Hlavní obsah

Maminky, dopřejte si nadstandardní vyšetření a masáže s ČPZP

Foto: ČPZP

Na hýčkání přispěje ČPZP těhotným a miminkům až 3000 KčFoto: ČPZP

Jistota, klid, důkladná péče o zdraví ženy i miminka přispívají ke zdárnému průběhu celého těhotenství. Kdy jindy o sebe pečovat, než v těhotenství a kolem porodu miminka?

Článek

Tuto skutečnost si budoucí maminky moc dobře uvědomují, což potvrzují i statistiky České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP). „Naše klientky stále častěji využívají preventivní programy, které jsou zaměřené na období těhotenství a po porodu, ale také na péči o zdraví miminka. V loňském roce například program Manažerka mateřství, který patří dlouhodobě k našim nejoblíbenějším, využilo téměř 11 tisíc žen. To je skoro o tři tisíce více než v roce 2015, kdy byl program spuštěn. Celkem jsme tak budoucím maminkám vloni přispěli více než 13 miliony Kč,“ uvádí tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Až do výše 1500 Kč lze využít příspěvek například na nadstandardní vyšetření v prvním trimestru, které by mělo odhalit, zda se miminko správně vyvíjí a je zdravé, či na epidurální analgezii. Nastávající maminky jej mohou rovněž čerpat i na speciální masáže, plavání, psychoprofylaktické kurzy jako přípravu na porod a na řadu dalších.

Foto: ČPZP

Klientky České průmyslové zdravotní pojišťovny si oblíbily preventivní programy zaměřené na těhotenství a dobu po poroduFoto: ČPZP

Jak na registraci malého pojištěnce?

Přestože má většina maminek po návratu z porodnice plnou hlavu myšlenek jen na své miminko, je řada důležitých věcí, které je potřeba vyřídit. Jednou z nich je i zdravotní pojištění. Čerstvě narozené miminko se stává automaticky pojištěncem zdravotní pojišťovny, u níž je přihlášená maminka. I přesto je potřeba, aby se do 8 dnů od narození dítěte jeho zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník spojil se zdravotní pojišťovnou. „Stačí, aby například tatínek doručil rodný list dítěte na pobočku. U novorozenců je nový zdravotní průkaz zasílán obyčejnou poštou na jméno a adresu zákonného zástupce, tedy matky. V případě, že rodiče chtějí předat průkaz jiným způsobem, lze se individuálně domluvit. Vloni jsme zaregistrovali 16 128 nových pojištěnců,“ doplňuje Elenka Mazurová.

Foto: ČPZP

Čerstvě narozené miminko se stává automaticky pojištěncem zdravotní pojišťovny, u níž je přihlášená maminkaFoto: ČPZP

Nejštědřejší nabídka ze všech pojišťoven

S péčí o sebe i dítě pomohou i další preventivní programy. Žena po porodu s příspěvkem až 1000 Kč nabízí pomůcky na kojení nebo cvičení pro maminku, Zdravé dítě přispívá do částky 500 Kč na kosmetické přípravky k péči o dítě (masti, oleje, pudry) nebo velmi žádané monitory dechu a chůvičky. „Vhodným spojením jednotlivých programů mohou ženy s miminky získat až 3000 Kč,“ uzavírá Elenka Mazurová. O tom, jak vyhledávané preventivní programy jsou, svědčí fakt, že program Žena po porodu využilo vloni více než 4000 žen a program Zdravé dítě téměř 12 tisíc klientek.

Reklama

Načítám