Hlavní obsah

Mastná pleť? Zbavte se lesku!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyzbrojte se do boje s mastnou pletíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Mastná pleť bohužel netrápí jen dospívající, s problémem lesknoucí se tváře se potýká velké procento žen. Proto si řekneme, jak se o takovou pleť starat a jak potlačit potíže s ní spojené. Přestože se musíme neustále starat o její zmatnění, v budoucnu se nám odvděčí pozdější tvorbou vrásek.

Článek

Mastná pleť je bohužel často spojena s rozšířenými póry a pupínky, vyznačuje se nadměrným leskem v tzv. T-zóně (čelo, nos a brada). Naší prioritou musí být důkladné čištění, stahování pórů, zmatnění, ale zároveň i hydratace. To, že je pleť mastná, neznamená, že je dostatečně zavlažovaná.

Nezbytná hydratace

Zapomeňme na drastické přípravky s velkým procentem alkoholu, ty tvář jen vysuší a kůže se bude mastit o to více. Na odličování použijte čisticí gel nebo čisticí pleťovou vodu. Zkuste například micelární roztok z lékárny od značky Bioderma nebo lehounkou pěnu Shiseido Pureness. Obličej otřeme tonikem a naneseme krém. Mnoho žen sází na zmatňující krémy, málokterý má ale celodenní účinek a často na nich žmolkovatí make-up. Zkuste proto kvalitní hydratační péči, která nezanechává stopy. Clinique vyvinul geniální Moisture Surge Extended Thirst Reliéf, který je vhodný pro všechny typy pleti. Gelový krém bez oleje dodá tváři vláhu, aniž by zůstala mastná. Ráno můžete pod krém použít i sérum na stahování pórů, pomůže vám Idealist pore minimizing od Esteé Lauder nebo Loreal Derma Genesis.

Jednou týdně také nezapomeňte na jemný peeling a pleťovou masku. Tvář vyčistí čerstvá maska Magnaminty od Lush nebo Emergency mask od Clinique. Nejefektivnější bude, když masku použijete po horké koupeli, kdy jsou póry otevřené, nebo ji předtím krátce napaříte pomocí heřmánku a horké vody.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Používejte čisticí gelFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zakrývejte s rozumem

Co se líčení týče, zkuste kompaktní pudr nebo nemastný make-up. Pokud vás trápí pupínky, nezakrývejte je vrstvou make-upu, pořiďte si kvalitní korektor. Vyhrajte si s ním a po aplikaci tvář lehce přepudrujte. Zapomeňte na rozjasňující přípravky, jediné místo, které je pro vás v tomto směru přípustné, jsou tváře. Při boji s lesknoucí se pletí jsou naprosto nezbytné zmatňující papírky, které se hravě vejdou i do té nejmenší kabelky. Stačí je přitisknout na problematická místa a papírek nasaje přebytečnou mastnotu, aniž by porušil make-up. Navíc obsahují zmatňující složky, vaše tvář tak zůstane bez lesku déle. Vyrábí je The Body Shop, Shiseido, Clinique, ty levnější seženete od Essence v síti drogerií Rossmann.

Svěřte se odborníkům

Jestliže vám póry a špatná pleť otravují život přespříliš, můžete zkusit finančně náročnější chemický peeling pomocí kyselin. Dělají se různě silné, na ty hloubkové si ale zajděte na specializovanou kliniku. Počítejte s tím, že týden až dva bude vaše tvář zarudlá a mohou se na ní vyskytovat stroupky. Poté by na vás měla čekat omlazená a zdravější pleť.

Typ své pleti nezměníte, správnou péčí ale můžete dosáhnout určitého zlepšení, a když si navíc vyberete dobrý make-up a odstraníte lesk, zabodujete.

Reklama

Související témata:

Načítám