Hlavní obsah

Manželská krize! Jak ji překonat?

Foto: Thinkstock

Vztah se dá napravit, pokud to chtějí oba partneřiFoto: Thinkstock

Reklama

Vlastně se nic hrozného neděje, ale spokojenost ve vztahu tak nějak vyšuměla. Zůstal stereotypní chod domácnosti, povinnosti a neustálé diskuse a hádky. Doby, kdy jen pouhá přítomnost partnera přinášela radost, jsou pryč. Teď si spíš vzájemně lezete na nervy a vlastně je vám líp, když si každý děláte něco svého. Tak to k vám zavítala manželská krize…

Článek

Může to přijít kdykoli a řeči o sedmiletých či jiných cyklech jsou jen pověry. Manželská krize se vám do vztahu může vkrást stejně tak po půl roce společného života jako třeba po deseti letech. „Je to stav, kdy jeden nebo oba z partnerů nejsou ve vztahu dlouhodobě spokojeni. Jde o nespokojenost v důležitých oblastech fungování, například v sexu, v komunikaci, v trávení volného času, ve výchově dětí či ve stanovování životních priorit,“ popisuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Petra a Martu nebavil sex!

Petrovi (45) a Martě (43) to neklapalo v posteli. A to už celých sedm let! Oba dva prakticky nebyli schopni se sebe dotýkat a normálně navázat intimní vztah. Petr na Martu poměrně často naléhal, až začalo docházet k hádkám a vzájemnému odcizení. Protože se tento stav stupňoval a léta neřešil, do poradny dorazili v době, kdy byla jejich manželská krize v plném proudu. Ani nevěděli, zda spolu vlastně chtějí být, když je pro ně už i sex zdrojem hádek.

Po několika sezeních se ale ukázalo, že problém není technického rázu (špatná sexuální výkonnost, špatné polohy a podobně), ale za vším je nedostatečná komunikace. Styděli se a neuměli mluvit o svých tužbách a jejich sexuální život se tak stal po nějaké době neuspokojivým. Odborník manželům proto pomohl naučit se o všech těchto věcech mluvit, sdělovat, po čem který z nich touží, co by se mu líbilo, co mu naopak není příjemné. S Martou pak psycholožka ještě dodatečně konzultovala její nízké sebevědomí, což k ozdravení vztahu určitě také přispělo. Petr a Marta se stali jedním z mála párů, kterým se podařilo vztah zachránit, i když přišli tak pozdě.

Je to havarijní stav

Manželskou krizi způsobuje celá řada faktorů, ale mezi nejčastější patří „zakopávání problémů pod postel“, tedy situace, kdy pár neumí mluvit o svých pocitech a o tom, co je trápí, dokud je ještě čas. „Manželská krize je takový havarijní stav, kdy ani jeden z partnerů už není schopen navázat na pohodu ve vztahu, která tam bývala, a začínají se takzvaně zacyklovávat ve svých debatách či hádkách,“ vysvětluje Lenka Černá. A právě to věčné namlouvání si, že se „to nějak vyřeší“ a nechávání věcí plynout vše jen zhoršuje.

Řešení existuje, ale ne vždy vyjde

Každý problém má své řešení, a tak i manželskou krizi lze překonat. Ale pozor, musí se na tom shodnout oba partneři. Oba musí usoudit, že jim vztah stojí za to a že jsou pro jeho záchranu ochotni se změnit. „Ve chvíli, kdy je na vztahu ochoten pracovat jen jeden z páru, nemá to význam,“ upozorňuje Lenka Černá.

Druhým krokem je zjištění, co vztah ničí. „Z nějakého důvodu ke krizi došlo a s příčinami je potřeba pracovat, aby se neopakovaly,“ říká Lenka Černá s tím, že ve chvíli, kdy si pár vše vyříká a vyjasní, je nutné za vším udělat tlustou čáru. Vztah začíná od úplného začátku, jako by se ti dva právě seznámili. A aby byla pohoda zabezpečena i do budoucna, je třeba sestavit si takzvanou domácí ústavu (návod viz box níže). „A jednou za půl roku doporučuji, aby si ti dva udělali takzvanou vztahovou technickou. Aby si vyrazili třeba na večeři nebo si udělali příjemnou chvilku doma a pobavili se o tom, co by na vztahu ještě vylepšili, co jim naopak vyhovuje, a aby se také vzájemně pochválili,“ zakončuje Lenka Černá.

Co z toho tedy plyne? Manželskou krizi rozhodně nepodceňujte, a když už jí procházíte, začněte rychle jednat. Nevzdávejte to! Pokud si nevíte rady, zkuste vyhledat pomoc odborníka, je velká šance, že vztah zachráníte. A i když se vám krize zatím vyhýbá, buďte ve střehu, jako prevenci si s partnerem vytvořte domácí ústavu…

A co vy, milé čtenářky? Zažily jste manželskou krizi? Zvládly jste ji? A nebo váš vztah skončil krachem? Podělte se o své zkušenosti a rady v naší diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám