Hlavní obsah

Máte psa nebo kočku? Tyhle nemoci od nich můžete chytit!

Foto: Profimedia

Necháváte si od pejska olizovat tváře? Může vás nakazit!Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi zvířátka prostě milují. Například pejska chová více než 40 procent a kočku více než 20 procent domácností. Víte ale, že i v čistotě chovaní mazlíčci mohou být přenašeči řady nemocí? Jak se jim vyhnout?

Článek

Jedna z věcí, ve kterých Češi v rámci Evropy vynikají, je výskyt psů, koček a dalších mazlíčků v domácnostech. Podle statistiky The European Pet Food Industry z roku 2012 psa chová 41 procent a kočku 22 procent českých domácností, což v přesných číslech znamená více než dva miliony psů a více než milion koček.

Z toho se dají vyvodit dvě věci. Zaprvé Češi jsou opravdu vášnivými chovateli. Zadruhé asi nemají strach z parazitů, které na ně mohou jejich mazlíčci přenést...

Jak se nakazíte?

„V našich zeměpisných podmínkách se velké množství parazitů nevyskytuje, ale to neznamená, že se jimi nemůžete nakazit. Ba naopak. Infikovat se jimi lze velmi snadno. Infekce člověka vzniká v důsledku požití vajíček, ke kterému může dojít například v souvislosti s úklidem exkrementů, používáním jídelního nádobí domácími zvířaty nebo tím, že si necháte od mazlíčka olizovat tváře či ruce,“ popisuje praktický lékař MUDr. Josef Volný, CSc. z Polikliniky Zelený pruh.

„Nejčastěji se ale do těla dostanou v potravinách nebo poživatinách, které byly kontaminovány a nebyly dostatečně tepelně upraveny, nebo před konzumací důkladně omyté. Možný je přenos i špinavýma rukama a vodou,“ dodává lékař.

Foto: Profimedia

Mazlíčky je třeba pravidelně odčervovat, snížíte tím riziko nakaženíFoto: Profimedia

Co všechno můžete chytit?

Od zvířat můžete chytit celou řadu infekcí. Uvádí se, že jen psi a kočky mohou na člověka přenést na 150 druhů nemocí. Ovšem velká část z nich se u nás nevyskytuje.

„Nejčastějšími vnitřními parazity psů a koček, které jsou přenosné na člověka, jsou škrkavky a toxoplasma gondii. Méně častými jsou měchovec psí, měchožil zhoubný, tasemnice psí nebo srdeční vlasovec psí,“ říká MUDr. Josef Volný, CSc.

Toxakarózou, kterou způsobují psí a kočičí škrkavky, se člověk nakazí tak, že pozře parazitická vajíčka, která nakažení psi a kočky vylučují. Larva parazita se zachytí v lidském střevě, následně cestuje po celém organismu a usídlí se v játrech či plicích.

Nemoc může způsobovat například horečku, zvětšení uzlin, vyrážky, bolesti kloubů a svalů nebo dušnost. Ovšem u dospělých často probíhá bez příznaků. Problémem je, když se larva dostane do očí, při zanedbané léčbě – je třeba podat antiparazitární preparáty ve formě tablet – to může vést až k trvalému poškození zraku.

Druhou velmi častou chorobou, kterou můžete chytit zejména od koček, je toxoplazmóza. Tou se chovatelé mohou velmi snadno nakazit například při čištění kočičího záchodku. Nemoc až u 95 procent případů probíhá bez příznaků nebo jen se zvětšením lymfatických uzlin a člověka tedy nijak neomezuje. Infekce je však nebezpečná pro pacienty s poruchou imunity a pro těhotné ženy v prvním a druhém trimestru těhotenství, kdy může vyvolat poškození plodu.

V těchto případech se nemoc léčí antibiotiky a léky potlačujícími látky, které parazité potřebují pro svůj vývoj.

Vědci se ale nyní zabývají změnami chování infikovaných. „Nyní vznikají zajímavé studie na téma, jak se paraziti uvnitř těla dokážou nejenom dobře skrývat, ale jak také dokážou ovlivnit psychiku a chování. Toxoplazma zvyšuje riziko dopravních nehod a pracovního úrazu. S promořením živočichů parazity koreluje i množství a nápadnost sexuálních ozdob a chování. Druhy s málo parazity se tolik nepředvádějí,“ uvádí pro zajímavost PharmDr. Milan Krajíček, doktor, který vyvíjel doplňky stravy z řady Wurm-Ex.

Více o tomto tématu jsme psali v článku Paraziti ve vašem těle: je třeba se jich bát?.

Foto: Profimedia

Od kočky můžete chytit například škrkavkyFoto: Profimedia

Jak vysoké je riziko, že se nakazíte?

„Pravděpodobnost, že mazlíček, držený v čistotě a v izolaci od ostatních zvířat, může být pro člověka zdrojem parazitů, je velmi nízká. Ovšem zvyšuje se s mírou svobody, kterou mu dopřejete. To je třeba proběhnutí v parku, u koček noční procházka a podobně,“ uvádí doc. RNDr. Oleg Ditrich, CSc. z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity České Budějovice.

Jako základní prevenci pak doporučuje především dodržování hygieny při úklidu výkalů, pravidelné odčervení a odblešení mazlíčků – minimálně jednou za půl roku –, nekrmit je syrovým masem a v případě, že se parazitů opravdu hodně obáváte, nezbývá vám nic jiného než mazlíčkům ubrat trochu na svobodě a omezit kontakt s jinými zvířaty.

Obáváte se parazitů? Nebo to máte jen za zbytečné strašení?

Související témata:

Načítám