Hlavní obsah

Máte to v životě těžké? Komplikujete si ho sami!

Foto: Profimedia

Život nemusí být nijak těžký. Stačí, když si ho nebudete sami komplikovatFoto: Profimedia

Reklama

Říkáme to už dětem. Počkej, až vyrosteš, to už nebude taková legrace. Život není sranda. Život je boj! Jenže nekomplikujeme si ho spíš sami? Vždyť je vlastně krásně jednoduchý!

Článek

Ano, musíte pracovat, máte plno povinností, zodpovědnost nejen za sebe, ale i své děti. Do toho občas každého zválcuje nějaký nečekaný problém, smutná událost, starosti. Býváte unavení a máte pocit, že život je strašně těžký.

Občas to tak možná je, ale já jsem přesvědčená, že za spoustu trápení si můžeme sami. Jsme fabrika na zbytečné komplikace.

Začíná to už od dětí

Myslíme to samozřejmě dobře, ale mnohdy tlačíme své děti někam, kam ony vůbec jít nechtějí. A přesně tak to dělali naši rodiče s námi. Nutíme děti do studia, protože takový právník – ten to přece nemá v životě vůbec špatné. Čert vem, že nejsi úplně studijní typ, prostě teď pár let zabereš, a pak budeš v teple kanceláře vydělávat majlant.

Už nevidíme, že bude po zbytek života sedět v kanceláři (možná i ten majlant vydělávat bude), ale štěstím to nenazve. Bude otrávený z lejster, bude den co den dělat něco, co ho nebaví, co mu moc dobře nejde. A bude snít o tom, jaké by to bylo, kdyby vás tehdy neposlechl a šel se vyučit truhlářem.

Poslouchejme instinkty svých dětí! Jestli je něco baví, ať to dělají! A vy jako milující rodič je podpořte. A jestli to nevyjde? Budete to řešit!

Foto: Profimedia

Netlačte své děti někam, kam nechtějí. Nevyplácí se toFoto: Profimedia

Komplikace s láskou

Zbytečně si ztěžujeme ale i další důležitou oblast života – milostný život. Všichni toužíme po milujícím partnerovi, ale když už někoho takového potkáme, vymýšlíme spletité strategie, jak ho zaujmout, co říct, co neříct, místo abychom vyslali jednoznačný signál. Pak je to samozřejmě na tom druhém – ber, nebo nech být. Ale ty tanečky okolo, proč z něčeho tak přirozeného, jako je láska, dělat něco tak složitého?!

A už vůbec nemluvě o tom, jakých pitomostí jsme schopní, když už konečně toho milujícího partnera máme. Ve jménu lásky si umíme tak neuvěřitelně ubližovat, že to rozum nebere.

Pár jednoduchých pravidel

Ve většině případů by přitom stačilo dodržovat pár snadných pouček. I s nimi vám samozřejmě život dá občas zabrat, ale bude mnohem čistší, průhlednější a jednodušší.

Foto: Profimedia

Co se tobě nelíbí, nedělej druhým. Jednoduché pravidlo, které život zásadně ulehčíFoto: Profimedia

  • Když něco nevíš, zeptej se! – Není ostuda přece něco nevědět, ale nezeptat se, nezjistit si potřebné informace, to je zdroj mnoha problémů. Nevědomost ničí vztahy, rozkládá celé společnosti, zabíjí. Domněnky, nepřesné odhady, nejasné představy. Ty dělají ze života boj!
  • Když něco chceš, popros o to!– Vadí vám, že vám váš partner s ničím nepomůže? A poprosili jste ho o to vůbec někdy? Máte pocit, že vás v práci neumí pořádně ocenit? Promluvili jste si o tom se svým nadřízeným? Ne, většinou jen brlbláte, jste čím dál víc naštvaní, ale o změnu se ani nepokusíte.
  • Když ti někdo ubližuje, pryč od něj – Když do vás bude někdo kopat, budete mlčet? Ne, budete křičet, volat o pomoc, snažit se uniknout. Tak proč když vám někdo ubližuje třeba jen slovně, necháte si to líbit? Někdy by třeba stačilo říct, prosím, tohle mi nedělej, ubližuje mi to. A když to ten člověk nepochopí, pryč od něj! Kdo ubližuje, nemiluje!
  • Když něco nejde, zkus to znova – Nemusí přece vždycky všechno vyjít hned na první pokus. Přesto se mnohdy necháme prvním neúspěchem odradit. Není to ale škoda, co kdyby to napodruhé nebo klidně až napotřetí vyšlo?
  • S láskou se nehazarduje– Když máte někoho rádi a on vaše city opětuje, važte si toho. Neberte to jako samozřejmost, i když už jste spolu třeba dvacet let. Chraňte si to, co je mezi vámi, a neničte to zbytečnými chybami. Nedělejte tomu druhému to, co by vám samotným vadilo! O nic jiného většinou nejde.

Tak co, taky máte pocit, že je život opravdu tak moc těžký?

Reklama

Související témata:

Načítám