Hlavní obsah

Máte před porodem? Zkuste pak s miminkem bonding

Foto: Profimedia

Jste těhotná? Máme pro vás radu, jak těsně po porodu zintenzivnit vaše chvíle s novorozeným děťátkemFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět měsíců se těšíte na miminko, hlavně chcete, aby bylo zdravé. Najednou ho držíte v náručí a propuká u vás láska na celý život. Udělat pro vztah s novorozencem můžete ale ještě víc. Slyšela jste o bondingu?

Článek

Martina čekala své první dítě po několika letech, když těhotenství ne a ne přijít. Možná proto prožívala jiný stav intenzivněji než její kamarádky, které otěhotněly jednoduše. „Chtěla jsem sobě a miminku dopřát to nejlepší, protože jsem vůbec neměla jistotu, že se mi poštěstí mít druhé dítě,“ říká Martina.

Dopřávala si těhotenské masáže, chodila cvičit, studovala si literaturu a zajímala se i o to, jak co nejlépe porodit. „Rozhodně jsem nechtěla třeba porod doma, ale zjišťovala jsem si, jak přivést dítě na svět bezpečně, ale co nejpřirozeněji. Při tomhle pátrání jsem se seznámila s bondingem. Byl to nezapomenutelný zážitek,“ svěřuje se Martina.

Dítě je na světě jen pár okamžiků, vy jste vyčerpaná z porodu, ale přesto se s novým človíčkem okamžitě seznamujete. Dítě je mamince přiloženo na hruď, spojí se kůže novorozence a jeho mámy, navzájem se dívají do očí... Slovo bonding lze přeložit jako sbližování, připoutání.

Foto: Profimedia

Zažily jste bonding na vlastní kůži?Foto: Profimedia

Pupečník v klidu dotepe

„Bonding po porodu podporujeme. Položení dítěte matce na břicho a dotepání pupečníku je již téměř automatické. Samozřejmě vyjma situací, kdy to zdravotní stav maminky nebo miminka neumožňuje," popisuje mluvčí mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice Kamila Hamáčková.

„Dítě s matkou zůstává po krátkém vyšetření lékařem i další dvě hodiny na porodním sále, v současné době zvažujeme, zda by bylo možné dítě u matky na břiše i vyšetřovat. Snažíme se dítě okamžitě přikládat i po sekci, vyjma sekcí v celkové narkóze,“ říká Kamila Hamáčková s tím, že pro tamní porodnici je samozřejmé respektování přání rodičky.

Řekněte svá přání

Aby probíhal bonding tak, jak má, je třeba dodržet několik zásad.

  • Novorozené miminko a jeho máma nesmí být rozděleny nejméně dvě hodiny. Pokud maminka rodila císařským řezem, může ji zastoupit tatínek. Dítě musí být vždy přikládáno nahé na nahou pokožku rodiče.
  • Maminka a novorozené miminko si musí hledět z očí do očí.
  • Zakryto musí být miminko s matkou jednou přikrývkou, aby byla dodržena zásada kůže na kůži.
  • Aby nedošlo k rozdělení novorozence a rodiče, je třeba i vyšetření provádět přímo na těle matky, ideálně jen pohledem lékaře, který zjistí, že je vše tak, jak má být.
  • Dítě by nemělo být omýváno, aby mu na ručičkách zůstala plodová voda, která má údajně stejnou chuť a vůni jako ženiny bradavky a díky tomu je dítě přirozeně stimulováno ke kojení. To je pro dítě důležité, ale občas se nedaří. Odhalte příčinu, proč vám kojení nejde.
Foto: Profimedia

Naplněný vztah mezi maminkou a dítětem je pro zdravý vývoj to nejlepší. A posílit ho lze již při porodu a po němFoto: Profimedia

Láska přijde později

Terapeutka Lucie Horníková ale upozorňuje, že přirozeně i maminky, které bonging nevyužily, mají k miminku od začátku blízký vztah a že metoda stoprocentně nesníží riziko poporodních potíží.

„Znám ženu, která žije v zahraničí, kde je půda pro alternativní formy porodů příhodnější, a bonding využila. Po porodu měla velmi těžkou poporodní depresi. Bonding určitě může umocnit štěstí po porodu, ale neznamená to, že bez něj vztah mezi mámou a miminkem nepropukne,“ míní Lucie Horníková, která ženy, které po porodu nezaplaví bezprostřední dávka ohromné lásky k dítěti, uklidňuje.

„Stává se, že se pocit štěstí a vztah k dítěti vyvine později, a to velmi hluboký. Není to nic špatného. Jen ženy si připadají jako špatné matky, nikomu se s tím nesvěří a trápí se tím. Ne každý je schopný hned vstřebat pocity a reagovat ne ně," dodává.

Čeká vás porod? Seznamte se s bondingem.

Reklama

Načítám