Hlavní obsah

Máte chřipku: Co dělat, aby vás netrápila déle, než je nutné?

Foto: thinkstock

Chřipka není nic příjemného, ale vy si ji zpříjemnit můžeteFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ležíte v posteli s chřipkou a moc stojíte o to, aby vám co nejdříve dala vale? Čím ji můžete zmírnit a jak se jí nejrychleji zbavit? Pátrali jsme za vás a máme rady od odborníků. Čtěte, ať jste brzy fit!

Článek

Chřipka vás oslabí ze dne na den především horečkou a výraznou únavou těla.

„Při chřipce vás v krku nebolí hned první den, ale až v jejím průběhu, rýma se přidává také až za dva dny,“ upřesňuje příznaky MUDr. Jan Hlusička. Každopádně vám od začátku dělá problém i chodit po bytě, třepete se zimou, oči máte skleněné a jediné, co si přejete, je ležet, pít horké čaje a spát.

Inkubační doba chřipky je 18 až 24 hodin, takže nakazit se jí můžete velmi rychle. Jak? Kapénkami, které vniknou vzduchem do vašich dýchacích cest. Stačí z kašle, kýchání, líbání, použití společných předmětů a máte ji. Horečka trvá 3 až 4 dny, než odezní, rýma a kašel 10 dní. Jak dlouho jste tedy infekční?

„Chřipkové viry přenášíte po celou dobu, kdy máte horečku, tedy zhruba čtyři dny,“ odpovídá MUDr. Jan Hlusička. U každého je však průběh nemoci jiný, na což je potřeba brát zřetel. Za doporučovanou léčbu chřipky se udává deset dní. I proto, aby se vám nemoc znovu nevrátila. Jak tedy být brzy zdraví?

Teplota pomáhá, horečka škodí

Když už je jasno, nejlepším pomocníkem je spánek, dostatek vitaminů, bylinkové čaje a pochopitelně přípravky na zmírnění průběhu nemoci. Vybrat si můžete jak z klasické, tak alternativní medicíny. Pokud máte teplotu do 38 stupňů Celsia, je chybou ji podle lékařů snižovat, prodloužíte pak délku nemoci. „Vyšší teplota už ale pro organismus může být nebezpečná,“ doplňuje MUDr. Eva Saudková. Na její snížení použijte obklady, zábaly i vlažné koupele. Další možností, jak účinně snížit horečku, jsou volně prodejné léky.

Foto: thinkstock

Ne vždy se vyplatí s prášky vyčkávat několik dníFoto: thinkstock

Co zmírní příznaky?

„Na chřipku fungují kombinované léky obsahující paracetamol, například Coldrex, Vicks, Paralen Grip,“ uvádí magistra Pavla Brtnická.

„Je možné vybírat mezi tabletami a sáčky rozpustnými ve vodě. Tyto přípravky obsahují kombinaci paracetamolu a phenylefrinu, která dobře působí proti bolesti, snížení horečky a zároveň uvolní ucpaný nos,“ doplňuje odbornice a dodává, že v přípravcích mohou být přidané další účinné látky, například vitamin C, dextromethorphan, tlumící suchý kašel či guafenesin, usnadňující vykašlávání. „Je však potřeba mít na paměti, že tyto přípravky nejsou vhodné pro každého a vždy je potřeba správné užívání konzultovat s lékárníkem nebo lékařem.“

Vsadit můžete na léky s mnoha názvy, obsahující však totožnou látku: kromě výše uvedeného paracetamolu také třeba kyselinou acetylsalicylovou (Acylpirin, Aspirin) či přípravky s ibuprofenem (Nurofen), a to nejen ve formě prášku a tablet, ale také sirupů (Stodal, Coldrex, přípravek Stopkašel). Na lepší odklašlávání fungují i čaje či sirupy z květu černého bezu, jitrocele, mateřídoušky, tymiánu, ale i cibulový čaj. Dobré jsou i pastilky: Müllerovy, Dr. Theisse…

Už jste letos chřipku měli? A co vám na ni pomohlo? Nebo máte chytrý tip na to, jak chřipku vůbec nedostat? Dejte nám vědět!

Reklama

Související témata:

Načítám