dává naději.

Bílá barva patří smutku i smrti, čistě černá připomíná démony a tmavě modrá přináší rány, dříve mor či modřiny. Takže pozor na to!

Foto: Thinkstock

Malování vajec, jejich darování… jde o oslavu konce zimy a rození všeho živéhoFoto: Thinkstock

5. Pro lásku. Nedělí pokračuje a vrcholí svátek. Kdo přijde k vám domů, musí dostat kousek mazance nebo beránka, jako dar pocestnému. Dodnes se zdobí mazanec křížem, odnepaměti univerzálního symbolu věčnosti. Po odeznění „vážných“ svátků přichází pondělí, kdy jsou ženy šlehány pomlázkami na omlazení.

Panny se šlehají bez ozdoby, po ránu, na oplátku koledník dostane barevné stužky na ozdobu a vajíčka. Červenou barvou dává dívka najevo, že mládence miluje, žlutou mu přeje bohatství, podobně jako barvami na vejcích. Pruty jsou vždy čerstvě uříznuté, aby měly moc.

6. Pro utužení zdraví.Polévání, umývání vodou je rozšířený zvyk, voda je další ze symbolů života a Velikonoc, čistí a zajišťuje zdraví. Potok, řeka jsou o svátcích symbol krve Krista, mytí je rituál k jeho poctě a přičítá se mu zázračná uzdravující moc.

7. Pro štěstí.Každý by měl dostat na Velikonoce dáreček, aby ho beránek „nepokakal“, neignoroval lakomce co do obrody těla i mysli. Dříve se darovali beránci, jidáše, v době Velikonoc se odpouštěly dluhy a nesměla být vyžadována otrocká práce.

Přejeme, ať se vám povede mazanec (také pro vás máme super recept na velikonoční jehněčí ragú), a hlavně si užijte svátky s radostí!

Načítám